Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Conpasta 2019.
  • 05.11.2019. 15:00
  • Karlovačka, Karlovac

13. Conpasta - međunarodni kongres tjesteničarstva

Hrvati godišnje konzumiraju blizu 40.000 tona tjestenine (7,3 kilograma po glavi stanovnika), a potrošnja bilježi daljnji trend porasta. To je još uvijek premalo u odnosu na razvijene europske zemlje, kaže organizator Conpaste, Stjepan Odobašić.

Foto: Pixabay/Giulio Perricone
  • 356
  • 22
  • 0

Promocija hrvatskih izvornih tjestenina, promocija jela s tjesteninama drugih zemalja, prezentacije i degustacije jela s tjesteninama, brojna stručna predavanja vezana na temu tjestenine, natjecanje profesionalnih hrvatskih kuhara i učenika srednjih kuharskih i prehrambenih škola Hrvatske u spravljanju tjestenina, glavna su okosnica 13. međunarodnog kongresa tjesteničarstva “Conpasta 2019.” koji će se održati u Karlovcu u četvrtak 7. studenog 2019.

Osnovna koncepcija kongresa je preferiranje i populariziranje izvornih tjestenina, a organizator je pripremio i posebno događanje Pašta fešta u središtu Karlovca. Tom prilikom će nekoliko kuharskih ekipa pripremiti jela iz Irske, Nigerije, Španjolske, Slovenije i Hrvatske.

"Hrvatska nema niti jednu zaštićenu tjesteninu, a tu imamo velike mogućnosti. Hrvati godišnje konzumiraju blizu 40.000 tona tjestenine (7,3 kilograma po glavi stanovnika), a potrošnja bilježi daljnji trend porasta. To je još uvijek premalo u odnosu na razvijene europske zemlje, a dovoljno je reći samo da naši susjedi Slovenci godišnje konzumiraju tri puta više tjestenine nego mi Hrvati.

U posljednjih deset godina došlo je do bitnih pomaka u proizvodnji domaće tjestenine. Od prijašnjih 6.500 tona proizvodnih tona godišnje Hrvatska je napravila znatan iskorak pa danas proizvodi 22.000 tona. To je kap u moru u odnosu na Italiju koja proizvodi 2,3 milijuna tona tjestenine. Malo smo bolji od Jordana, kao pustinjske zemlje, koja proizvodi 20.000 tona godišnje", ističe Stjepan Odobašić, organizator Conpaste.

Kongres će otvoriti gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.


Tagovi

Conpasta 2019 Tjesteničarstvo Kongres


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]