Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruma
  • 17.06.2021. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Rumska Štraparijada - gde se ogleda sva snaga konja hladnokrvnjaka

Sremci, posebno oni koji se bave uzgojem konja znaju kakva je to ljubav prema tim životinjama i zato su na ovakvim manifestacijama redovno, kaže Mile Đokanović organizator Štraparijade.

Foto: Foto klub Beograd
  • 830
  • 35
  • 0

U Rumi na vašarištu, nedavno je održana 12. Štraparijada koja je okupila veliki broj ljubitelja konja, posebno hladnokrvnjaka koji su se takmičili u izvlačenju trupaca. Ova manifestacija imala je međunarodni karakter jer je bilo učesnika i iz Bosne i Hercegovine, a tradicionalno bilo je takmičara iz čitave Srbije, koji pomenute konje gaje samo iz ljubavi, a ovo su jedina mesta na koja ih izvode.

Kada je pre 12 godina Mile Đokanović organizovao prvu Štraparijadu u Rumi nije očekivao da će manifestacija biti veoma dobro prihvaćena i da će na jednom mestu okupiti i do 5.000 ljudi. Upravo ovogodišnja je pokazala da je interesovanje za takmičenje hladnokrvanjaka u vučenju trupaca veoma zanimljivo.

Od ljubavi prema konjima i takmičenje

Inače za ovu rasu je karakteristično da su to jake životinje širokih leđa, čvrstih nogu, otporne i mirnog temperamenta. Ove životinje, osim za ukras i ponos svom vlasniku, služe i za rad, što i jeste njihova namena. Najveći deo godine većina vlasnika kopitare drži na paši, a tokom zime se dohranjuju i to uglavnom onom hranom koju sami proizvode na svojim njivama. Poslednjih godina je hladnokrvnjaka sve više i u Sremu, a svoju sposobnost i spremnost pokazali su na ovoj manifestaciji.

Ovi konji, osim za ukras i ponos svom vlasniku, služe i za rad, što i jeste njihova namena

"Meni je posebno drago što je Štraparijada i na području Srema dobro prihvaćena. Sremci, posebno oni koji se bave uzgojem konja znaju kakva je to ljubav prema tim životinjama i zato su na ovakvim manifestacijama redovno. Kada sam razmišljao da li da počnem sa ovim takmičenjem, kontaktirao sam dva prijatelja koji su takođe bili za to i tako je krenulo. Nekako već od prve sam znao da smo uradili pravu stvar", kaže Mile Đokanović, organizator ovog događaja.

Važno je samo učestvovati

I ove godine takmičenje je organizovano u tri kategorije. U lakoj težina trupaca je bila 1.500 kilograma, u srednjoj 1.750, a u teškoj 2.100 kilograma. Takmičari kažu da nisu previše pripremali životinje, važno im je samo da budu deo takmičenja, a plasman je u drugom planu.

"Ја se bavim poljoprivredom pa nisam imao previše vremena da pripremam konje za ovo takmičenje. Inače pripreme nisu nešto što obavezno mora da se radi. Pred takmičenje malo više pažnje poklonimo kondiciji konja koji će učestvovati u trci, a što se mene tiče, važno mi je da učestvujem i da konji krenu u trku, a rezultat kakav bude. Ja ću biti zadovoljan", kaže Mile Turajlić takmičar iz Budisave.

Takmičari kažu da nisu previše pripremali životinje

Kilometri nisu bili prepreka za dolazak takmičara iz inostranstva, ali i iz svih krajeva naše zemlje. Vlasnici ovih hladnokrvnjaka obilaze sve manifestacije ovakve vrste, a mnogi od njih se diče i osvojenim medaljama i peharima.

"Ova rumska i Štraparijada u mom selu Cvetke kod Kraljeva su najbolje. U Rumu dolazim od samog početka i veoma sam zadovoljan organizacijom i samim takmičenjem. Moj par konja za vuču je osvajao brojne nagrade i pehare", reči su Luke Vukova iz pomenutog sela kod Kraljeva.

Zabranjeno udaranje 

Na Štraparijadi u Rumi prvo mesto u lakoj i srednjoj kategoriji pripalo je paru hladnokrvnjaka vlasnika Žarka Nikolića iz Loznice, a u teškoj najuspešniji je bio par hladnokrvnjaka vlasnika Sime Simića iz Valjeva. Tokom takmičenja bilo je zabranjeno udaranje i maltretiranje konja.

"Bilo koji vid nasilja nad životinjama je zabranjen, a konji su imali stazu dugu 100 metara, a ukoliko je ne pređu za pet minuta, koliko je dozvoljeno vreme, meri se dužina prevučene staze", kaže Slađana Đokanović koordinator rumske Štraparijade.

Naredna Štraparijada u Sremu zakazana je za 22. avgust u Žarkovcu, najavljuju iz Udruženja Vranac iz tog sela.


Foto prilog


Tagovi

Štraparijada Ruma Konji Hladnokrvnjaci Konji za rad Mile Đokanović


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)