Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bučina ulja
  • 27.05.2019. 10:30
  • Varaždinska, Varaždin

Bučino ulje Reinharda Pruteja šampion izložbe, od Austrijanaca možemo puno naučiti

Na 2. međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe – Adria u Varaždinu predstavljena su 184 bučina ulja proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske.

Foto: Igor Čolaković
  • 324
  • 51
  • 0

Bučino ulje Reinharda Pruteja iz Austrije proglašeno je šampionom 2. međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe – Adria, koja je u subotu, 25. svibnja, održana u Varaždinu. Ovo djevičansko bučino ulje je šampionski naslov osvojilo u jakoj konkurenciji od 184 bučina ulja proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske, s 33,39 od mogućih 35 bodova. Na izložbi su izlagačima dodijeljene 32 zlatne, 102 srebrne i 15 brončanih medalja. Broj dodijeljenih medalja na ovoj međunarodnoj izložbi pokazao je kako proizvođači u ovoj regiji nude sve više i sve kvalitetnija bučina ulja.

"Najveći napredak ove je godine ostvaren na području kemijske analize, a izložena ulja su u prosjeku također napredovala i senzorski, pa je unatoč rigoroznim kriterijima za ocijenjivanje ove godine dodijeljeno čak 149 medalja", istaknuo je predsjednik ocjenjivačke komisije Nenad Martinec, voditelj Laboratorija za kemiju hrane u Bioinstitutu Čakovec. 

Nastupom na 2. međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe - Adria bili su zadovoljni i proizvođači, kojima je Varaždin postao važno mjesto za promociju njihovih bučinih ulja, ali i drugih proizvoda od bučinih koštica.

Šampion izložbe je bučino ulje Reinharda Pruteja

"Zadovoljni smo s današnjim nastupom u Varaždinu. Ovakve priredbe su vrlo važne ne samo za predstavljanje naših proizvoda, već i za promociju i prepoznatljivost  bučinih ulja kao gastronomski i zdravstveno izuzetno vrijedne namirnice. Trend je dobar, svake godine proizvodimo sve više ulja, a i kvaliteta ulja je sve veća", istaknuo je Dalibor Frančić iz Uljare Šenkovec, u kojoj se dnevno preša i više od pola tone bučinih koštica.

Na izložbi i bučina ulja i Slavonije

Među izlagačima na ovogodišnjoj izložbi bio je i Vjekoslav Kopjar, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Osijeka.

"Došli smo u Varaždin kako bismo predstavili bučino ulje iz Slavonije, koja nije poznata po proizvodnji bučinog ulja, kako bi pokazali da se i u Slavoniji proizvode kvalitetna ulja od buče. Zato pozdavljam organizaciju ovakvih priredbi i nadam se da će slična izložba biti održana i u Osijeku, kako bi se i u Slavoniji potaknula veća i raznovrsnija proizvodnja bučinih ulja", poručio je Vjekoslav Kopjar.

Proizvođači bučinog ulja u Varaždinu su razmijenili i iskustva u proizvodnji, a posebice u promociji bučinih ulja, pri čemu su posebno istaknuti primjeri dobre prakse uljara iz austrijske pokrajine Štajerske.

"Austrijski proizvođači najviše su odmakli u promociji i brendiranju bučinih ulja. Kako bismo bili konkurentni proizvođačima iz Austrije i Slovenije, naši se proizvođači moraju početi udruživati. Kako bismo nadišli lokalne okvire, i mi moramo ozbiljno krenuti u brendiranje naših ulja, no, prije svega, moramo značajno povećati površine, poboljšati našu skromnu infrastrukturu te širiti paletu proizvoda o bučinih koštica. Moramo inzistirati na proizvodnji koštica u ekološkom uzgoju i postati prepoznatljivi upravo po takvoj proizvodnji te poticati infrastrukturu, uređenje kušaonica i prostora za prezentaciju.

Moramo raditi na modernom pristupu koji će odgovoriti na zahtjeve modernih europskih potrošača i definirati strategiju koja će našim proizvođačima pomoći da u sljedećih pet godina prošire svoju proizvodnju koju će plasirati na europsko tržište kao prepoznatljiv, ekološki proizvod", naglasila je Andreja Petrović, tajnica Udruge "Varaždinsko bučino ulje“ i vlasnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje u Varaždinu upravo završava prezentacijski centar u kojem će uz bučino ulje, za koje im je na ovogodišnjoj izložbi dodijeljena zlatna medalja, predstaviti i druge proizvode iz ekološkog uzgoja, kakvi su primjerice, namazi od buče, čokoladirane bučine koštice ili bučino i brašno od pira, koje izvoze na tržište Belgije i Francuske.

Veliko zanimanje za kozmetičke proizvode od buče

Veliko zanimanje posjetitelja ove međunarodne izložbe pobudila je i ponuda kozmetičkih proizvoda od buča iz ekološkog uzgoja.

"Proizvodnju biokozmetike od bučinog ulja započeli smo iz čistog inata, željevši pokazati da se sve ono što se može pojesti može staviti i na naše tijelo. Zbog mnogih korisnih spojeva u ovome ulju, kao prirodni antioksidans, ono je izuzetno korisno za kožu i kosu. Ono može imati široku primjenu u kozmetici, pa ponuda mnogih wellness hotela u Austriji i Sloveniji počiva upravo na proizvodima od buče", rekla je Snježana Jakopović, u čijoj tvrtki - Kuća magične trave, proizvode i kolekciju bio kozmetike od bučinog ulja.   

U Varaždinu se predstavilo i bučino ulje iz Slavonije

Za posjetitelje je  održan i kulinarski šou tijekom kojeg su vrhunski kuhari pripremali  jela s - Varaždinskim bučinim uljem i tartufima. Udruga Hajdina je demonstrirala kuhanje ulja na starinski način, kao i izradu zaštićenog kučanskog koščićjaka i drugih jela od hajdine.

U Varaždinu je uz 2. međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe – Adria, koji je organizirala Varaždinska županija sa Savezom Alpe - Adria, održana i  9. izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske.


Fotoprilog


Tagovi

Bučino ulje Alpe-Adria Izožba


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]