Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam Zeleni Kastav
  • 10.04.2019. 18:00
  • Primorsko-goranska, Kastav

30. Zeleni Kastav - sajam s najljepšim pogledom ugostio OPG-e iz cijele Hrvatske

Meni su eko tržnice jedna pozitivna priča i ne razmišljam koliko ću zaraditi. Supruga i ja smo sretni što se vidimo s prijateljima proizvođačima koji prirodu doživljavaju na isti način kao i mi, a to je jedna posebna i nemjerljiva vrijednost takvih sajmova, kaže Zdravko Sokić.

Foto: Blanka Kufner
  • 1.218
  • 318
  • 0

Jubilarni, 30. Zeleni Kastav, na Fortici u centru Kastva, gradiću s najljepšim pogledom na Kvarner, okupio je 30-tak uzgajivača i proizvođača iz svih dijelova Hrvatske, ali i Slovenije. Ovim sajmom započeo je i Tjedan zdravlja koji organizira Grad Kastav na inicijativu Odbora za zdravstvo, socijalnu skrb, ravnopravnost spolova i osoba treće životne dobi.

"Nezamislivo je teško samo i zamisliti koliko je ljubavi i rada utkano u sve ono što su nam ponudili i zato im hvala na entuzijazmu i ljubavi prema prirodi i ljudima", rekla je u ime organizacijskog tima Zelenog Kastva, Irena Kukurin Barić, volonterska koordinatorica sajma. 

Kastav se može pohvaliti izuzetno bogatim sajmom

U ponudi je bilo korjenastog povrća i zelenja, voća, voćnih prerađevina, sokova i sirupa, kravljeg mlijeka, sirutka i mliječnih proizvoda, sireva i suhomesnatih prerađevine, bučinog ulja, raznih namaza i salse, batata, marmelada od batata, inventivnih kombinacija namaza medvjeđeg luka, raznih tipova brašna, palente i žitnih pahuljica starih sorti žitarica te obilje raznih vrsta bezglutenskih i beskvasnih kruhova, kroasana, savijača i slastica. Zatim češnjaka, kapule, slanutka, graha, raznih sorti tikava, ali i eko meda. Našlo se i prirodne kozmetike za njegu tijela, prirodnih sapuna, šampona, melema, krema i parfema te 'zdrava' sredstva za čišćenje i sredstva za pranje odjeće što je upotpunilo vrlo bogatu ponudu sajma.

Miris lavande šriio se sajmom 

"Osim svježih agruma, iz doline Neretve stigli su nam voćni namazi agruma raznih okusa i kombinacija te arančini i sokovi mandarina OPG-a Klaudie Krstičević. Od svježih agruma bilo je i kumkvata. U ponudi se našlo i sokova jabuka iz okolice Karlovca. Razne kombinacije soka aronije, rabarbare, keksa, marmelada i čaja, uz sve naprijed navedeno, pomažu jačanju imuniteta. Novitet na sajmu je sušena malina u prahu“, dodala je koordinatorica sajma Irena Kukurin Barić.

OPG Stipe Štavlić donio je svježa jaja iz nekonvencionalnog uzgoja, njegove kokice borave u podnožju Velebita i hrane se, kaže, samo zdravom hranom. Naišli smo i na Farmu Drijade iz Istre sa kozjim mlijekom, sirutkom, jogurtima, skutom i mladim sirom. OPG Hursa Zvonko iz Stubice s linijom 'Slatko moje zeleno' te prošlomjesečni 'novi' sudionik Braniteljska zadruga Arka Naša iz Zagreba s prirodnim enzimima za prihranu bilja i pripravcima za jačanje imuniteta za vegane također su sudjelovali. Hladno prešana ekološka ulja, 'Pannonian Grain' iz Osijeka, gospođa Zdenka Šalić došla je s uljem suncokreta, badema, lješnjaka, oraha, sezama, lana, konoplje, brašna istih te proteina konoplje.

Čak i ljubitelji piva mogli su za sebe naći ekološke proizvode

"OPG Dorian Siljan iz Savičente kraj Pule ponovno je nakon dužeg perioda s nama i došli su s ekološkim presadnicama i ekološkim svijetlim i tamnim pivom nazvanog Kampanjola“, rekla je Irena. Prvi puta je sudjelovala udruga DIP iz Rijeke - Društvo za istraživanje i potporu, koja se bavi socijalnim učenjem ljudi mlađe životne dobi sa posebnim potrebama. U ponudi su imali proizvode koji izrađuju sami od ekoloških materijala - ovčje vune s otoka Cresa, otpadaka drva iz Klane te raznih tkanina, a iste se mogu kupiti po principu predložene donacije.

Na sajmu smo mogli vidjeti i izložbu ručno pletenih košića, autohtonih i gotovo zaboravljenih na području Kastavštine, a koje plete gospodin Josip Sušanj Dendić iz Stupari kraj Viškova. Izložba se održala pod nazivom 'Stari zanati Kastavštine' i zaista je lijepo upotpunila cjelokupni dojam. A kao i svaki put do sada, prostor sajma i stolove proizvođača krasili su radovi dječjih vrtića te osnovnih škola.

Ručno pleteni košići 

S obzirom da u travnju vegetacija još ne buja, gotovo je nevjerojatno da se u Kastvu okupilo tridesetak marljivih uzgajivača i proizvođača s plodovima svoga rada. Doputovali su čak iz Postojne, Buzeta, Pule, Pazina, Veprinca, Kastva, Škalnice, Rijeke, Čabra, Krasnog, Oštarija, Karlovca, Zagreba, Sesveta, Bjelovara, Varaždina, Osijeka i Metkovića.

Nije nedostajalo niti pravih šampiona

OPG Stipe Štavlić proizvodi svježa domaća jaja iz nekonvencionalnog uzgoja sa podnožja Velebita i sudjeluje na Zelenom Kastvu redovno zadnjih 15 održavanja: "Sudjelujemo u grupi solidarne razmjene koja ujedinjava proizvođače i kupce na jednom mjestu kako bi potrošači što lakše došli do domaćih proizvoda. Jako sam zadovoljan i stalno se vraćam. Posjećenost je izvrsna - ovdje dolaze kupci, ne samo šetači“, podijelio je s nama nositelj OPG-a.

Marin Marinković, nositelj OPG-a Marinković iz Brežana pokraj Karlovca podijelio je svoje iskustvo: "Bavimo se ekološkom poljoprivredom na tri i pol hektara, prvenstveno voćarstvom i malo vinogradarstvom. Jabuke, šljive i breskve su pretežne voćke, a glavni proizvod sok od jabuke. Radi se o prešanoj jabuci, stopostotnom pasteriziranom soku bez ikakvih dodataka. Prodaja preko grupa solidarne razmjene za nas je savršena, uglavnom znamo što možemo očekivati, a to je vrlo bitno.

Ana i Nikola Bodiš stigli su u Kastav iz Pule. Njihov obrt Magran bavi se ekološkom proizvodnjom maslina - imaju mlade nasade koji sada ulaze u rodnost. "Zadnje dvije godine možemo reći da imamo konkretan urod i određenu količinu ulja. Bio je period kada smo željeli odustati jer mi u Istri imamo problem sa smrzavanjem, ali ipak smo odlučili boriti se i još smo tu. Eto, ove godine smo u Zagrebu na Festivalu maslina bili šampioni, a nagrađivani smo i na Noćnjaku“, rekli su i dodali: "U Kastvu nam je uvijek super, ima puno proizvođača i posjetitelja. Na neki način nam je to izlazak jer smo inače stalno u poslu“. Bave se i pčelarstvom, imaju oko 240 košnica, a radi se o obiteljskoj tradiciji te Nikola napominje da im u poslu uvelike pomaže njegova sestra.

Svi izlagači se slažu u jednom – nema ljepšeg i intimnijeg sajma

Zdravko iz OPG-a Sokić dolazi u Kastav 'napuniti baterije' kako sam kaže: "Meni su eko tržnice jedna pozitivna priča i ne razmišljam koliko ću zaraditi. Supruga i ja smo sretni što se vidimo s prijateljima proizvođačima koji prirodu doživljavaju na isti način što je jedna posebna i nemjerljiva vrijednost takvih sajmova“. OPG Sokić iz Cernika proizvodi sušene tjestenine raznih varijacija, marmelade, sirupe, ajvare, ali i druge vrlo originalne proizvode.

Cijela Hrvatske i naši proizvodi okupila se u Kastvu 

Forticom su se širili i opojni mirisi lavande, a to nas je dovelo do Jadranke Vučemilović iz OPG-a Vučemilović iz Opatije. "Suprug i ja bavimo se uzgojem lavande, polje imamo u Istri, oko pola hektara i radimo sve sami. Djeca su po svijetu i nema druge“, kaže. Proizvode eterično ulje i hidrolat, pakiraju suho cvijeće lavande u vrećice, bilo je na štandu i prekrasnih sapunčića, soli za kupku, ali i sušenog bilja za čaj. "Radimo i marmelade, pekmeze, likere i razne druge proizvode“, podijelila je s nama.

Puno ljubavi i dobrih vibracija širilo se Forticom

Porazgovarali smo i s članovima OPG-a Kurbegović iz Skrada u Gorskom kotaru, Helom Liverić - vlasnicom farme Drijade iz Istre, Mirjanom Strancarić iz OPG-a Smid iz Zagreba, OPG-om Loboda Maćaš iz Dalja, Anitom Pintar iz Čabra, Radomirom Mićićem iz Rijeke, OPG-om Brolich iz Malog Trojstva, OPG-om Andreja Petrović iz Varaždina, OPG-om Maretić iz Pazina i Pekarskim obrtom / Galerijom kruha Demetra iz Škalnice kod Klane (prvi u Hrvatskoj koji su prije 19 godina pokrenuli ekološki certificiranu proizvodnju bezglutenskog i beskvasnog kruha). Svi oni su se složili u jednome, a to je da je sajam Zeleni Kastav poseban događaj na posebnom mjestu sa posebnom atmosferom kamo će se nastaviti vraćati. Ako ne radi kupaca, onda sigurno radi druženja, 'ćakule' i najljepšeg pogleda!

"Veliko hvala djelatnicima LAG-a Terra liburna, Gradu Kastvu i TZ grada Kastva, Radio Kastvu, vl. Franji Jurčeviću i Branku Janiju Kukurinu na njegovih tisuću fotografija“, dodala je Irena Kukurin Barić i nastavila: "Najveće hvala dosadašnjim, sadašnjim i budućim volonterima Grupa solidarne razmjene na entuzijazmu, radu i viziji - Zeleni Kastav je njihov proizvod. I za kraj, bez naših vrijednih poljoprivrednika i proizvođača, sajma ne bi bilo - hvala na silnom radu i viziji jednog boljeg sutra! Veselimo se novom druženju.“


Fotoprilog


Tagovi

Zeleni Kastav Sajam Kvarner Eko


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.