Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 20. Izložba istarskog goveda
  • 26.07.2018. 15:00

Boškarin - sinonim opstojnosti istarskog seljaka

Jubilarna, 20. izložba rasplodnih grla istarskog goveda održana je u Višnjanu.

Foto: Facebook/HRT Emisija za selo
  • 601
  • 17
  • 0

Jubilarna, 20. izložba rasplodnih grla istarskog goveda održana je na sajamskom prostoru u Višnjanu u sklopu pučke fešte "Mandalenjina“.

Na izložbi su, navode iz Hrvatske poljoprivredne agencije, predstavljene ukupno tri kolekcije (junice, krave i bikovi) istarskog goveda sa ukupno 33 grla u vlasništvu 15 uzgajivača. Stručnu ocjenjivačku komisiju činili su: Ratimir Jureković, Alfredo Jedrejčić, Ivanka Bervida, Antonio Maras i Goran Divjak. Sva I., II. i III. nagrađena grla po kolekcijama dobila su diplomu Hrvatske poljoprivredne agencije, zahvalnice i zvona od SUIG-a, a šampionsko grlo izložbe dobilo je zvono HPA.

Izložbu je organizirao Savez uzgajivača istarskog goveda koji na očuvanju i zaštiti ove pasmine djeluje od 1989., a suorganizatori su bili: Hrvatska poljoprivredna agencija, Hrvatska savjetodavna služba, Upravni odjel za poljoprivredu Istarske županije, Agencija za ruralni razvoj Istre i Općina Višnjan. Izložbu je vodio predsjednik Saveza uzgajivača istarskog goveda, Aldo Štifanić.

Ispred Saveza uzgajivača istarskog goveda zaslužnim uzgajivačima kao i predstavnicima institucija dodijeljene su zahvalnice (foto: HPA)

Kako pojašnjavaju na stranicama HPA, u narodu ovu pasminu još zovu boškarin. Istarsko govedo pripada skupini europskih primitivnih primigenih goveda osteološki vrlo bliskih ishodišnoj fosilnoj vrsti Bos primigenius, a uobičajeno ga je nazivati podolskim.

Porijeklo istarskog goveda nije do kraja razjašnjeno, a korijene ima u govedu koje je u ove prostore došlo prije dvije i pol tisuće godina iz stepa južne Rusije i Besarabije. Mliječnost istarskog goveda je vrlo mala jer je ovo svojstvo bilo na margini interesa uzgajivača. Visoka otpornost, skromnost te prilagodljivost uvjetima istarskog podneblja, daje mogućnost iskorištavanja loših marginalnih pašnjaka obraslih drvenastom vegetacijom koja za vrijeme suše postaje glavna hrana.

Istarsko govedo pripada kasnozrelim pasminama goveda koje svoju zrelost doseže u starosti 6 – 7 godina pružajući izvanrednu mogućnost dugotrajne iskoristivosti ovih goveda u radu, a što ima za posljedicu i dugu rasplodnu sposobnost. Uporabna vrijednost istarskog goveda za težaka Istre bila je neupitna pa je “boškarin” postao sinonim opstojnosti istarskog seljaka kroz stoljeća. Spoznavši neprocjenjivu vrijednost autohtonih pasmina kao genetskog bogatstva i dijela kulturne baštine, posljednjeg su desetljeća učinjeni znatni napori u pogledu njihova upoznavanja i očuvanja.

Prema službenim podacima HPA-a objavljenim u godišnjem izvješću za 2013. godinu na području Istarske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije nalazi se 40 bikova, 720 krava, te 442 grla ženskog podmlatka od kojih su 174 grla do godinu dana, a 268 grla preko godine dana starosti, a sve u vlasništvu 167 uzgajivača. 


Tagovi

Istarska goveda Izložba Sajam Autohtona pasmina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]