Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomurski sejem
  • 26.08.2015. 17:00

Praznik poljoprivrede na slovenskoj Agri!

1.785 izlagača, 30 država, 3.000 metara kvadratnih izložba životinja, 15.300 metara kvadratnih eksperimentalnih zasada. To je Agra 2015 u brojkama.

  • 136
  • 21
  • 0

AGRA se održava po 53. put, i to od 22. do 27. avgusta 2015. u Gornjoj Radgoni, u Sloveniji, a pomenuti sajam se takođe potvrdio i kao najvažniji međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam ne samo u Sloveniji, nego i u regionu koji obuhvata Austriju, Hrvatsku i Mađarsku.

U ponudi se nalaze vrhunska tehnologija, mehanizacija i oprema za poljoprivredu, kao i za prehrambenu industriju, najkvalitetnija lokalna i regionalna hrana, vina i organski usevi, koje predstavlja 1.785 izlagača iz 30 država na ukupno 69.500 kvadratnih metara izložbenog prostora. U izložbenim baštama i na izložbama životinja, posetioci imaju priliku da na praktičan način dobiju najnovija znanja o tome, šta i kako mogu sami proizvesti. Prema kalendaru i rasporedu, posetioci mogu i da se zabave i druže, kao i da uživaju u odličnim jelima i vinima, a da se pri tom i edukuju.

Agra u brojevima

  • 1.785 izlagača
  • 30 zemalja učesnica
  • 23.200 m2 izložbenog prostora u halama
  • 28.000 m2 spoljnog izložbenog prostora
  • 3.000 m2 izložbi životinja
  • 15.300 m2 izložbenih zasada, prostora za predstavljanje određenih aktivnosti
  • ukupno 69.500 m2 izložbenog prostora

Manifestaciju je 2014.godine posetilo 128.000 posetilaca.

Praznik plodnosti zemlje

Poseban akcenat ovogodišnji sajam Agra 2015 stavio je na obeležavanje Međunarodne godine zemljišta, mahunarke kao osnov plodnog zemljišta, industrijsku konoplju - biljku sa hiljadu mogućnosti, lekovito bilje i aromatične biljke, ekološku poljoprivredu i prehrambenu industriju, hranu iz naše okoline i lokalno snabdevanje hranom, šumu i drvo i poljoprivrednu tehniku za bezbednu i ekološku poljoprivredu.

Sajam visokih postignuća

Sajam visokih postignuća
Agra 2015

Na sajmu Agra predstavljeni su: vrhunska poljoprivredna, stočarska, vinogradarska, voćarska i šumarska mehanizacija, alati i oprema, namirnice i vina, organska hrana, semena i sadnice, sredstva za ishranu i zaštitu bilja, kao i za ishranu i zaštitu životinja, oprema za agroindustriju, vinarstvo i vinogradarstvo, proizvodi za održivu gradnju i korišćenje obnovljivih izvora energije, određene profesionalne, privredne i obrazovne ustanove, transportna sredstva, umetnički i zanatski proizvodi. Štandovi Agra prosto mame ponudom koju čine tipični kulinarski specijaliteti iz Slovenije, kao i biodinamička, organska i integrisana proizvodnja.

Sajam Agra živi!

Uz živahna poslovna i stručna predstavljanja, posetioce mame obimne izložbe goveda, konja, svinja, ovaca, slovenačkih autohtonih rasa domaćih životinja, pčelarstva, živine, malih životinja, riba u ribnjaku. Izložbe životinja održavaju se uz pratnju atraktivnih revija na prostoru za predstavljanje raznih aktivnosti.

Uz kultivisano zelenilo, posetioce mami centralna sajamska bašta, i to predstavljanjem tradicionalnih i perspektivnih poljoprivrednih biljaka. Permakulturna bašta na sajmu Agra obrađena je po načelima biodinamike. Njenu okolinu dopunjuje ekološka kućica od balirane slame. Novina među zasadima je njiva sa prikazom slovenačkih autohtonih sorti semena i prirodnog oživljavanja zemljišta zelenim đubrenjem. Predstavljen je postupak kojim poljoprivredna gazdinstva veličine od 1 do 5 hektara, mogu samo promenom različitih biljnih kultura, bez đubrenja, bez zahtevne poljoprivredne mehanizacije i bez pesticida, na ekološki način da opleme zemljište, a ujedno povećaju i količinu i kvalitet proizvoda. Predstavljena je i biodinamička porodična ekološka bašta, uređena pomoću besplatne web aplikacije.

