Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agritehnica
  • 08.12.2021. 18:00

Agritechnica zlato dodijelila kombiniranom NeXaT traktoru

Osim što je transportno, riječ je o vozilu kojim se mogu obavljati svi radovi u biljnoj proizvodnji, od obrade tla, sjetve i zaštite bilja do žetve. Što još može zlatni NeXaT traktor?

Foto: Agritechica Press
  • 922
  • 95
  • 2

U sklopu svjetskog sajma poljoprivredne mehanizacije Agritehnica 2022, kojeg organizira Njemačko poljoprivredno društvo (DLG), proglašeni su dobitnici nagrade za inovacije. Od 164 kvalifikacijske prijave osvojene su jedna zlatna i 16 srebrnih medalja za inovacije u međunarodnom sektoru poljoprivrednog inženjeringa.

Agritechnica Innovation Gold Award dodjeljuje se inovaciji koja demonstrira novi koncept u kojem se funkcionalnost značajno promijenila i dovodi do novog procesa ili označava značajno poboljšanje postojećeg procesa. Ovoga je puta zlato dodijeljeno stroju NeXaT, kombiniranom traktoru tvrtke NEXAT GmbH.

NeXaT: Autonomni radni stroj

Osim što je transportno, riječ je o vozilu kojim se mogu obavljati svi radovi u biljnoj proizvodnji, od obrade tla, sjetve i zaštite bilja do žetve. Efikasniji je u odnosu na klasične traktore s priključcima, jer se alati za obradu nose umjesto da se vuku kao što je uobičajeno. 

NeXaT je dizajniran kao autonomni radni stroj, opremljen je sistemom za praćenje okoline. Njegova kabina se može rotirati za 270 stupnjeva što olakšava upravljanje i praćenje procesa rada. Posjeduje dva nezavisna dizel motora od 400kW/545KS s generatorima, ima električna napajanja i pogodan je za alternativne pogonske tehnologije.

Može obavljati sve radove u biljnoj proizvodnji

S ugrađenim kombajnom NexCo, NeXaT može postići protok zrna od 130 do 200 t/h. Ima 5,8 m dugačak aksijalni rotor, koji je postavljen poprečno na smjer kretanja što ga čini efikasnijim jer se postiže skoro dvostruko veći učinak vršidbe od konvencionalnih strojeva. Odlikuje se ravnomjernom distribucijom slame i pljeve, a ima dvije sjeckalice.

Za skladištenje zrna ima na raspolaganju bunker od 32 m³, a brzina istovara je 600l/s. Bunker se istovari za oko jednu minutu.

16 srebrnih nagrada

Kada je riječ o srebrnim medaljama, njih je za inovacije i tehnička rješenja dodijeljeno 16, a neke od zanimljivijih su: 

  • Krone ExactUnload – inteligentni automatski sustav prijenosa i istovara na daljinu;
  • Continental Agro ContiSeal – sustav u prevenciji šteta zbog probušenih guma;
  • Claas Terranimo – sustav koji daje prikaz zbijanja tla;
  • Fendt - automatski sustav za usisavanje prašine;
  • Müthing CoverSeeder – inovativan i fleksibilan stroj koji kombinira upravljanje ostacima pri sjetvi i žetvi.

Ostale nagrađene možete vidjeti putem ove poveznice.


Fotoprilog


Tagovi

Agritehnica Zlatna medalja Inovacije Kombinirani traktor NeXaT Srebrna medalja Agritechnica Innovation Gold Award


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]