Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroRocks 2022
  • 14.10.2022. 18:20
  • Osječko-baranjska, Osijek

AgroRocks 2022: Zemlja je resurs kojoj IT daje dodatnu vrijednost

Koji su najveći problemi s kojima se poljoprivrednici i proizvođači hrane susreću kada je riječ o novim, digitalnim tehnologijama u agraru, saznali smo na današnjoj konferenciji AgroRocks 2022

Foto: Maja Celing Celić
  • 498
  • 105
  • 0

"Nije čudo kada stroj ne radi, nego kad radi. Ali mi moramo biti spremni da ga osposobimo, zato je bitna edukacija", riječ je koju je nekoliko puta na današnjoj konferenciji ponovio Alojzije Jerković, vlasnik tvrtke Jerković d.o.o., ali i drugi sudionici konferencije o novim tehnologijama u agraru, AgroRocks 2022. 

Kaže, istina je da danas postoje alati kojima se problem može riješiti preko mobitela, u pet minuta, ali je potrebno posložiti digitalnu infrastrukturu. 

Ključno je pitanje povezivosti

"U ruralnom prostoru moramo imati temeljne usluge i osnovne uvjete koji će izbrisati granice u odnosnu na urbani prostor", složila se ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je otvorila konferenciju AgroRocks dodajući kako treba krenuti od širokopojasnog interneta i digitalne povezivosti. "Nije dovoljno reći osigurali smo da nam digitalne investicije nose dodatne bodove u natječajima kroz Program ruralnog razvoja. Uz osiguravanje sredstava za e-poljoprivredu, pametnu poljoprivredu, širokopojasnu infrastrukturu, ključno je pitanje povezivanja svih subjekata koji nose digitalnu transformaciju", naglasila je.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila je konferenciju AgroRocks

Istaknula je i da su u Nacionalnom programu oporavka i otpornosti tri stupa digitalne preobrazbe, koji se odnosne na tržište, proizvođača i potrošača. "Do 2025. godine očekujemo da će svaki potrošač moći klikom dobiti informaciju - na kojoj je farmi i parceli neki proizvod nastao", najavila je. 

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka, Jasenka Crnković podsjetila je kako je Osijek i centar proizvodnje hrane u Hrvatskoj, ali i IT industrije. "Zemlja je resurs kojoj IT daje dodatnu vrijednost", poručila je. 

S njom se složio i župan Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić komentiravši kako je nekada bilo nezamislivo spojiti WiFi sa strojem u polju.

Širokopojasni internet do 2027. 

Kada je riječ o širokopojasnom internetu i optičkoj mreži, u ruralnim je prostorima glavno pitanje isplativost, napomenuo je Tonko Obuljen iz HAKOM-a, na prvom panelu koji je problematizirao temu infrastrukture, istaknuvši kako su stoga potrebne potpore. 

Isplativost je glavno pitanje, naglasio je Tonko Obuljen

A da država radi na tome, da do 2027. godine sav prostor bude pokriven širokopojasnim internetom, potvrdio je Plamenko Barišić iz tvrtke King ICT. "Ali, nije lako doći do svakog sela i svakog polja", ogradio se. 

Poljoprivreda je zanimanje budućnosti

Drugi panel posvećen hardware-u okupio je i znanost i ljude s terena. Svi su se složili kako je edukacija najvažnija, ali i cijena visoke tehnologije. "Znaju li korisnici Programa ruralnog razvoja samostalno pronaći i koristiti visoku tehnologiju koja će imati učinka na gospodarstvu ili su ju odabrali kako bi dobili dodatne bodove na natječajima", upitao je nazočne Ivan Plaščak s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek. Također, naglasio je kako moramo biti svjesni da su preciznu poljoprivredu u Americi počeli koristiti prije 15 godina te da isto toliko mi kasnimo. "Kao Fakultet pokušavamo mladima objasniti da je poljoprivreda zanimanje budućnosti i da nitko ne može živjeti bez hrane."

