Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pazarni dan
  • 19.10.2019. 13:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gornji Vakuf-Uskoplje

Na pijaci se najviše kupuju paprike i kupus, aktuelna priprema zimnice

Pazarni dan i zelena pijaca, u Gornjem Vakufu-Uskoplju se održavaju srijedom. Kad je lijep dan, kao što je bio protekle srijede, onda na sve strane vrvi od svijeta. Prenosimo vam dio ponude

Foto: Naila Čaušević
  • 276
  • 14
  • 0

U Gornjem Vakufu-Uskoplju, srijeda je pazarni dan, a poznato je da pazarnim danom svaka čaršija oživi. Još kad ga karakteriše lijep i ugodan dan, bez kiše i vjetra, kao što je slučaj protekle srijede, mali gradić na Vrbasu vrvi od svijeta.

Na stolovima unutar zelene pijace se može naći raznorazno voće i povrće, ali najviše se ističe paprika-roga, žuta paprika i kupus, koji su karakteristični za pripremu zimnice. Nađe se i pokoji štand da suhim mesom, čija sezona tek treba da krene. Prodavači mliječnih proizvoda imaju svoje stalne mušterije, pa svoje proizvode prodaju relativno rano, jer sve je manje mliječnih proizvoda, a sve više onih koji cijene domaću proizvodnju. 

Šumsko bilje se može naći u manjim količinama, nego li je to bilo prošle sedmice, jedino se šipurak prodaje u vrećicama, i to po cijeni od 2KM po kilogramu.

Fehim Zahirović, jedan od prodavača šumskog bilja, kaže da šipurak nabavlja iz Duvna i da je veoma kvalitetan. Kaže da ljudi, nažalost, biraju jeftinije proizvode, koji nisu kvalitetni, pa pokušavajući proći jeftinije, na kraju ih više košta. Savjetuje kupce da kupuju provjerenu robu i od provjerenih prodavača. Fehim se inače bavi otkupom šumskog bilja, voća i povrća, te prodajom na manje količine po gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Mato Cvitić prodaje domaća jaja, domaće kokoške i pijetlove, kuniće, patke i guske, koje uzgaja u Kuprešanima kod Jajca. Svake srijede dolazi u Gornji Vakuf- Uskoplje i parkira poreg magistralne ceste, te tu napravi improvizovani štand.

"Ovaj posao ne zahtijeva velika sredstva, koliko zahtjeva volju. A od uzgoja peradi i prodaje jaja se može dobro zaraditi. Farma je u potpunosti samoodrživa. Kupci sve više cijene domaću proizvodnju", kaže Mato.

Domaće šarene koke nosilice prodaje po 17KM, one crvenkaste po 12KM, a pijetlove po 20KM. Deset komada jaja prodaje za 3KM, a školjku za 9KM. 

Kupci s kojima smo razgovarali kažu da je pijaca solidna, ima svašta za kupiti, cijene su pristupačne, mada se osjeti blagi porast u cijenama kako se približavamo zimskom periodu. Tako se cijene paprika kreću od 1,5-2,5KM, vreća kupusa od nekih 12-15kg po 5-6KM, dok je cijena kestena  4KM po kilogramu. 


Tagovi

Zelena pijaca Gornji Vakuf-Uskoplje Pazarni dan Fehim Zahirović Mato Cvitić Domaći proizvodi Priprema zimnice


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.