Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savetovanje u Gruži
  • 29.01.2017. 16:00

Preko 600 voćara na najvećem skupu u regionu

Šesto savetovanje voćara iz celog regiona okupilo je veliki broj voćara koji su došli zbog 11 najinteresantnijih tema i predavanja profesora sa fakulteta i instituta iz zemlje i inostranstva. Govorilo se o savremenoj proizvodnji jabuka, šljiva i borovnice.

Foto: Biljana Nenković
  • 4.584
  • 734
  • 0

Šesto Savetovanje voćara u organizaciji "Gruže agrara" okupio је preko 600 odgajivača jabuka, šljiva i borovnica, koji su želeli da saznaju kako da unaprede svoje voćnjake i kakva je situacija na tržištu. Ovaj susret u Ravnom Gaju kod Knića najveći je susret proizvođača u Centralnoj Srbiji.

Oko 15 predavača sa domaćih i inostranih fakulteta i instituta održalo je predavanje na 11 tema, koje su najviše interesovale voćare celog regiona.

Znanje, struka i praksa na jednom mestu

Domaćin susreta Miroslav Nikolić, jedan od najvećih proizvođača voća u gružanskom kraju, kaže da je namera da kolegama voćarima omogući stručnu pomoć, jer je odavno prošlo vreme kada proizvodnja voća mogla da se oslanja samo na osećaj.

"Gde god sam bio u svetu, znanje, stručnost i praksa su podjednako na prvom mestu. Struka u praksi i praska u struci osnovni je moto, a za ovih šest godina saznao sam da su naši domaćini željni znanja. Birali smo teme koje su srž savremene tehnologije u voćarstvu, i ne samo, to, već se razgovara i o pakovanju, plasmanu, odabiru sorte i lokacije. Cilj nam je da uz pomoć stručnjaka proizvedemo što bolji kvalitet, jer sprsko voće je našlo mesto na inostranim tržištima", rekao je Nikolić.

Već dokazane voćare, koji su bili na savetovanju u Gruži, najviše je zanimala konkurenta proizvodnja jabuke za istočno i zapadno tržište. Bilo ih je više od 600 zainteresovanih da čuju sve o novim tehnologijama, mehanizaciji i zaštiti. Profesor doktor Franci Štampar sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Ljubljani kaže da nema razlike na tržištu:

"Svi traže kvalitetnu robu, i istok i zapad. Potražnja na ruskom tržištu je sada nešto viša, jer kod vas nema carine. Srbija je trenutno u raju, jer prodaje voće po dobroj ceni. A taj raj može brzo da se promeni i za to treba biti spreman, odnosno unaprediti tehnologiju".

Štampar dodaje da je, kada je voće u pitanju, najveći konkurent svima u Evropi - Poljska. Oni proizvode 35 odsto jabuka potrebnih na ovom kontinentu. I ne samo jabuke, već i trešnje, breskvu, kajsiju. Poljaci trenutno prodaju jabuku za 0.25 do 0.30 evrocenti po kilogramu i to jabuku vrhunskog kvaliteta.

"Sa milion tona godišnje raste njihova proizvodnja u novozasađenim voćnjacima. Doći će do pet miliona tona uskoro, a to je polovina proizvodnje jabuke u Evropi. Oni svima diktiraju cenu u Evropi, pa će se to desiti i sa srpskim voćem. Zato kažem da ste u raju, jer još uvek prodajete voće po dobroj ceni", kaže Štampar.

Zaštita od krvave vaši

Profesor dr Novica Miletić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu održao је predavanje na temu povratka krvave vaši na jabuci. Кaže da su domaći voćari dovoljno edukovani u zaštiti i da se pridržavaju pravila u tretiranju voća.

"Od 15 do 17 tretiranja, kada je jabuka u pitanju, optimalan je broj. Mislim da nema nestručne ili nekontrolisane upotrebe pesticida, a to su pokazale i analize prilikom izvoza. Od hiljadu uzoraka, samo je u nekoliko bilo neispravnih, kaže profesor Miletić.

Hidroponski uzgoj borovnice u Srbiji

Voćari su mogli da čuju i novine o primeni digitalnih meteoroloških stanica u voćarstvu, zaštiti od mraza orošavanjem, primeni biostimulatora u modernoj proizvodnji jabuke. Velika zainteresovanost vladala je za hidroponski uzgoj borovnice.

Ovaj način gajenja borovnice još je u začetku u Šumadiji, a domaćine koji razmišljaju o tome u osnove proizvodnje uputila je prof. dr Jasminka Milivojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Za sada jedino braća Boris i Zoran Gvozdenović imaju hidroponski zasad u selu Lužnice kod Kragujevca. Njihov zasad će tek za godinu, dve dati pun rod. U pitanju eksperimentalna parcela.

Foto: Biljana Nenković


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Savetovanje voćara Gruža Profesor Franci Štampar Miroslav Nikolić Gruža agrar Jabuka Hidroponski uzgoj borovnice Krvave vaši Šljive Primena biotimulatora


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!


Partner

Gruža Agrar

Balosava bb, 34230 Gruža, Srbija
tel: +381346515676, e-mail: info@gruzaagrar.rs web: http://www.gruzaagrar.rs

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.