Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jakovlja
  • 01.08.2022. 11:00
  • Istarska, Kanfanar

Boškarin Marija Udovičića oborio rekord - s 1.421 kilograma uzeo titulu najtežeg vola

Na smotri ove autohtone, visoko ugrožene i zaštićene pasmine goveda sudjelovalo je 20 volova i 13 uzgajivača s područja cijele Istre.

Foto: STUDIO11IDEA.
  • 702
  • 157
  • 0

Oboren je rekord na 32. Jakovlji koja se ovaj vikend tradicionalno održala u Kanfanaru. 

Naime, u kategoriji najtežeg vola ove je godine proglašen boškarin od čak 1.421 kilograma, čiji je uzgajivač Mario Udovičić. Najljepši je prošlogodišnji najposlušniji vol uzgajivača Emila Rojnića, a najveću disciplinu pokazao je bakin Alda Štifanića kao najposlušniji.

Na smotri ove autohtone, visoko ugrožene i zaštićene pasmine goveda, kažu organizatori, sudjelovalo je 20 volova i 13 uzgajivača s područja cijele Istre, među kojima je, po kriterijima od davnina, tročlana stručna komisija ocjenjivala kvalitete svakog pojedinog boškarina. Tako se pažnja obraćala između ostaloga i na izgled rogova i tijela, stabilnost hoda, dužinu repa, ravninu leđa, pa i boju dlake. 

Procjenjuje se, navode, da danas imamo samo oko 2.000 grla istarskog goveda, od čega je istarskih volova (kastrati bika istarskog goveda) preostalo manje od 30! 

"Ovo je jedna posebna fešta za Istru, prije svega zbog činjenice što samo na Jakovlji možemo vidjeti istarske volove u ovom broju", rekao je načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman.

U borbu za očuvanje ove pasmine, krenuli su još 1991. godine 

Upravo u tom mjestu, započela je prije 32. godine borba za spas istarskog vola. Iako, kako je naglasio, vjeruje da se mnogo učinilo, daleko smo od činjenice da možemo mirno spavati.

"I nadalje trebamo slati apel, senzibilizirati javnost i ukazivati na potrebu da se uzgajivačima pomogne i da svi zajedno sačuvamo ovaj simbol na ponos nama i budućim generacijama. Stoljećima je ljudima služio kao radno govedo i pomagao im da prežive na ovom prostoru. Sada mi to moramo njima vratiti“, zaključio je Jurman. 

Da je srećom danas situacija s ovom pasminom puno bolja nego kada su krenuli s Jakovljom 1991. godine, "kada je bilo teško uopće naći volove za smotru,“ izjavila je i direktorica Turističke zajednice Ivana Maružin.

Ove su životinje, ponosni su Istrani, nekada bile glavni oslonac svake obitelji u selima koje su im pomagale u svakodnevnom radu i prehranjivanju kućanstva. Danas su simbol poluotoka, a za očuvanje tradicije brine se 15-tak uzgajivača. 


Fotoprilog


Tagovi

Jakovlja Istarski volovi Rekord Najteži vol Boškarin Mario Udovičić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]