Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival maslina
  • 06.02.2023. 13:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Bliži se 8. Festival maslina u Zagrebu, na ocjenjivanje pristigla 303 uzorka

Dominirat će četiri glavne aktivnosti, ističu organizatori iz udruge Zagrebački maslinarski institut

Foto: Vedran Stapić (ilustracija)
  • 1.489
  • 93
  • 0

Već 8. Festival maslina u Zagrebu održat će se u hotelu Westin 4. i 5. ožujka 2023.

"Dominirat će četiri glavne aktivnosti", ističu organizatori iz udruge Zagrebački maslinarski institut. Kako kažu, riječ je o analizi i ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne gore za što su zaprimili ukupno 303 uzorka.

Druga aktivnost je prodajna izložba maslinovih ulja iz hrvatskih OPG-ova, te prodaja proizvoda koji se koriste u maslinarstvu te drugih kvalitetnih proizvoda koji se lako sljubljuju s maslinovim uljem (sir, vino, lješnjaci, pršut, med...).

Za sve zainteresirane bit će organiziran i stručni skup s  predavanjima iz područja maslinarstva, te zdravstvene i nutritivne vrijednosti maslinova ulja.

"Predavači na Stručnom skupu su uvaženi znanstvenici i stručnjaci sa sveučilišta i instituta iz Splita, Zadra i Zagreba", ističu organizatori. 

Potvrđena su sljedeća izlaganja: dr. sc. Dario Lasić i prof. dr. sc. Jasna Bošnir, NZJZ "dr. Andrija Štampar“, Zagreb: Usporedba parametara kvalitete maslinovog ulja i tla s područja Istre i Dalmacije" prof. dr. sc. Dubravka Škevin, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu: Endogeni enzimi maslinova ulja, dr. sc. Predrag Vujević, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Zagreb: Intenzivni uzgoj masline u super gustom sklopu, dr. Ivica Vlatković, predsjednik udruge maslinara Zadarske županije: Kako maslinovo ulje gubi ljekovita i kvalitetna svojstva?,  doc.dr.sc. Mirella Žanetić, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split: Divlje masline u Hrvatskoj i njihovo maslinovo ulje, dr. sc. Krunoslav Kovačević, prvi predsjednik udruge i sadašnji član Upravnog odbora: 10 Godina djelovanja udruge Zagrebački maslinarski institut – predstavljanje monografije, prof. dr. sc. Tea Bilušić, Kemijsko-tehnološki fakultet, Sveučilište u Splitu: Fenoli iz maslinovog ulja kao epigenetski modulatori, dr. sc. Šime Marcelić, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru: Utjecaj folijarno primijenjenog sumpora u ljetnom periodu na sastav i kvalitetu maslinova ulja. 

Bit će organizirane i radionice za edukaciju građana o načinu kušanja i prepoznavanja pozitivnih karakteristika ulja, ali i prepoznavanje potencijalnih mana. Također i one za izradu kozmetike i dijetetskih proizvoda na bazi maslinovog ulja i lista masline.

Ulaz je sa sve posjetitelje slobodan, a manifestacija je otvorena u subotu 4. ožujka od 9.00 do 19.00 ili u nedjelju 5. ožujka 9.00 do 18.00 sati.

Inače, ovaj događaj organizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Grada Zagreba.


Tagovi

Festival maslina Maslinova ulja Masline Hrana Maslinarski institut Stručna predavanja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]