Drugi panel posvećen hardware-u okupio je i znanost i ljude s terena

A da potpore ne mogu riješiti sve probleme u ovom sektoru, komentirao je ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi (APPRRR), Antun Vujić, dodajući da veliki poljoprivrednici moraju sami investirati svoj kapital da bi ostvarili napredak. 
"Ne možemo čekati EU novac, nego uložiti i svoj kapital. U svakoj općini imate poljoprivrednika koji su prije 10 godina u zakup dobili 100 hektara zemljišta, prošli na natječaju mjere 4 i kupili novi traktor ili kombajn. Time se napravio veliki jaz između njih i ostalih", zaključio je poručivši da digitalizacija ne ide preko noći te da se pokušava podići svijest o njezinoj važnosti davanjem dodatnih bodova na natječajima. Naime, kako kaže, za sada ne postoji jedna mjera za digitalizaciju nego je ona prisutna vertikalno, u drugim natječajima.

Popularizirati hranu na internetu 

Treći panel konferencije AgroRocks bio je posvećen software-u koji treba pomoći poljoprivrednicima kako u proizvodnji tako i u prezentaciji te prodaji njihovih proizvoda. Izvršni direktor i osnivač tvrtke Gruntek, Tino Prosenik kaže kako je lanac distribucije poljoprivrednih proizvoda jako primitivan, zasniva se na brutalno velikom lancu koji je neučinkovit i krajnje neodrživ. "Brži traktor ili veći plug nisu rješenje za probleme 21. stoljeća, nego laptop." Kao jedno od rješenja vidi u pretplatničkom modelu kakvog ima Gruntek. 

"Najbolje je to što protok novca dolazi linearno, kroz 12 mjeseci, a što je inače bolna točka za svakog poljoprivrednog proizvođača", opisuje dodajući da im je u planu lansirati prvi replicirani model u Beču, a kada dokažu validnost proizvoda na drugom tržištu, ići će, kaže, agresivno širenje po cijelom svijetu. Ulaže i u ekološku poljoprivredu za koju smatra da će imati sve veću bazu.

Ravnateljica HAPIH-a, Darja Sokolić komentiravši digitalni marketing u poljoprivredi, istaknula je kako se nalazimo u vremenu u kojem na tržište izlaze mlade generacije, dovoljno informatičko pismene te da će ih u budućnosti biti sve više. 

Izvršni direktor i osnivač tvrtke Vesela Motika, Sergej Lugović smatra kako je cijela priča oko hrane na internetu premalo zastupljena. "Postoji puno prostora da se hrana kao takva popularizira", zaključio je. 

Ivana Rendulić Jelušić iz tvrtke Alti Agro istaknula je kako bez obzira na uključenost i dobrobit IT tehnologije u poljoprivredi, digitalnog marketinga i drugog, nema smisla bez sudjelovanja agronoma. "Agronomi probleme bolje poznaju od nekog tko dolazi iz IT-a, kao i mogućnosti kako ih detektirati i riješiti", naglasila je potrebu sinergije. 

Nema ništa bez agronoma, naglasila je Ivana Rendulić Jelušić

Da će svi dionici u poljoprivrednom sektoru morati zajedno djelovati, kako bi se smanjila glad u svijetu, a istovremeno bacanje hrane, potvrdio je Matija Žulj, predsjednik uprave i osnivač tvrtke AGRIVI. "Ključne prepreke digitalizacije poljoprivrede su njezin trošak, nedostatak znanja i opreme te loša povezivost." On smatra da je digitalna transformacija strateški važna. "Stvaranje digitalne infrastrukture, edukacija za sve poljoprivrednike, obveza sljedivosti kroz regulativu, poticanje korištenja digitalnih rješenja, ali i savjetovanja o njima, premije na proizvode koji sadrže sljedivost, neki su od rješenja", zaključio je Žulj.

Organizatori ovog okupljanja dionika digitalizacije agrara su informacijski sustav Agroklub i Društvo agrarnih novinara Hrvatske uz podršku Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, a pokrovitelji su tvrtke Jerković d.o.o., King ICT, Novocommerce international d.o.o. i ENNA energia naturalis. Medijski pokrovitelj konferencije AgroRocks 2022 je Netokracija, tehnološki online magazin. Događaj je sufinanciran sredstvima Programa ruralnog razvoja. 

Konferenciju u cijelosti pogledajte u videu:


Fotoprilog


Tagovi

AgroRocks Digitalna poljoprivreda Nove tehnologije Alojzije Jerković Sergej Lugović Antun Vujić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

AgroRocks

31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@agroklub.hr