Poučno opuštanje

U hali C3 organizovana je Agrina kuhinja, gde se pripremaju slovenački tradicionalni specijaliteti na savremen način, uživo, spravljeni od nagrađenih proizvoda na ocenjivanju kvaliteta pod okriljem sajma i od povrća iz sajamskih bašti. Kroz kraljevstvo vina, ocenjenih na međunarodnom ocenjivanju "Vino Slovenija Gornja Radgona", održale su se degustacije u društvu "Vinske kraljice Slovenije" u Vinskom hramu, kao i degustacija vina u vinskoj hali. Slovenačka turistička poljoprivredna gazdinstva predstavila su se svojim kulinarskim specijalitetima. Zavod za šume Slovenije pripremio je demonstracije bezbednog rada u šumi.

Sinonim za garantovani kvalitet

Izložba mehanizacije na Agri
Izložba mehanizacije u Sloveniji

Pod okriljem sajma Agra održana su i stručna ocenjivanja kvaliteta, a posetioci sajma mogu da probaju mnoge od nagrađenih proizvoda.

36. međunarodno ocenjivanje mesa i proizvoda od mesa

Na ocenjivanju svežeg mesa učestvovalo je 6 preduzeća iz Slovenije i Hrvatske sa 24 uzoraka, a na ocenjivanju 21 proizvođača mesa, 19 iz Slovenije i 2 iz Hrvatske, ukupno sa 120 uzoraka mesnih prerađevina.

29. međunarodno ocenjivanje mleka i mlečnih proizvoda

Učestvovalo je 24 proizvođača, 20 iz Slovenije, 3 iz Hrvatske i 1 iz Austrije, ukupno sa 148 uzoraka mleka i mlečnih proizvoda. 107 proizvoda ima poreklo iz Slovenije, 34 iz Hrvatske, 5 iz Austrije i 2 iz Nemačke.

19. međunarodno ocenjivanje sokova, bezalkoholnih pića i flaširane vode

Učestvovalo je 21 preduzeće sa 95 proizvoda, 20 slovenačkih preduzeća sa 90 proizvoda, kao i jedno preduzeće iz Austrije sa 5 proizvoda.

41. otvoreno državno ocenjivanje vina “Vino Slovenija Gornja Radgona”

Na oba ocenjivanja u kvalitetu se takmičilo 137 proizvođača iz šest država, ukupno sa 418 uzoraka vina. Na ocenjivanju "Vino Slovenija Gornja Radgona" učestvovalo je 125 proizvođača iz 6 država (Austrija, Češka, Hrvatska, Makedonija, Mađarska, Slovenija), sa 393 uzoraka vina. Na ocenjivanju vina od organski proizvedenog grožđa učestvovalo je 12 proizvođača iz 3 države (Austrija, Mađarska, Slovenija) sa 25 uzoraka vina.

13. ocenjivanje meda sa međunarodnim učešćem

Na ocjenjivanju meda učestvovalo je 65 pčelara sa 91 uzorkom meda iz 4 zemalja (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovačka).

Posetioci su mogli da vide i probaju najbolje sa 35. međunarodnog ocenjivanja poljoprivredne mehanizacije i opreme.


Povezana biljna vrsta

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja

Sinonim: - | Engleski naziv: Hemp | Latinski naziv: Cannabis sativa L.

Konoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od pre oko 5 000 godina, a znatno kasnije kao lekovita biljka za korištenje hašiša. Podstiče iz srednje Azije. Nastala je od... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Mehanizacija Slovenija Zaštitna sredstva Oprema Agra Gornja Radgona Izložba životinja Industrijska konoplja Eko poljoprivreda