Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 14.05.2015. 18:00

Razvoj semenarstva u Srbiji

Srbija može da budemo konkurentna, jer imamo prirodne resurse, dugu tradiciju u proizvodnji semena i dobro obučene kadrove i eksperte.

Foto: freedigitalphotos.com
  • 85
  • 2
  • 0

I u konkurenciji finansijski neuporedivo moćnijih multinacionalnih kompanija, domaće semenarske kuće uspevaju da zadrže rejting, a evropske integracije treba iskoristiti za još čvršće pozicioniranje na zahtevnim tržištima, ocenjeno je na seminaru Razvojne mogućnosti semenarstva u Republici Srbiji, koju su organizovali Semenarska asocijacija i Senat privrede Srbije.

Srbija može da bude konkurentna

Generalna sekretarka Semenarske asocijacije Srbije, dr Svetlana Balešević-Tubić veruje da možemo da budemo konkurentni, jer imamo prirodne resurse, dugu tradiciju u proizvodnji semena i dobro obučene kadrove i eksperte. "Nedostaju nam instutucionalna organizovanost i dobra zakonska regulativa, koja bi unapredila proizvodnju, izvoz i konkurentnost, a uz te perduslove možemo vratiti lidersku poziciju, ne samo u regionu, nego i u Evropi", smatra Balešević-Tubić.

Uskoro novi Zakoni o semenu, a osnovno pitanje biće GMO

Državni sekertar u Mnistarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Danilo Golubović, najavio je do kraja godine novi Zakon o semenu i sadnom materijalu, a uskoro i Zakon o bezbednosti hrane, što bi trebalo da ojača korene srpskog semenarstva.

Osnovno pitanje biće, prema njegovoj oceni, GMO. "Mađarska je pokrenula inicijativu i Ustavom zabranila gajenje GMO. Od početka godine na to imaju pravo sve zemlje EU, što u izradi Zakona o GMO i nama daje vetar u leđa. Pogotovo što ćemo doći u situaciju da od 28 članica, 13 zabranjuje gajenje GMO", objašnjava Golubović, podsećajući na to da je domaće semenratsvo bilo konkurentno Evropi još 80-ih godina prošlog veka, kada su udareni i temelji razvoja. Agroanalitičar Milan Prostran, poručuje da semenarstvo treba da ostane pod velikom nacionalnom pažnjom, jer garantuje neku vrstu ekonomske nezavisnosti u proizvodnji hrane.

Foto: freedigitalphotos.com


Tagovi

Razvoj semenarstva Zakon o bezbednosti hrane Zakon o semenu i sadnom materijalu GMO Danilo Gloubović Novosadski sajam Evropa Tradicija Proizvodnja Svetlana Balešević Tubić Semenarske kuće Evropske integracije Semenarska asocijacija Senat priv