Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani pršuta
  • 13.04.2022. 12:00
  • Splitsko-dalmatinska, Split

8. Dani hrvatskog pršuta ove godine u Splitu

Promoviramo ga kao tradicionalni autohtoni gastronomski proizvod i radimo na pozicioniranju Hrvatske kao gastronomske destinacije, napominju iz Klastera hrvatskog pršuta.

Foto: Depositphotos/xbrchx, Klaster
  • 357
  • 25
  • 0

Već 8. Dani hrvatskog pršuta ove će se godine održati u Splitu. 

Stručni i edukativni skup posvećen suhomesnatoj deliciji održat će se u  hotelu Park – Split 22. travnja, a prodajno-izložbena manifestacija na kojoj će se predstaviti dvadesetak proizvođača pršuta, 23. travnja od 8 do 15 sati na Prokurativama.

"Cilj manifestacije je promocija tradicionalnog proizvoda i očuvanje gastronomske baštine jadranskih regija. S gospodarskog pogleda stručni skup potiče razmjenu znanja i suradnje između svinjogojske proizvodnje, klaoničke industrije i pršutarske proizvodnje kao i svih dionika u lancu od polja do stola", navode organizatori iz Klastera hrvatskog pršuta.

U sklopu Dana održat će se radionice i okrugli stolovi u svrhu educiranja proizvođača, potrošača, ugostitelja, trgovaca te relevantnih subjekata iz odgovarajući institucija o problematici vezanih za proizvodnju, deklariranje, certifikaciju, financiranje iz Europskih fondova i slično.

Ocjenjuju se certificirani pršuti, a pobjednik tradicionalno proglašava na svečanosti otvorenja manifestacije, 22. travnja u 11 sati.

Iz Klastera podsjećaju i da se, zahvaljujući svojim specifičnostima proizvodnje, kulturnom i povijesnom nasljeđu u Hrvatskoj proizvode četiri certificirane vrste pršuta: Istarski, Krčki, Drniški i Dalmatinski pršut.

Pršut Drniških delicija Maran šampion Dana hrvatskog pršuta

"Nakon sedam održanih manifestacija u Splitu, Krku, Šibeniku, Dubrovniku, Zagrebu, Zadru i Poreču koje su otvorile problematiku pršutarske industrije, nastavljamo u istom ozračju nudeći odgovor na sva bitna pitanja ovog sektora, promoviramo pršut kao tradicionalni autohtoni gastronomski proizvod i radimo na pozicioniranju Hrvatske kao gastronomske destinacije", naglašavaju organizatori. 

Program kao i brošuru o hrvatskim pršutima pročitajte u dokumentima ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Pršut Dani hrvatskog pršuta Split Klaster hrvatskog pršuta Gastronomska baština


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).