Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan školskog mlijeka
  • 30.09.2020. 15:00
  • Zagrebačka, Rugvica

21. Svjetski dan školskog mlijeka obilježen na farmi PA-VITA

Ovaj dan se tradicionalno obilježava posljednje srijede u rujnu od 2000. godine na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) koja izmjenjuje iskustva raznih zemalja i koordinira obilježavanje ovog festivala mlijeka i mliječnih proizvoda. 

Foto: Marinko Petković 
  • 167
  • 61
  • 0

Svjetski dan školskog mlijeka, 21. po redu obilježen je na farmi PA-VITA u Rugvici u organizaciji Hrvatske mljekarske udruge. 

Inače, ovaj dan se tradicionalno obilježava posljednje srijede u rujnu od 2000. godine na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) koja izmjenjuje iskustva raznih zemalja i koordinira obilježavanje ovog festivala mlijeka i mliječnih proizvoda. 

Diljem svijeta organiziraju se raznolike mliječne aktivnosti na razini škola, i to na lokalnoj ili državnoj razini, a cilj je jedan - istaknuti važnost školskog mlijeka.

Besplatno voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi

Radi povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod djece, Ministarstvo poljoprivrede već 4. godinu za redom sudjeluje u provedbi Školske sheme odnosno dodjeli besplatnih obroka.

Školska shema, priopćeno je iz Ministarstva, osigurava 100-150 g voća i povrća i 0,15-0,25 l mlijeka i mliječnih proizvoda po djetetu tjedno. Jedna je od mjera EU sufinancirana sredstvima Europskog fonda za garancije u poljoprivredi. Za ovu godinu Hrvatskoj je dodijeljeno 18,6 milijuna kuna za provedbu projekta, odnosno 6,5 milijuna kuna za mlijeko i mliječne proizvode.

"U svrhu promoviranja kratkih lanaca opskrbe, upravljački mehanizmi povjereni su osnivačima te samim školama, kako bi se djeca bolje upoznala s proizvodima svog zavičaja te kako bi proizvođači s lokalnog tržišta dobili priliku vlastite svježe, lokalno uzgojene proizvode dostaviti u što kraćem roku“, istaknuo je državni tajnik Tugomir Majdak koji je uz pomoćnika ministrice Zdravka Baraća nazočio obilježavanju.

Novi model Školske sheme - besplatno voće i povrće te mliječni proizvodi hrvatskim školarcima

U sklopu ovoga dana, održana je i konferencija za medije i promocija prve slikovnice o siru "SIROLANDIJA" autorice doc.dr.sc. Marijane Blažić s Veleučilišta u Karlovcu, koja je namijenjena učenicima prvih razreda na području Grada Zagreba. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Svjetski dan školskog mlijeka PA-VITA Školska shema


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]