Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monde Selection
  • 12.04.2022. 09:40
  • Varaždinska, Varaždin

Bučina ulja OPG-ova Žmegač, Štorga i Šipek okićena zlatom u Bruxellesu

Najviše ocjene za kvalitetu, dobili su u konkurenciji čak 3 tisuće proizvoda iz 90 zemalja svijeta, a nagrađena ulja ocjenjivali su vrhunski kuhari s Michelinovim zvjezdicama i članovi Francuske kulinarske akademije.

Foto: Igor Čolaković
  • 283
  • 63
  • 0

Na nedavno održanom, 61. svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda - Monde Selection, u Bruxellesu, Varaždinsko bučino ulje osvojilo je čak tri zlatne medalje za kvalitetu. Ova prestižna priznanja dobili su proizvođači - OPG Žmegač, OPG Štorga i OPG Šipek.

Najviše ocjene za kvalitetu, dobili su u konkurenciji čak 3 tisuće proizvoda iz 90 zemalja svijeta, a nagrađena ulja ocjenjivali su vrhunski kuhari s Michelinovim zvjezdicama i članovi Francuske kulinarske akademije.

"Monde Selection je natjecanje testiranja kvalitete, a za analizu i vrednovanje proizvoda kroz 25 parametara bili su zaduženi neovisni stručnjaci, koji su ocjenjivali  miris, okus, naknadni okus, teksturu i kompleksnost ulja te vizualnu dopadljivost ambalaže. Do sada smo na ovo natjecanje poslali osam bučinih i sva su osvojila zlatnu medalju na ovom svjetskom natjecanju", naglasio je dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, na svečanoj dodjeli priznanja.

Priznanja nositeljima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uručio je župan Anđelko Stričak.

Kako je rekao, prvi zapisi vezani uz ovu proizvodnju svjedoče da se ulje od buče u okolici Varaždina proizvodilo još prije 150 godina. "Imamo dugu tradiciju u proizvodnji, a prestižne svjetske nagrade koje dobivaju na međunarodnim natjecanju, potvrđuju i iznimnu kvalitetu Varaždinskog bučinog ulja. Veseli i činjenica da je ono prepoznato u našoj gastronomiji, pa je sve prisutnije i na jelovnicima restorana širom Hrvatske", naglasio je župan koji je na svečanosti najavio i novu Međunarodnu izložbu bučinog ulja, koja će u Varaždinu biti organizirana 21. svibnja, a za koju se već prijavilo 156 proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske te prvi puta i iz Češke. 

Varaždinsko bučino ulje 

U ime nagrađenih zahvalio je Josip Žmegač, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Donjeg Vratna.

"Zahvaljujem Županiji koja podržava naš rad i koja nam je omogućila da vrijednost našeg bučinog ulja potvrdimo i na ovom međunarodnom natjecanju. Ova nagrada je i dodatni motiv da nastavimo s proizvodnjom", istaknuo je Žmegač, čije je bučino ulje impresioniralo stručni žiri na natjecanju Monde Selection u Bruxellesu.


Fotoprilog


Tagovi

Zlatne medalje Monde Selection Varaždinsko bučino ulje OPG Žmegač OPG Štorga OPG Šipek


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.