Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 13. Ravnokotarska fišijada
  • 27.06.2018. 15:00

Belišćani paprikom iz Bezdana pomeli fiš konkurenciju iz Slavonije i Dalmacije

Uz kvalitetnu ribu iznimno je važna i paprika. Osobno koristim "Kišovu" papriku iz Bezdana, mjesta na tromeđi hrvatsko-mađarsko-srpske granice. Proizvođač je mađarska obitelj Kiss po kojoj je paprika dobila ime. Ona fišu daje specifičan okus i crvenu boju, kaže Romano Klanjšček, šampion 13. Ravnokotarske fišijade.

Foto: Arif Sitnica
  • 1.588
  • 62
  • 0

Trinaesta po redu Ravnokotarska fišijada u Benkovcu donijela je najviše sreće majstorima fiša iz Belišća. Titulom šampiona okitio se Romano Klanjšček, koji je predvodio kuharsku ekipu Turističke zajednice iz Belišća. Drugo mjesto pripalo je momčadi restorana Lovački Rog iz dalmatinskog Stobreča koju je predvodio Dinko Šetka, a treće natjecatelju Milanu Mići Zamaklaru i njegovoj ekipi iz TZ Belišća.

Uz priznanje i diplome trojici najbolje plasiranih pripali su i riblji kotlići, dar organizatora.

"Mi smo Slavonci, a autohtono jelo Slavonije i Baranje je fišpaprikaš. Belišće je na tri rijeke: Karašici, Vučici i trećoj, najvećoj Dravi. U rijekama ima puno ribe. Znamo je uloviti i pripremiti", kratko je pojasnio Mićo zašto Belišćani pobjeđuju "gdje kod se pojave" pa i u Benkovcu.

Od 11 do 40 kotlića

"Belišćani su još jednom potvrdili visoku klasu", kaže Vanja Čvrljak direktor benkovačke Turističke zajednice koja je zajedno s Gradom Benkovcem i ove godine za Dan državnosti organizirala ovu, već tradicionalnu turističku i gastromsku priredbu.

Majstori fiša 

Vanja nije krio zadovoljstvo odzivom natjecatelja, ali i posjetitelja. Prije 13 godina počelo se sa 11 natjecatelja, a otkad je on na čelu TZ, benkovačka fišijada postala je jedno od najmasovnijih okupljališta poklonika fiša i zaljubljenika u slatkovodnu ribu.

"Ponudili smo nešto novo. Drukčije. Rijetke su fišijade i u Slavoniji koje okupe ovoliko natjecatelja", kaže Čvrljak dodajući da se i ove godine fiš u Benkovcu kuhao u 40-ak kotlića, a manifestacija je u središte grada na Trg Domovinske zahvalnosti privukla više od 1000 posjetitelja, koji su osim fišpaprikaša mogli kušati i srdele s gradela, ali i čvarke od šarana, specijalitet kojega su za ovu prigodu pripremili majstori restorana "Kovač Čarda" iz Suze u Baranji.

Feštalo se isto kao lani, samo je ovaj put ranije završilo zbog, za ovo doba godine, neuobičajeno jake bure, kaže Vanja. Da se radi o iznimno posjećenoj manifestaciji potvrđuju i sudionici iz Slavonije i Baranje.

Tajna šampionskog fiša

"Rado dolazimo u Benkovac. Ovo je jedinstvena manifestacija u Dalmaciji", kaže i ovogodišnji šampion Romano Klanjšček, koji je predvodio kuharsku ekipu Turističke zajednice iz Belišća. On je dosad više puta osvajao drugo mjesto, tri puta je bio treći…

"Lijepo je pobjeđivati, ali jednako važno je i druženje. Razmjena iskustava. Prijateljstvo koje se u međuvremenu razvilo između Belišća i Benkovca. Tako, dječaci iz Benkovca koji treniraju nogomet dolaze svake godine oko blagdana Tri kralja na turnir u Belišće, a naši mali nogometaši na turnir u Bankovac koji se održava tjedan dana nakon blagdana svetog Ante", otkriva Klanjšček. Razvile su se i druge veze između slavonskih i ravnokotarskih mjesta tako da možemo služiti kao praktičan primjer povezivanja zelenog i plavog, govori Romano Klanjšek.

Kad smo ga upitali koja je tajna šampionskog fiša, odgovorio je duhovito: "Ako kažem onda to više nije tajna", rekao je uz karakterističan osmijeh Romano. Ipak, uz kvalitetnu ribu on kaže da je iznimno važna paprika. "Osobno koristim Kišovu paprika iz Bezdana, mjesta s onu stranu Dunava, na tromeđi hrvatsko-mađarsko-srpske granice. Proizvođač je mađarska obitelj Kiss po kojoj je paprika dobila ime. Ona fišu daje specifičan okus i crvenu boju, dodaje Romano.

Prijedlog Arpada Šipeca

O “čudotvornoj” paprici iz Bezdana slušali smo i od drugih natjecatelja iz Slavonije i Baranje pa i od Arpada Šipeca, predsjednika Ocjenjivačkog suda ovogodišnje Ravnokotarske fišijade. Ocjenjivalo se isto kao na državnom prvenstvu: boja, gustoća, izgled i okus ribe.

Arpad, koji ima vlastiti, već spomenuti riblji restoran “Kovač Čarda” u mjestu Suza u Baranji kod Kneževih vinograda, od početka sudjeluje na fišijadi u Benkovcu. Pomaže. Prve dvije godine on je za natjecatelje donosio ribu, papriku, recepte... "Ali, kad je riječ o pripremanju fiša malo toga se promijenilo. Svatko radi na svoj način. Dalmatinci i dalje pripremaju fiš kao brudet s puno kapule i raznih mirodija, a neki jelo naprave kao riblju juhu s rajčicama", govori Arpad. A u fiš ide riba, paprika, luk, sol i eventualno začin za riblju juhu. Drugo ništa. On misli da bi trebalo uvesti dvije kategorije pripremanja fiša za natjecatelje: kontinentalni i mediteranski, odnosno slavonski i dalmatinski. U žiri uključiti i članove iz Dalmacije tako da ocjenjivanje bude primjerenije, a natjecanje još zanimljivije. Da uvijek ne pobjeđuju samo Slavonci i Baranjci, kaže Arpad Šipec.

Uživanje u vrhunskom fišu

Ideja se dopala i Vanji Čvrljku pa dogodine valja očekivati još zanimljiviju Ravnokotarsku fišijadu. Valja očekivati da će konačno turističke agencije kao i hotelske kuće prepoznati ovaj eno i gastro događaj i na njega uputiti strane turiste koji ljetuju na području Zadarske županije i šire. Kad jednom dođu dolazit će uvijek, kaže Čvrljak, pa se s vremenom na fišijadi može očekivati puno više ljudi. Posjetitelja i gostiju kao na Benkovačkom sajmu?


Fotoprilog


Tagovi

Ravnokotarska Fišijada Benkovac Romano Klanjšček Belišće


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]