Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani meda
  • 25.09.2022. 12:00

Pčele se naradile ove godine, pčelari zadovoljni

Četvorodneva manifestacija okupila je brojne pčelare.

Foto: Ranka Vojnović
  • 254
  • 60
  • 0

U Prijedoru se održava 15. privredno-turistička manifestacija "Dani meda" u organizaciji udruženja pčelara "Prva pčela" i "Omarska", a pod pokroviteljstvom Grada Prijedora.

Manifestacija traje četiri dana, odnosno još danas, a okupila je mnogobrojne vrsne pčelare.

Medna 2022. godina

Svi pčelari se slažu da je ova godina "donijela med". Nakon trogodišnje stagnacije u ovoj oblasti, konačno su dočekali dobru bagremovu pašu.

Branko Končar - potrebno je stalno učiti

Cijenjeni pčelar Branko Končar se već godinama bavi pčelarstvom, liječenjem pčelinjim otrovom i apiterapijom za šta posjeduje i certifikat škole iz Maribora.

Osposobljen je za liječenje pčelinjim proizvodima, njihovom kombinacijom, ali i kombinacijom pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja i posebno liječenje pčelinjim otrovom. Osim što se mogu kupiti pčelinji proizvodi, od Končara možete naučiti i kako da pomognete svome zdravlju njihovom konzumacijom.

Porodica Puzavac je za kvaalitet meda osvajala brojne nagrade

Marinko Puzavac dolazi iz Kozarske Dubice, a pčelinjak ove vrijedne porodice nalazi se u selu Veliko Dvorište. Imaju 150 košnica, a pčelare već petnaest godina sa LR košnicama.

U ponudi imaju med, propolis, pergu i druge proizvode. Dobitnici su brojnih priznanja, nagrada, pehara za kvalitet meda.

Porodici Gavrilović je ovo prvo učestvovanje na sajmu

Iz Brezičana, pored Prijedora, dolazi porodica Gavrilović. Ovo je prvi put da učestvuju u nekoj sajamskoj manifestaciji. Pčelarstvom se bave četiri godine i imaju 50 košnica.

Poslije tri godine ulaganja njihov rad i posvećenost pčelinaku se isplatio dobrim prinosom meda ove godine.

Pored raznog meda imaju propolis, saće u medu, medovicu, orehnjaču, voštane poklopce.

Iz Mišinog Hana došli su Nikola i Rajna Arnautović

Pčelari Nikola i Rajna Arnautović imaju pčelinjak u Mišinom Hanu, u Banja Luci. Trenutno imaju oko 120 zajednica. Njihov rad je nagrađen brojnim nagradama za kvalitet meda.

"Za pčelarstvo je potrebno mnogo ulaganja, znanja, rada, ali i pčele su radnici pod otvorenim nebom na koje uvijek treba paziti kako bi nas obezbijedile kvalitetnim medom", ističe Nikola.

Med sa Topića brda

Dalibor Topić ima pčelinjak na Topića brdu pored rijeke Sane. Ove godine se može pohvaliti bagremovim i livadskim medom, saćem u medu, propolisom, ali voćem u medu.

Kaže kako je 2022. godina bila medna i za pčelare u njegovom kraju. 

Vujković - spojio voćarstvo i pčelarstvo

Dragomir Vujković iz Prijedora je spojio pčelarstvo i voćarstvo.

U selu Babići među stablima jabuke, kruške i šljive smjestio je svoj pčelinjak. Upotrebljava LR košnice. Zadovoljn je ovom godinom. Osim nekoliko vrsta meda izložio je jabukovo sirće i jabuke.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Prijedor Dani meda Pčelarstvo Sajam pčelarstva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]