Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska poljoprivreda
  • 28.05.2015. 09:00

Posetite Organsku nedelju Srbije u Beogradu

Ovim projektom Srbija se predstavlja kao zemlja sa velikim potencijalom za bavljenje organskom proizvodnjom, a Beograd se postavlja na mapu svetskih metropola koje neguju zdrav stil života.

  • 495
  • 92
  • 0

U Beogradu će se od 1. do 7. juna 2015. godine održati Organska nedelja Srbije, a cilj ovog specifičnog događaja biće promocija Srbije kao zemlje sa velikim potencijalom za bavljenje organskom poljoprivredom.

"U okviru Organske nedelje biće pretstavljena Organska ulica, koja će biti postavljena na Trgu Nikole Pašića u centru Beograda i to će biti jedinstveno mesto gde se mogu dobiti sve neophodne informacije o tome gde se može kupiti organska hrana i kako započeti sopstvenu organsku proizvodnju", rekao nam je u razgovoru Nikola Bulj, direktor Organic live festa, u sklopu kojega je Organska nedelja Srbije organizovana. "Naša namera je i da pružimo podsticaj organskim proizvođačima da pokušaju sa direktnom prodajom na štandovima ida prezentuju svoje organske proizvode iz regiona putem degustacije. To će biti prilika i da se ponudi stručna literatura ali i seminari iz oblasti organske proizvodnje", dodao je Bulj.

Organsku ulicu činiće niz drvenih kućica u kojima će se predstaviti proizvođači po regionima: Centralna Srbija, Južna i Jugoistočna Srbija, Zapadna Srbija i Vojvodina.

Važno usvajanje osnovnih znanja o organskoj hrani

Organska ulica
Organska ulica

"Učesnici će biti društveno odgovorne kompanije iz zemlje i regiona koje u svojoj ponudi imaju gotove proizvode organskog porekla, organske farme, čije učešće je besplatnog karaktera, udruženja iz oblasti organske poljoprivrede, republičke i gradske institucije koje promovišu subvencije za organsku poljoprivredu”, objasnio je Bulj. Prema njegovim rečima, značaj realizacije projekta Organska ulica je u edukaciji najšire populacije kako bi se usvojila i primenila osnovna znanja o organskoj hrani i na taj način smanjilo ugrožavanje prirodnih resursa, a povećao obim organske - ekološke proizvodnje.

"Podizanjem nivoa svesti sugrađana o ovoj temi možemo očekivati rast ovog dela poljoprivrede, pa je značaj projekta utoliko veći. Kroz svakodnevne prezentacije organskih proizvoda, projekat direktno komunicira sa posetiocima što predstavlja najbolji način edukacije", dodao je Bulj te nastavio: "ovim projektom Beograd se postavlja na mapu svetskih metropola koje u srcu grada promovišu i podižu ekološku svest svojih stanovnika".

Konferencija Srbija - organska zemlja

U okviru Organske nedelje Srbije, u Privrednoj Komori Srbije, 4. juna će biti održana i konferencija pod nazivom "Srbija - Organska zemlja", koja ima za cilj da ukaže na razvoj i potencijal organske poljoprivrede. Učesnici će morati da ukažu na sve prednosti ovog dela poljoprivrede ali i nedostatke sa kojima se susreću proizvođači.

"Konferencija ima za cilj da ohrabri proizvođače da, uprkos problemima sa kojima se susreću, od proizvodnje do plasmana proizvoda, istraju u nameri da očuvaju naše sorte na našim poljima. Takođe, veoma bitan faktor predstavlja i animacija mlade populacije za bavljenje organskom poljoprivredom. To je jedini put za održivu razvojnu organsku poljoprivredu Srbije", ističe Nikola Bulj.

Posetioce očekuju zanimljiva predavanja

Agenda konferencije obećava dobre teme. Među govornicima će biti profesorka Snežana Oljača sa Poljoprivrednog fakuleta u Zemunu sa temom Započinjanje organske prozvodnje na farmi - uslovi i potencijalni problemi, dok će Saša Vitošević iz firme Global Seed doo, govoriti o konkurentnosti organske hrane proizvedene u Srbiji na tržištu EU, CEFTA i Ruske Federacije. Ništa manje interesantno neće biti ni predavanje Bogdana Žigića iz firme Biofor System d.o.o, o uticaju mikrobioloških preparata na plodnost zemljišta u organskog proizvodnji, Dragana Filipovića iz Poljoprivredne škole u Krnjači, o animaciji mladih za bavljenje organskom poljoprivredom ili Miodraga Radivojevića sa organske farme Laf iz Barajeva koji će govoriti o benefitima i problemima organske proizvodnje u praksi.

Glavni organizatori konferencije Srbija - organska zemlja su Privredna komora Srbije i Open Mind Agency, dok je Organska nedelja Srbije podržana od strane Sekretarijata za privredu grada Beograda.


Tagovi

Organska nedelja Organska ulica Nikola Bulj Organic live fest Edukacija Organska hrana Organska proizvodnja Ekološka proizvodnja Privredna komora Srbije Konferencija Srbija Organska zemlja Open Mind Agency


Autorka

Marija Jovanović

Više [+]

Marija je ekonomski novinar već 12 godina. Ima 38 godina i završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Životni moto: Najvažnija stvar kod cilja jeste da ga imate. Uvek imajte na umu da je vaša čvrsta odluka da uspete važnija od svake druge.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]