Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi Bečej
  • 21.07.2016. 09:00

U susret 4. Gospojinskom Poljofestu

"Naše porodično blago" slogan je ovogodišnjeg Poljofesta koji će se od 26. do 28. avgusta održati u Novom Bečeju. Ove godine akcenat će biti na stočarskoj proizvodnji, novina je i takmičenje u veštini upravljanja traktorom, a tokom tri dana biće i panel diskusija sa temama koje su aktuelne pre svega primarnim proizvođačima.

  • 662
  • 86
  • 0

"Stara stvar u Novom Bečeju, slava je za Gospojinu" ovim stihovima je Đorđe Balašević počeo jednu od svojih najpopularnijh pesama. A Novobečejci su oduvek nastojali da slavu svoje varoši obeleže što lepše i svečanije.

Ovde su se održavale nadaleko čuvene fijakerijade na kojima su Banaćani prezali svoje belce, vrance i mrkove u dvoprege, četvoroprege, pa i osmoprege, takmičili se i svečano paradirali širokim sokacima. Slavilo se se tri dana i malo po malo varoška slava je prerasla u sada izuzetno poznatu turističku manifestaciju - Velikogospojinske dane.

Kao njena podmanifestacije 2013. godine prvi put je održan Poljofest. To je i logično jer je poljoprivreda jedna od primarnih delatnosti ove srednjobanatske opštine.

4. Poljofest posvećen stočarima

Matija Kovač
Matija Kovač

Organizatori se trude da se svaki naredni Poljofest po nečemu razlikuje od prethodnih. Do sada su organizovane izložbe najvećih proizvođača poljoprivredne mehanizacije iz regiona, semenske robe i sredstava za zaštitu bilja. Prošle godine organizovani su tzv. spitovi, a posetioci su mogli da vide rad pogonskih i priključnih mašina. Ovog puta biće održano takmičenje u veštini upravljanja traktorom. Ipak, akcenat će biti na stočarskoj proizvodnji što je i logično jer su sela koja pripadaju opštini Novi Bečej i poznata po stočarstvu. Tu se ističe Novo Miloševo sa svojim vrednim poljoprivrednicima opredeljenim za mlečno govedarstvo. "Dan stočara" održaće se drugog dana manifestacije kada će biti organizovana i izložba krupne i sitne stoke.

"Malo su nas omele mere koje se sprovode zbog pojave bolesti kvragovosti kože kod goveda. Ali bez obzira na to, imaćemo kvalitetnu izložbu krupne i sitne stoke, živine, golubova. Trudimo se da Poljofest privuče što više posetilaca, da privuče pažnju i odraslih i dece, odnosno da bude porodična manifestacija. Jedna od tri panel diskusije biće posvećena problemima sa kojima se stočari susreću, poput otkupa mleka, ograničavanja količina i snižavanja cena", rekao je predsednik organizacionog odbora Poljofesta Matija Kovač na konferenciji za novinare održanoj u Privrednoj komori Vojvodine.

Podrška resornog ministarstva i pokrajinskog sekretarijata

Katanić, Vuk, Radojević
Nenad Katanić, Vuk Radojević,

Radislav Jovanov

Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede izražava zadovoljstvo što je od prve godine učestvovao u ovoj mladoj manifestaciji čiji organizatori pretenduju da se ovaj festival poljoprivrede pozicionira odmah iza Novosadskog sajma. "Nadam se da će novobečejski Poljofest prerasti u manifestaciju koja će imati regionalni karakter. Mislim da će ove godine biti prilika da vrlo otvoreno pričamo o napretku Poljofesta, kao i da poljoprivrednicima predstavimo mere i aktivnosti i države i resornog ministarstva koje su značajne za naše primarne poljoprivredne proizvođače", rekao je Katanić.

Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo napomenuo je da Poljofest prevazilazi značaj Novog Bečeja i regiona i postaje prepoznatljiv širom Vojvodine. Prepoznajući značaj ove manifestacije pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu izdvojio je 300.000 dinara u znak podrške.

Demonstracija mašina u radu
Demonstracija mašina u radu

"Posebno su značajne panel diskusije i verujem da ćemo biti u prilici da ukrstimo stavove, razmišljanja, argumente iz više perspektiva i uglova. Tu pre svega mislim na perspektive države, privatnog sektora, poljoprivrednih proizvođača, ali i trgovinskih kompanija. Verujem da ćemo na taj način doći do kvalitetnih zaključaka. Pokrajinskom sekretarijatu je bitno i da najavi i predstavi nove mere planirane za budžetsku 2017. godinu. Poljofest će biti održan krajem avgusta, a nova pokrajinska vlada planirala je rebalans budžeta za početak septembra kojim su predviđena sredstva i sekretarijatu poljoprivrede. Biće to prilika i da najvimo nova finansijska sredstva i njihovu namenu", reči su Radojevića.

Zadružni savez četiri godine na Poljofestu

Sosa i lola
Sosa i Lala uvek na Sajmu

Zadružni savez Vojvodine svake godine se potrudio da se panel diskusije koje organizuje uvek odnose na temu koja je u tom trenutku najaktuelnija, odnosno goruća. Prošle godine akcenat je stavljen na značaj deklarisane pšenice podsetio je Radislav Jovanov, predsednik ZSV. "Sad se vidi da smo apsolutno pogodili temu jer se svake godine sve manje značaja pridaje pšenici kao robi i to ne samo u cenovnom smislu. Naravno da ćemo i ove godine u dogovoru sa organizatorom prirediti panel diskusiju. Cilj nam je da ona bude izuzetno kvalitetna sa eminentnim učesnicima. Želimo da prisustvuje i u diskusijama učestvuje što više posetilaca. Smatram da treba proširiti temelje Poljofesta jer on ima potencijal da postane minijatura Novosadskog sajma poljoprivrede", rekao je Jovanov.

Valja napomenuti da su Velikogospojinski dani u okviru kojih se održava Poljofest prava porodična manifestacija, dakle za svakoga po nešto i to "starosti od 6 do 106 godina". Mnoštvo sadržaja, od Ulice starih zanata, preko pripremanja raznih gurmanluka do večernjih koncerata najboljih pevača i bendova, garantuju žurku koja se po pravilu završava u sitnim satima. Spojiti lepo i korisno uvek se pokaže kao dobitna kombinacija.


Tagovi

Novi Bečej Gospojinski Poljofest Velikogospojinski dani Izložbe poljoprivredne mehanizacije Takmičenje u veštini upravljanja traktorom Spit ogled Dan stočara Matija Kovač Ministarstvo poljoprivrede Pokrajinski sekretarijat poljoprivrede Nenad Ka


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin