Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Floraart
  • 07.06.2016. 07:30

217 sretnih izlagača na Floraartu!

Radnici Zrinjevca su tijekom priprema za Floraart posadili između 250 i 300 tisuća sadnica.

  • 1.512
  • 182
  • 0

U nedjelju je na zagrebačkom Bundeku završen Floraart - 51. Međunarodna vrtna izložba, najveća takve vrste u Hrvatskoj. Posjetitelji su od 30. svibnja do 5. lipnja mogli razgledati ponudu čak 217 izlagača, među kojima i 18 inozemnih iz osam zemalja - Slovenije, BiH, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Mađarske pa čak i iz SAD-a. Grad Zagreb je Floraart ove godine financirao s dva milijuna kuna.

Prošle godine, Floraart je je posjetilo 200 tisuća posjetitelja, a s obzirom na gužvu na Bundeku i lijepo vrijeme, organizatori pretpostavljaju kako je ove godine taj broj premašen. Najveći teret izložbe i ove godine su ponijeli radnici Zrinjevca koji su tijekom priprema za Floraart posadili između 250 i 300 tisuća sadnica.

Floragrad zasjao na vrtnoj izložbi

Izlagači su svoje radove predstavili u parku uz jezero Bundek, na oko 30 ha površine. Osim što su mogli vidjeti predivne instalacije, posjetitelji su mogli kupiti sve što je potrebno kako bi i njihov vrt zasjao posebnim sjajem. Uz cvijeće, prodavali su se kaktusi, supstrati, sjemenje, strojevi.

Floraart 2016

Posjetitelji su mogli vidjeti i suho, svileno i papirnato cvijeće, pribor za cvjećarstvo, slike, kolaže i oslikane marame na temu cvijeća, kao i kušati zdravu hranu i proizvode od ljekovitog bilja. Izložba je ove godine bila bogatija za "Floragrad" u sklopu kojeg su najmlađi mogli uživati u predstavama, čitanju priča i oslikavanju lica.

Ako želiš biti sretan tjedan dana oženi se, ako želiš biti sretan mjesec dana, ubij svinju, ako želiš biti sretan cijeli život, napravi vrt.

Od mnoštva predivnih instalacija posebno se ističe ona tvrtke Nasadi d.o.o. Zadar koji su se u Zagrebu predstavili prikazom jedinstvene čipke iz 15. stoljeća. Cvjetni sklad boja lako je prenosiv u stroge forme što ga diktira forma čipke, predstavljen u neutralnoj podlozi, ideja je za mnoge cvjetne gredice, formalne perivoje i zaljubljenike u simetričnost.

Mali eko vrt - sreća za cijeli život!

Floraart je ove godine uz velike, okupio i brojne male uzgajivače. Tako je OPG Anto Jurić predstavio mali eko vrt. "U našem vrtu možete naći mnoštvo presadnica iz naše ponude, a tu ima svega: od starinskih sorti rajčice, paprike, salate do rabarbare i stevije", rekli su vlasnici. "Mi vjerujemo u onu staru kinesku poslovicu koja kaže: Ako želiš biti sretan tjedan dana oženi se, ako želiš biti sretan mjesec dana, ubij svinju, ako želiš biti sretan cijeli život, napravi vrt."

Organska proizvodnja hit je u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj gdje se sve više ljudi odlučuje na ovakav način uzgoja. Uzgajanje na organski način odvija se tako da se uklone sintetske kemikalije, koje se obično koriste za uništavanje nametnika i obogaćivanje tla.

Organski uzgoj također podrazumijeva biološku raznolikost putem sadnje raznih vrsta i mijenjanjem zasada tijekom vremena. Iako zahtijeva puno više truda nego konvencionalni uzgoj, zbog više cijena proizvoda isplati se te nije nikakvo čudo što su se i na Bundeku predstavili brojni organski uzgajivači. Sljedeće godine vjerojatno će ih biti još i više, a s njima će i Bundek biti bogatiji za jednu posebnu proizvođačku priču.


Fotoprilog


Tagovi

Florart Bundek Organski vrt Zrinjevac


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer