Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrazovanje za turizam
  • 09.03.2017. 18:00

11 inspekcija za OPG koji se bavi turizmom

Sudionici seminara upoznat će se s marketingom i brendiranjem, promidžbom i značajem društvenih mreža, ali i paketima usluga u ruralnom turizmu, mogućnostima financiranja, zakonskim osnovama poslovanja turističkih gospodarstava, gastronomiji i drugim temama vezanim uz turizam na seljačkim gospodarstvima.

  • 6.607
  • 354
  • 0

Dvodnevni seminar Za razvoj ruralnih krajeva - Obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam održava se 9. i 10. ožujka u Vinkovcima, a namijenjen je prvenstveno potencijalnim i registriranim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, turističkim seljačkim gospodarstvima i poduzetnicima u ruralnim područjima i ruralnom turizmu te svima onima koji rade na području ruralnog turizma.

"U okviru projekta ove godine ćemo održati niz seminara na kojima će vlasnici OPG-ova, turističkih seljačkih gospodarstava, poduzetnici u ruralnom području, predstavnicu turističkih agencija, područne i lokalne samouprave dobit odgovore na sva pitanja vezana uz ruralni prostor i poticanje snažnije poljoprivredne proizvodnje i održivog razvoja hrvatskih ruralnih područja", rekla je mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo".

Prema njezinim riječima, sudionici seminara upoznat će se s marketingom i brendiranjem, promidžbom i značajem društvenih mreža, ali i paketima usluga u ruralnom turizmu, mogućnostima financiranja, zakonskim osnovama poslovanja turističkih gospodarstava, gastronomiji i drugim temama vezanim uz turizam na seljačkim gospodarstvima.

Čak 50-tak zakonski propisa utječu na ruralni turizam

"Potreba za ostankom stanovništva u ruralnim područjima, izjednačavanje života u ruralnim i urbanim područjima, povećanje konkurentnosti proizvodnje, diverzifikacija ruralnih aktivnosti i poboljšanje kvalitete života u ruralnim područjima te razvoj ruralnog turizma neki su od temeljnih zadaća koje se moraju ostvariti kako bi porasla kvaliteta života u Hrvatskoj", poručila je Dijana Katica.

Na seminaru se moglo čuti kako je u Hrvatskoj na snazi čak 50-tak različitih zakonskih propisa koji se direktno ili indirektno dotiču ruralnog turizma. Također je rečeno kako ruralni turizam više nije samo priča vezana uz unutrašnjost Istre već koja je sve prepoznatija i u unutrašnjosti kontinetalne Hrvatske, u Baranji posebice, ali i na području Iloka, Županje gdje se stvaraju male turističke destinacije koje više ne pružaju samo ugostiteljsko-turističke usluge, već se radi o puno širom sagledavanju turističkih potencijala.

Neki od sudionika upozorili su na problem s velikim brojem propisa koji se moraju ispoštovati pa je tako dana i primjedba kako OPG-u koji se dopunski bavi ruralnim turizmom može doći čak 11 različitih inspekcija, puno više nego OPG-u koji se bavi samo poljoprivrednom proizvodnjom.

Problem i stalno praćenje direktiva EU

"Sad imate jednu direktivu EU koja je vezana za hranu i u alergene iz hrane tako da svatko tko se bavi ugostiteljskim uslugama mora znati što su to i koji su to alergeni, što se nalazi u pojedinoj hrani i kako ih označiti, a što opet zahtijeva dodano educiranje", upozorila je Katica.

Prema riječima turističke konzultantice Dubravke Davidović ruralni turizam je budućnost na globalnoj razini, a ne samo u Hrvatskoj. "Mislim da će narednih 20 do 30 godina hrvatski turizam biti okrenut upravo kontinentu koji nudi obilje neispričanih turističkih priča i mogućnosti", ocijenila je Davidović rekavši kako je ona nakon 40 godina rada u turističkoj struci došla do saznanja kako je hrvatski najveći problem nedostatak dovoljnog broja turistički educiranih ljudi na svim nivoima, od pružatelja usluga do sustava turističkih zajednica.

Pala knjiga na dva slova

"Turizam nije samo želja jednoga, već je to cijeli lanac koji mora funkcionirati da bi se turistički pozicioniralo", kazala je Dubravka Davidović.

Prema neslužbenim podacima koji su se mogli čuti, na području Vukovarsko-srijemske županije 30-tak je OPG-ova koji se u jednom dijelu svoga poslovanaj bave turizmom. Međutim, kada bise malo dublje "zagrebalo" tko od njih doista kvalitetno radi i premišlja o turizmu, mogla bi se izreći ona narodna "pala knjiga na dva slova", jedno je od mišljenja koje se moglo čuti.

Organizatori seminara su Ministarstvo turizma, Vukovarsko-srijemska županija, Turistička zajednica VSŽ, Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo", Hrvatski farmer - Eko etno grupa.


Tagovi

OPG Dijana Katica Dubravka Davidović Vukovarsko-srijemska Seminar


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?