Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani šljive
  • 01.08.2022. 16:30
  • Šumadijski okrug, Stragari

Završeni "Šumadijski dani šljive" u Stragarima

U Ulici šumadijske šljive brojni izlagači izložili su svoje voće i proizvode od istog, med, predmete iz domaće radinosti, opremu, suvenire, mehanizaciju.

Foto: Vedran Stapić
  • 194
  • 115
  • 0

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i predsednik Lovačkog saveza Centralne Srbije Tomica Radosavljević svečano su otvorili u petak, 29. jula, ovogodišnje Šumadijske dane Šljive u Stragarima, prenosi Danas.

Manifestacija je trajala tri dana. Prvog se održao koncert, a drugog dana manifestacije sa bine učenici Osnovne škole "Julijana Ćatić" su recitovali pesme i ode šljivi.

U Ulici šumadijske šljive brojni izlagači izložili su svoje voće i proizvode od istog, med, predmete iz domaće radinosti, opremu, suvenire, mehanizaciju.

Pekli su se prasići, spremao se kupus iz zemljanog lonca, ispod sača, a kod lovačkog doma se spremao gulaš od divljači. Ali, glavna atrakcija je bio vo od 450 kilograma koji se okretao na ražnju.

U završnici manifestacije "Šumadijski dani šljive" Gradska turistička organizacija Kragujevac organizovala je vodičku turu za zainteresovane posetioce kroz podrudnički kraj, prodefilovali su još jednom fijakeri, a u večernjim časovima dodelom nagrada za najlepša dvorišta uslodilo je i zvanično zatvaranje trodnevne manifestacije, prenosi RT Kragujevac.

Da li šljiva može da bude njihov brend?

U podrudničkom kraju dominira šljiva, pa je i ideja manifestacije se raznovrsni proizvodi od šljive ujedinjeni na tezgama i prezentuju.

Gradska turistička organizacija Kragujevac tokom tri dana intezivno je radila na promociji manifestacije, podržala izlagače ne samo proizvoda od šljive već i domaće radinosti, mehanizacije, poljoprivredne hemije. Organizovali su vodičku turu, a posetioci su mogli da vide kulturno istorijske i verske znamenitosti ovog kraja.

Posle poseta manastirima videli su i jednu od preostalih vodenica, kojih je u Stragarima bilo oko 60.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Tagovi

Dani šljive Šljiva Voće Med Mehanizacija Nikola Dašić Tomica Radosavljević


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva