Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokladno jahanje
  • 19.02.2017. 19:30

Čuvaju slavonsku tradiciju pokladnog jahanja

U Čepinu već 16 godina zajedničkim snagama Općine i Konjogojske udruge Čepin 30-ak jahača čuva običaj pokladnog jahanja.

Foto: Konjogojska Udruga Čepin/Facebook
  • 2.581
  • 257
  • 0

Konji su oduvijek bili jedna od najvećih ljubavi slavonskog seljaka. I dok su se u neka prošla vremena držali zbog obrađivanja zemlje ili u vojne svrhe, danas se uzgajaju isključivo iz hobija i čuvanja od zaborava nekih starih običaja. Poput pokladnog jahanja koje je održano i u Čepinu i u Širokom Polju.

Dario Dorušak, predsjednik Konjogojske udruge Čepin kaže da čuvaju tradiciju Slavonije, pa i čuvanje lipicanaca, na kojima su jahali. Njegovanje tradicije pokladnog jahanja rodilo se zbog ljubavi prema konjima. Toj plemenitoj, a istovremeno tako moćnoj životinji koja se danas sve više uzgaja samo iz hobija.

Nakon povorke pinkl bal

U Čepinu tako već 16 godina zajedničkim snagama Općine i Konjogojske udruge Čepin 30-ak jahača čuva običaj pokladnog jahanja. Dražen Tonkovac, načelnik Općine Čepin kaže da imaju četiri postaje. Na tim postajama se okupljaju obitelji iz ulice. "Poslije povorke u 20 sati imamo tradicionalan pinkl bal", kaže načelnik Tonkovac.

Uskoro bi uzgajanje konja u Čepinu trebalo biti znatno olakšano. Prošle godine Općina je usvojila novi prostorni plan i parceli na kojoj se nalazi Konjogojska udruga i klub predvidjela sportsku namjenu.

Foto: Konjogojska Udruga Čepin/Facebook


Tagovi

Pokladno jahanje Čepin Konji


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.