Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije
  • 14.03.2022. 10:30
  • Verona, Italija

Zlatna medalja na Fieragricoli hibridnom traktoru Antonio Carraro

Poznati proizvođač nagrađen je za hibridni traktor koji kombinuje električni motor sa tradicionalnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 136
  • 21
  • 0

Pobednici četvrtog izdanja "Italijanske poljoprivredne inovacije" sežu od robota do hibridnih traktora s reverzibilnim pogonom do hrane i hrane za životinje s prirodnim antioksidativnim svojstvima za mlečna goveda. Ovo su samo neke od nagrađenih inovaca koje su bile izložene na štandovima izlagača na nedavno održanom sajmu Fieragricola u Veroni. Ukupno je šest zlatnih i 17 srebrnih medalja, i još 17 preporuka. Nagrade su dodeljene za proizvode koji su lansirani u poljoprivrednom sektoru na tržište 2021. 

Inače, dele se u četiri kategorije: poljoprivredna mehanizacija, agro-farmaceutski proizvodi i đubriva, zootehnika i obnovljivi izvori energije.

Mi ćemo istaknuti hibridni traktor Antonio Carraro - SRX Hybrid koji kombinira električni motor sa tradicionalnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Kako su ga opisali, razvoj novog hibridnog pogonskog sistema za kompaktne traktore savršeno je u skladu sa trenutnim projektima za uštedu energije.

Smanjenje CO2 i ušteda goriva 

Izbor hibridnih ili potpuno elektrificiranih pogonskih sistema, navode, predstavlja primer u automobilskom sektoru u pogledu prednosti za životnu sredinu koje se mogu postići u smislu smanjenja emisija zagađenja materije u vazduh, posebno CO2. Vozila opremljena električnim podsistemima mogu ponuditi poboljšane ukupne performanse zahvaljujući vrlo preciznoj kontroli raspodele energije, što dovodi do opšteg povećanja produktivnosti mašine u poređenju sa ekvivalentnim modelima opremljenim tradicionalnim pogonskim sistemima.

"Može raditi u potpuno električnom načinu, iskorišćavajući punjenje litijum-jonske baterije. U tom slučaju, dizel motor je isključen, a mašina radi s nultom emisijom, u apsolutnoj tišini", navodi se u opisu. Dalje, autonomija u potpuno električnom načinu rada očigledno zavisi od kapaciteta baterije, koja se puni svaki put kada se kočnice aktiviraju pri spuštanju, ili u plug-in načinu rada sa punjenjem putem električne stanice za punjenje ili na zahtev korisnika zahvaljujući dizel motoru.

"Uzimajući u obzir prosečan radni ciklus, smanjenje CO2 znači uštedu goriva od više od 25 odsto", naglašavaju prednosti. 

Uz ovaj traktor, itekako je zanimljiv poljoprivredni robot na solarni pogon za setvu i mehaničku kultivaciju useva. Videli smo i prskalice opremljene senzorima koji mogu da detektuju prisutnost i konzistentnost lišća i prilagoditi protok sredstva za zaštitu bilja čime se ograničava njegova disperzija u okolinu.

Može i potpuno raditi na električnu energiju 

Nagrađen je i heder za suncokret koji može da seče strnjište na bilo kojoj visini radi optimizacije odvajanja korena od stabljike i semena. Postoji i nekoliko inovacija koje se odnose na životinje odnosno na njihovo upravljanje i dobrobit. Na primer, UV-C sistem dezinfekcije za poboljšanje higijene kod krava dojilja, zatim ultrazvučni pretvarač za čišćenje vode za živinu, te je nagrađena i linija za hranu za mlečne krave kojom se smanjuje emisiju metana iz goveda za 17 odsto. Zanimljiv je i ventilacioni sistem hladnim vazduhom.

Inače, zlatne medalje dobili su traktor Antonio Carraro – SRX Hybrid, tehnologija biogasnih postrojenja Corradi & Ghisolfi - Mosè, Lubing System - Ultraflush, Olimac - Drago, Total Dairy Management - ​Hygiene Set, WM Agri Technics - Viroc.


Tagovi

Inovacije Fieagricola Verona Poljoprivredna mehanizacija


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom - dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik. Urednik EU agro info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnista Agrokluba od 2008. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.