Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbolje rakije i likeri
  • 27.11.2019. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Borislav Miličević: Treba raditi na standardiziranju jakih alkoholnih pića

Već tradicionalno u HGK u Osijeku održano je 15. edukacijsko natjecanje u kvaliteti voćnih rakija i likera, a na ocjenjivanje su pristigla 234 uzorka

Foto: Pixabay/TaniaVdB
  • 488
  • 29
  • 0

Samo u Slavoniji i Baranji je 15.300 malih proizvođača ili trošarinskih obveznika koji rakiju i likere proizvode za svoje potrebe no ukupno je 37 destilerija. Već tradicionalno u HGK u Osijeku održano je 15. edukacijsko natjecanje u kvaliteti voćnih rakija i likera. Na ocjenjivanje je pristiglo 234 uzorka, od čega 186 rakija i 48 likera, dok kod rakija najveću brojnost ima šljivovica.

"Smisao ovog edukacijskog ocjenjivanja je, prije svega, dobiti standard kakvoće voćnih rakija. U posebnom fokusu nam je voćna rakija od šljive, stara slavonska šljivovica i to smo kroz ovih 15 godina uspjeli standardizirati na jednu iznimnu senzorsku razinu. Osim senzorske kakvoće koja je najčešća i najbliža potrošačima, nama je važno i za potrošača dobiti siguran proizvod", rekao je Borislav Miličević, predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje.

Uzorci su prvo prošli kroz kemijsko-fizikalnu analizu, a zatim se ocjenjivalo po mirisu, okusu, bistrini i boji. Ovo je ocjenjivanje ujedno i edukacijsko što podrazumijeva ukazivanje na propuste i uočene anomalije u svrhu poboljšanja proizvoda.

Stojimo vrlo loše u izvozu jakih alkoholnih pića

"Tijekom godina uvijek postoje neka odstupanja od standarda što onda nastojimo kroz transfer znanja i tehnologija u Semeljcima kroz edukacijsko predavanje prenijeti proizvođačima kako bi oni standardizirali svoj proizvod te kako bi slavonska šljivovica bila prepoznatljiv proizvod, ali kako bi i ostale voćne rakije i likeri bili sigurni za potrošače", rekao je Miličević.

Hrvatska je voćarska zemlja, istaknuo je na ocjenjivanju i kao takva ima dobre uvjete za voćarsku proizvodnju, a samim bi time trebali imati i veću tržišnu proizvodnju jakih alkoholnih pića.

"Kad pogledamo podatke o uvozu i izvozu, stojimo vrlo loše. Izvezli smo jakih alkoholnih pića u vrijednosti 16,3 milijuna eura u prošloj godini, a uvezli u vrijednosti 44,3 milijuna eura", istaknuo je Igor Mikulić, tajnik Organizacijskog odbora.

Više s ocjenjivanja pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Ocjenjivanje rakija i likera Voćne rakije HGK Osijek Edukacijsko natjecanje


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