Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 18.05.2021. 12:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Otvoreni Dani poljoprivrede onlajn - predstavljanje važnih informacija za sve poljoprivrednike

U fokusu Dana poljoprivrede onlajn su subvencije i konkursi za novčane podsticaje poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Foto: Verica Matić
  • 175
  • 18
  • 0

Danas su svečano otvoreni Dani poljoprivrede onlajn u okviru Novosadskog sajma, a svi zainteresovani će moći da proprate otvaranje, konferencije i predavanja na platformi expoonline.rs do 21. maja. Svoje proizvode i usluge predstaviće izlagači iz Srbije i inostranstva - Češke, Španije, Rumunije, Holandije i Hrvatske.

"Tokom četiri dana trajanja ove sajamske manifestacje imaćemo preko 80 izlagača iz zemlje i inostranstva čime zadržavamo status međunarodne manifestacije. Takođe, organizujemo B2B sastanke, a kongresni deo ovog događaja će obuhvatiti teme oko subvencija, konkursa i novčanih podsticaja u ruralnom razvoju", rekao je na otvaranju direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković i dodao da su takoreći jedini u okruženju uspeli da naprave aplikaciju koja će omogućiti da prevaziđemo ovu tešku situaciju i smatra da će uspeti da plasiraju sve informacije prema poljoprivrednicima o tome šta nude poljoprvredne institucije.  

Dani poljoprivrede onlajn od 18. maja - u fokusu subvencije

Upravo u fokusu Dana poljoprivrede onlajn su subvencije i konkursi za novčane podsticaje poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Povećane subvencije, veći izbor mera

Navikli smo da najbolje što Srbija ima da ponudi bude izloženo upravo na Novosadskom sajmu u maju, ocenio je na otvaranju Milorad Radojević, član gradskog veća Novog Sada za privredu i dodao da grad podržava Novosadski sajam i proizvođače koji će predstaviti svoje proizvode.

"Uvećavamo svake godine poljoprivredni budžet, povećavajući subvencije i uvodeći nove mere, kako bi pomogli svoje poljoprivrednike. Ove godine prvi put krećemo sa podrškom prerade na poljoprivrednim gazdinstvima, sa željom da razvijemo poljoprivredu u prigradskim naseljima Novog Sada", rekao je Radojević.

Svake godine povećavamo subvencije i uvodimo nove mere, rekao je Radojević

A o podšci državnih institucija proizvođačima iz Srbije, govorio je i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović.

"Gledajući prethodnu godinu pandemije, poljoprivreda je pokazala izuzetnu vitalnost, adaptilnost i da smo uspeli da proizvedemo sasvim dovoljno hrane, kako za domaće potrebe tako i da ostvarimo rekordne izvozne rezultate. Ti rezultati pripadaju našim poljoprivrednicima", priznao je Mahmutović i podsetio da ove godine sredstva koja daju poljoprivrednicima su u odnosu na prethodnih pet godine udvostručena, na raspolaganju su i evropska, a ovih dana u toku je i prvi javni poziv za realizaciju projekta koji mi sprovodimo sa Svetskom bankom vrednosti preko 38 miliona dolara.

Raspisan prvi Javni poziv za konkurentnu poljoprivredu Srbije - prijave od 5. maja

Dane je zvanično otvorio pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić, koji je izjavio da je ovakva manifestacija daje odgovore na globalnu pandemiju i daje na značaju malim poljoprivrednim proizvođačima.

"Ove godine Pokrajinski sektretarijat opredelio je skoro milijardu dinara za male proizvođače i nastaviće da ih podržava. Sve institucije, uključujući Pokrajinski sekretarijat, Novosadski sajam i Ministarstvo, treba da budu servis svih poljoprivrednike kako bi oni postali svetski lideri i da srpski agrar zauzme odgovarajuće mesto na svetskom tržištu", izjavio je Božić.

Posetiocima Dana poljoprivrede onlajn će, između ostalog, na virtuelnim štandovima biti predstavljena poljoprivredna mehanizacija, traktori, kombajni, priključne mašine, oprema za navodnjavanje, sredstva za zaštitu bilja, najnovije tehnologije u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Korona nas je približila digitalizaciji

Na Danima poljoprivrede onlajn pogodnost za sve izlagače i zainteresovane posetioce je organizovanje B2B sastanaka, od 18. do 21. maja, od 10 do 17 časova.

Pokrovitelj Dana poljoprivrede online je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Prijatelj - Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo,  Zemlja partner - Čeka Republika, Zlatni sponzor -Al Dahra, a Generalni sponzor - Generali Osiguranje Srbija.

"Prepoznati kao osiguravajuća kompanija kao najinovativnija, uveli smo odavno digitalizaciju kroz naše procese, korona nas je ubrzala, kao i druge, u tim stvarima. Zahvaljujući aplikaciji za brzu procenu šteta koristimo dronove takođe, približili se našim klijentima i svrstali se u red vodećih osiguravajućih kompanija prema brzini isplati štete klijentima", rekao je generalni direktor Generali osiguranja Srbije Dragan Filipović.

Predstavnici kompanija i državnih institucija na otvaranju Dana poljoprivrede onlajn

Podsetimo da kompanija Agropanonka, dugogodišnji Darodavac na priredbama Novosadskog sajma, organizuje Poklon igru u kojoj je glavna nagrada traktor Belarus 82.1. Uslov za učestvovanje u Poklon igri je važeća saobraćajna dozvola za Belarus traktor, kupljen u ovoj kompaniji ili kod ovlašćenih dilera.

Novosadski sajam skreće pažnju da ova manifestacija, nije zamena za tradicionalni poljoprivredni sajam i da se nada da će onaj Međunarodni biti održan od 18. do 24 septembra, ukoliko se stvore uslovi za to.


Foto prilog


Tagovi

Dani poljoprivrede onlajn Novosadski sajam Milorad Radojević Čedomir Božić Subvencije Senad Mahmutović Slobodan Cvetković Dragan Filipović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.