Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radionica
  • 14.02.2019. 14:00

Štetni organizmi prijete - educirajte se

Karantenska lista štetnih organizama predstavlja spisak potencijalno štetnih organizama za lokalnu poljoprivredu, ali koji do ovog trenutka nisu uočeni u BiH. Tim povodom Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja i Farma II organiziraju jednodnevne radionice.

Foto: Pixabay/Myriams-Fotos
  • 103
  • 25
  • 0

Uprava Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja poziva na jednodnevnu radionicu koju organizuje Projekat razvoja tržišne poljoprivrede II, USAID/SWEDEN FARMA II, u saradnji sa Upravom, na temu "Rješavanje prijetnji od štetnih organizama u BiH".

Radionica je prvenstveno namijenjena za fitosanitarne inspektore entiteta i Brčko distrikta BiH, ali i predstavnike savjetodavnih službi, predstavnike iz poljoprivrednih organizacija kao i predstavnike naučnih institucija.

Za realizaciju navedene radionice angažovani su sljedeći eksperti: Tatjana Masten Milek, Nedžad Karić i Osman Mujezinović.

Radionica će se održati na tri lokacije u vremenu od 10:45-16:30 i to kako slijedi:

  • 18.02.2019. godine u Mostaru – Biskupa Čule 10;
  • 19.02.2019. godine u Sarajevu – prostorije Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo, Butmirska cesta 40 A;
  • 20.02.2019. godine u Banja Luci – prostorije Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske – Odjeljenje Banja Luka, krug Incela, Veljka Mlađenovića bb.

Karantenska lista štetnih organizama predstavlja spisak potencijalno štetnih organizama za lokalnu poljoprivredu, ali koji do ovog trenutka nisu uočeni u BiH. Podići svijest, kako proizvođača, tako i predstavnika institucija koji direktno djeluju na zaštiti zdravlja bilja, izuzetno je važno kako bi se ovi organizmi blagovremeno prepoznali u slučaju njihove pojave. Napadi pojedinih štetnih organizama o kojima govorimo se broje u milionima dolara štete, zbog čega je važna pripravnost, pojašnjavaju iz USAID/Sweden FARMA II gdje planiraju uraditi smjernice koje će osigurati adekvatno uzorkovanje biljnog materijala prilikom uvoza, u svrhu rane detekcije prisustva štetnih organizama. 

"Kroz treninge koji će se održati u Mostaru, Banjoj Luci i Sarajevu, želimo upoznati predstavnike institucija, ali i proizvođače, o samim štetnim organizmima, njihovoj biologiji, te načinima širenja i suzbijanja istih. U cijelom ovom procesu, Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja ima ključnu ulogu i njihovi napori već daju rezultate u pravom smjeru", zaključuju iz USAID/Sweden FARMA II projekta.


Tagovi

Radionica Štetni organizmi Karantenska lista Zaštita bilja USAID Farma II


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.