Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gruža agrar
  • 27.05.2018. 11:00

Sabor voćara u Gruži: Voćarsko "trojstvo" - struka, nauka i praksa

Drugi Sabor voćara, koji je organizovala Gruža agrar u selu Balosava kod Knića, okupio je preko hiljadu voćara iz zemlje i inostranstva. Proizvođači su došli u Gružu da čuju šta struka i nauka imaju novo da kažu i posavetuju ih kako bi postigli maksimalan prinos. Kvalitet savetovanja obezbedili su eminentni stručnjaci. Veći deo predavanja održan je na porodičnim plantažama jabuka i borovnica Gruže agrar.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.402
  • 70
  • 0

Gruža izgleda postaje novi centar voćarske smotre u ovom delu Srbije, u kome se po drugi put uspešno spajaju struka, nauka i proizvođači. Miroslav Nikolić, prvi čovek Gruže agrara iz sela Balosava, ne odustaje od ovog "poljoprivrednog trojstva" i, po svemu sudeći, zadao je domaći zadatak kada su u pitanju agrarna okupljanja. Savetovanju su prisustvovali voćari iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Belorusije, Albanije, Mađarske. Došli su da čuju stručnjake i naučnike i na licu mesta, u savremenim voćnjacima, vide kako sve to izgleda.

"Ovo je drugi letnji Sabor voćara, koji organizujemo na plantažama. U toku zime organizovali smo do sada sedam ovakvih svojevrsnih savetovanja. Ideja tima Gruže agrara je da se posle zimskih savetovanja okupimo i da pokažemo šta smo primenili od onih znanja koja smo naučili, kao i da prezentujemo rezultate. Voćari između sebe razmenjuju iskustva, saznaju šta su novine u zaštiti, mogu da isprobaju novu mehanizaciju za voćarstvo. A najveća vrednost je što ovaj naš gružanski kraj oživljavamo. Sve je više zasada  jabuka, borovnica, nektarina, malina  u našem kraju u poslednjih devet godina", kaže Nikolić.

Dodaje da na svojim plantažama primenjuju najnovije tehnologije, ali da on i njegov tim nemaju nikakvih tajni, već znanje koje skupljaju širom sveta dele sa svojim komšijama koji se odlučuju za voćarstvo: "Naš mentalitet je takav da ljudi vole prvo da vide kakav je krajnji rezultat, pa da se tek onda odluče da krenu u nove investicije".

Nikolić
Nikolić:  Znanje skupljamo širom sveta i delimo sa svojim komšijama

Vrvilo od stručnjaka na plantažama 

Zimske, a sada i letnje susrete voćara u Balosavama, već tradicionalno posećuju stručnjaci. Ove godine svoja predavanja, ali direktno u zasadima, održali su prof. dr Franci Štampar, sa Biotehničkog fakulteta u Ljubljani, koji je savetovao voćare o folijarnim tretmanima na jabuci posle zimskog opadanja plodova. Sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu došli su doc. Dr Dragana Radivojević, prod. Dr Jasminka Milivojević i prof. dr Novica Miletić, dok je BASF imao svoje predavače na temu "Feromoni- nova tehnologija u zaštiti jabuke".

"Od ključnog je značaja uvoditi inovativne metode u voćarstvo, posebno u zaštiti. Na ovom savetovanju prezentovali smo novi način zaštite voćnjaka od najznačajnije štetočine - karpokapsa, koju svi voćari, na žalost, dobro poznaju. Reč je o metodi ometanja parenja postavljanjem feromona koji stvaraju veštački oblak polnih hormona ženke. Tada je mužjak zbunjen, jer ne može da nađe ženku. Ometanjem parenja nema odlaganja jaja, pa nema ni štete. Najveći benefit je što nema tretmana insekticidima.  A to je ekološki i pre svega integralni pristup", kaže Aleksandar Jotov, marketing menadžer u kompaniji BASF.

Savetovanje o novim tehnologijama i borba sa prirodom 

Sabor voćara organizovan je na otvorenom. Posetioci su predvođeni vodičima obilazili zasade i pratili predavanja o jabukama i borovnicama. Na licu mesta su ljude iz struke mogli da pitaju sve što ih zanima i da reše nedoumice koje ih muče u njihovim zasadima. Izložbeni deo sa mehanizacijom i proizvodima iz ovog kraja  bio je smešten u autentičnom ambijentu, šumarku na porodičnom imanju Nikolića. U tom delu Sabora voćara bio je i prostor za zabavu, pa i onaj predviđen za decu, s obzirom na to da proizvođači na ovaj događaj dolaze porodično. Uz učenje bilo je i zabave, pa i nadmetanja u streličarstvu, jahanju konja, stonom fudbalu. 

Mašina
 Mašina za sprečavanje mraza

Od inovacija najveću pažnju izazvala je mašina za sprečavanje mraza, koja je stigla iz Mađarske. Šumadinci kažu da najnovije tehnologije u postizanju prinosa i kvaliteta voća lako savladaju, ali im je ipak najteže da se izbore sa prirodom.


Foto prilog


Tagovi

Gruža agrar BASF Sabor voćara 2018. Miroslav Nikolić Aleksandar Jotov Balosava


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!


Partner

Gruža Agrar

Balosava bb, 34230 Gruža, Srbija
tel: +381346515676, e-mail: info@gruzaagrar.rs web: http://www.gruzaagrar.rs