Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani meda
  • 19.11.2020. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

18. Dani meda grada Zagreba s naglaskom na nacionalnu staklenku

Tijekom tri dana domaći proizvođači i njihovi gosti iz drugih županija predstavit će svoje proizvode na više desetaka štandova, a građani moći razgledati, kušati i kupiti razne proizvode poput meda, propolisa, peludi i matične mliječi. 

Foto: Pčelarski savez
  • 244
  • 159
  • 0

Od 20. pa do 22. studenog 2020. godine središnji Trg bana Josipa Jelačića bit će okupljalište pčelara, a sve povodom 18. Dana meda grada Zagreba

Tako će domaći proizvođači i njihovi gosti iz drugih županija predstaviti svoje proizvode na više desetaka štandova, a građani će moći razgledati, kušati i kupiti razne proizvode poput meda, propolisa, peludi i matične mliječi. 

Dvije godine nacionalne staklenke 

Na ovogodišnjim danima, u organizaciji Hrvatskog pčelarskog saveza, naglasak je stavljen na nacionalnu staklenku za med koja krajem ovog mjeseca slavi dvije godine kako je izašla na tržište. 

Podsjećamo, projekt je realiziran u partnerstvu Saveza i Ministarstva poljoprivrede s osnovnim ciljem da kroz neko vrijeme sav med hrvatskih proizvođača direktno nađe put od krajnjeg potrošača upravo preko nje.

Podrijetlo meda hrvatskih pčelinjaka možete utvrditi putem aplikacije

Pakiran na takav način pri stavljanju na tržište mora ispunjavati standarde kvalitete propisane odredbama Pravilnika o medu, mora biti propisno deklariran, označen naljepnicom proizvođača s obveznom naznakom Zemlja podrijetla Hrvatska. Svaka nacionalna staklenka mora biti označena i znakom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu(HAPIH), Med hrvatskih pčelinjaka u sklopu kojega je naveden i jedinstveni broj pomoću kojega će potrošači moći provjeriti njegovo podrijetlo.

Uvoz meda upitne kvalitete prepolovljen

U dvije godine korištenja, oko tisuću hrvatskih pčelara napunilo je preko 700. 000 nacionalnih staklenki, što je dokaz na staklenka ima potražnju i među potrošačima i pčelarima, te se može reći da ispunjuje svoju svrhu. 

Jedan od dobrih pokazatelja svrhe nacionalne staklenke je to da je u prve dvije godine korištenja uvoz upitne kvalitete prepolovljen.

Ministarstvo poljoprivrede također ju koristi u sklopu projekta Školskog mednog dana gdje će početkom prosinca, treću godinu zaredom svi prvašići u osnovnim školama dobiti med punjen u nacionalnu staklenku od 450 grama.

Istine i zablude o medu: Kako prepoznati pravi

"Vrijeme viroza je sve bliže, a čime bolje ojačati imunitet nego kvalitetnim pčelinjim proizvodima. pozivamo sve potrošaće i ljubitelje pčelinjih proizvoda da posjete ovogodišnje Dane meda te da između bogate ponude izaberu proizvode domaćih proizvođaća i provjerene kvalitete", poručuju iz Hrvatskog pčelarskog saveza.


Tagovi

Dani meda grada Zagreba Pčelinji proizvodi Nacionalna staklenka Domaći pčelari Uvoz


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.