Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čvarakfest 2013.
  • 09.12.2013. 09:10

Čvarakfest i Zimski vašar u Karancu

"Ne budi pospanac, već naleti u Karanac"

  • 997
  • 100
  • 0

Već od 10 sati ujutro, na maglovitoj i prohladnoj livadi u Karancu, u nedjelju, snage je odmjerilo nekoliko majstora pripravljanja čvaraka. Gosti ovogodišnjeg Zimskog vašara su mogli pratiti pečenje te slasne delicije od početka pa do gotovog proizvoda. No, brojni štandovi nudili su mnogo više. Bilo je tu vina kuhanog u kotliću, lovačko društvo “Srndać” iz Karanca nudilo je pljeskavice od jelena, kobasice, grah u ćupu, a Udruga Krila leptira predstavila se svojim mnoštvom slastica, od salenjaka do štrudli punjenih višnjama, bundevom, sirom.

Jedno je sigurno. Sitan i suh, krupan ili mastan, čvarak je poslastica kojoj je teško odoljeti. Da je čvarak više od delicije, znaju Baranjci koji su svom ambasadoru gastronomije posvetili i festival vrlo zvučnog imena, poznatiji kao Čvarakfest. Turistička zajednica Baranje organizirala je po peti put festival tradicionalne hrvatske grickalice na Zimskom vašaru. Čvarakfest, tradicionalni gastrodoživljaj za sve ljubitelje specijaliteta iz špajza i pušnice ugostio je ljubitelje slavonske kuhinje, a održano je i jubilarno peto natjecanje u prženju čvaraka te je odabran i najbolji čvarak-majstor. Ove godine, tu je titulu odnio Branko Kudlaček iz Belišća, koji je svoje umijeće pripravljanja čvaraka, očito dobro usavršio.

Izbor je zaista bio velik. Bili su tu i članovi Klastera baranjskog kulina, proizvođači domaćih mesnih proizvoda Kolarević ali i mnogi proizvođači poput OPG-a Dubravka Gici i OPG-a Stjepan Gospočić sa svojim pčelarskim proizvodima. Mogli smo vidjeti i prave slavonske patentirane umjetničke proizvode poput magneta sa zlatovezom Art Centra iz Osijeka, do unikatnog nakita Udruge Krila leptira. Zimnica bez konzervansa OPG-a Bošnjak i prirodni sokovi i prehrambeni proizvodi Braniteljske zadruge Donji grad oduševili su posjetitelje svojim neobičnim proizvodima. I ovaj put, u Karancu je dostojno proslavljena baranjska tradicija.


Fotoprilog


Tagovi

Čvarakfest Zimski vašar Karanac Čvarci Salenjaci Divljač OPG Bošnjak Klaster baranjskog kulena OPG Dubravka Gici OPG Stjepan Gospočić Art Centar Braniteljska zadruga Donji grad


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]