Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 25.06.2013.

Dan polja ozime pšenice RWA Raiffeisen Agro d.o.o

Potvrđena kvaliteta predstavljenih sorti pšenice Sebasto, Renan, Xenos, Energo, Ludwig, Element i Graindor

  • 2.292
  • 162
  • 0

Provjera vrijednosti najpoznatijih europskih sorti pšenice u uvjetima naše klime i tla ove godine organizirana je na pokusnim poljima OPG Dalibora Stankovića u Donjem Miholjcu. Više od 200 kupaca, partnera i gostiju po izuzetno lijepom vremenu iskoristilo je ovu prigodu za razmjenu stečenih iskustava sa RWA sortama koje sudo sada koristili. Za pokuse s ozimom pšenicom primjenjena je primjerena agrotehnika. Pred kultura bila je soja. Nakon skidanja soje bačeno je 250 kg/ha NPK 8:15:15 i 200 kg/ha Ureje. Gnojivo i isječkani žetveni ostatci unešeni su u tlo podrivačem na dubinu od 30-tak centimetara. Sjetva je obavljena 20. 10. 2012. a sorte su sijane od smjera Donjeg Miholjca redoslijedom Sebasto, Renan, Xenos, Energo, Ludwig, Element i Graindor. Sve su sorte sijane u količini od 240 kg/ha. Zaštita od korova provedena je 22. 11. 2012. s preparatima Filon (2,5 lit/ha) + Logran (37 g/ha). Prihrana pšenice obavljena je 12. 4. 2013. sa 50 kg/ha Kana i 3. 5. 2013. sa 100 kg/ha UREJE. Zaštita protiv leme obavljena je 15. 5. 2013. s preparatom Fastac (0,12 lit/ha), a istovremeno je obavljena i folijarna prihrana s Polyfeedom u količini od 5 kg/ha. Zaštita protiv bolesti obavljena je 20. 5. 2013. preparatom Amistar extra (0,7 lit/ha). Sorte su imale različiti broj klasova po kvadratnom metru i to: Sebasto 550, Renan 610, Xenos 510, Energo 520, Ludwig 560, Element 580 i Graindor 560 klasova.

Govoreći o kvaliteti predstavljenih sorti pšenice stručnjaci RWA posebno su istakli ozimu pšenicu Renan kao najcjenjenijeg poboljšivača na tržištu iz kvalitetne grupeA1. To je srednje kasna brkulja visine 90-95 cm optimalnih rokova sjetve od 1.-15.10. Renan je prilično otporan na zimu a odličnog je busanja. Brkulja je impresivnog izgleda odlične otpornosti na polijeganje visokog potencijala prinosa, a u pripremi je i plasman na tržište EKO sjemena naših sorti ozimih žitarica.

Sve je djelovalo slavljenički, od bogatog programa uz prigodnu tombolu i tamburaški sastav, nivo raspoloženja jednoobrazno obučeni držali su direktori i stručnjaci RWA Agro Hrvatska. S punim pravom, jer razloga za slavlje ima. Znakovit je nemali jubilej 15 godina djelovanja i kontinuirane suradnje u prodaji sjemena ratarskih kultura. Danas u sastavu RWA Raiffeisen Agro djeluju još i četiri nova profitna centra: PC Gnojivo, PC Merkantil, PC Ostali agrar i najnoviji PC Vino. Ovaj posebni segment ponude namijenjen je vinogradarima i vinarima, koji u Vinarskom centru u Čepinu mogu dobiti doslovno sve potrebno za suvremenu brigu o lozi, grožđu i vinu.

Uz čestitke za do sada postignuto, svim djelatnicima RWA Agro želimo da na tragu kvalitete zadrže povjerenje i pouzdanost partnera i u narednom razdoblju.

Autor: Zlatko Pavošević


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica RWA Raiffeisen Agro d.o.o Zaštita Prihrana


Autor

Zlatko Pavošević

Više [+]

Zlatko je ortodoksni Grafičar, dugogodišnji agro empiričar, jedan od osnivača poljoprivrednih časopisa Nova zemlja i Agroglas ... a navija za najbolji poljoprivredni portal ... ili ukratko "iz mire tri Pavoša vire" :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]