Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam poljoprivrede
  • 19.05.2022. 15:30
  • Novi Sad

Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu vrata otvara u subotu

Ove godine svoju ponudu će predstaviti više od 1.100 izlagača iz više od 20 zemalja svijeta, među kojima je Mađarska zemlja partner.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 115
  • 54
  • 0

Međunarodni sajam poljoprivrede, 89. po redu, ove godine bit će održan od 21. do 27. maja na Novosadskom sajmu. Na ovoj manifestaciji predstavit će se oko 1.100 izlagača, a kako kaže generalni direktor Sajma Slobodan Cvetković, pošto je sajam međunarodnog karaktera, svoju bogatu ponudu predstavit će više od 20 zemalja, od evropskih do prekoatlanske Kube i afričkog Maroka. Bit će i mnogih noviteta.

"Najskuplji eksponat bit će kombajn marke Krone ITN grupe, čija je vrijednost 450.000 eura. Sajam će biti jedinstvena prilika, ne samo doći i razgledati, nego i zaključiti poslove i mašine koje budu izložene odmah i kaparisati", kaže Cvetković, aludirajući na probleme u nabavci mehanizacije zbog korona krize.

U hali 3 bit će muzejski eksponati od motike do najsavremenijih mašina. Tradicionalno bit će organizovana izložba stoke, a i pčelari će imati svoj nastup. Ono što će mnogi željeti da vide, jeste najteži bik 89. sajma - Veliša od 1.700 kilograma, koji će u julu napuniti četiri godine, simentalske rase.

Mađarska - zemlja partner

Ovogodišnja zemlja prijatelj je Italija, a partner Mađarska, koja je posljednji put imala ovo zvanje prije 12 godina.

"Mađarska je jedna od vodećih zemalja u regionu u oblasti poljoprivrede i Srbiju smatra važnim partnerom, što se pored spoljnopolitičkih odnosa ogleda i u spoljotrgovinskoj razmjeni tokom godina", rekao je ambasador Mađarske u Srbiji dr Atila Pinter.

Ovogodišnji sajam donosi mnoge novitete

Tokom šest dana sajma bit će organizovana predavanja i konferencije širokog spektra tema, među kojima će biti one vođenje predstavnicima ministarstva poljoprivrede.

"S obzirom na ulogu i značaj poljoprivrednih potencijala i poljoprivredne generalno, mi smo zahvalni svima koji su dali doprinos da Sajam protekne uspješno", rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Senad Mahmutović, podsjećajući da je ministarstvo pokrovitelj najveće Nacionalne izložbe stoke, a od prije tri godine i Izložbe genetskih potencijala.

Široka ponuda osiguranja i kredita

Generalni sponzor ove godine je Globus osiguranje kome će fokus biti na osiguranju usjeva i plodova, a predstavit će i druge svoje proizvode i usluge.

"Globus osiguranje je spremilo kvalitetnu ponudu. Imamo daleko najveću ažurnost u isplati štete od 98 posto", pohvalio se predsjednik Izvršnog odbora Globos osiguranja Siniša Pratljačić.

Pored generalnog sponzora, predstavit će se i banka partner Poštanska štedionica.

"Uvijek smo spremni da odgovorimo na zahtjeve naših klijenata bilo da su oni obično stanovištvo, poljoprivrednici i drugi. A, ove godine predstavit ćemo i neke nove proizvode i sve ono što smo pripremili za poljoprivrednike", kaže član Izvršnog odbora banke Poštanska štedionica Aleksandar Čortan.

Fokus na unapređenju proizvodnje

Već višegodišnji zlatni sponzor Sajma poljoprivrede je kompanija Al Dahra koja je prije tri godine kupila imovinu PKB korporacije i uložila je oko 60 miliona eura u unapređenje poslovanja.

"Cilj je da se kapaciteti povećaju. U planu nam je da u narednih četiri godine investiramo u navodnjavanje i drenažne sisteme 100 miliona eura. Počeli smo da gajimo i neke ljekovite biljke, industrijsku konoplju i one koje će sigurno imati ozbiljnu budućnost", naveo je direktor Sektora biljne proizvodnje Al Dahre Predrag Klepić.

Pet mašina za sretne posjetioce

Ono što možda i najviše privlači posjetioce jeste poklon igra u kojoj sa kupljenim ulaznicama mogu da osvoje traktor ili neku od vrijednih priključnih mašina. Na primjer, Agropanonka će pokloniti traktor Belarus 82. 1 kao i rasipač HMS-a.

"Sajam je najbitnija manifestacija za nas mehanizatore. Mi smo dugi niz godina darodavac i do sad smo poklonili 26 traktora, ove godine smo proslavili 30 godina postojanja naše kompanije i iz tog razloga smo odlučili da ove godine poklonimo dvije mašine", kaže zamjenik generalnog direktora kompanije Agropanonka Aleksandar Švonja.

Pored ovog darodavca, tu je i kompanija MBV.

Vrijedni pokloni očekuju sretne dobitnike

"Ove godine ćemo pokloniti Prskalicu Badilli od 600 litara i prikolicu Palazoglu, nosivosti 10 tona. Potrudili smo se da pokloni budu potpuno opremljeni, tako da će dobitnici zaista biti sretnici", ističe generalni direktor kompanije MBV Blagoje Milinković.

I kao treći darodavac, kompanija KITE DOO poklanja traktor John Deere 5045D.

"Naša kompanija ima zadatak da dodatno pospješi sve aktivnosti i podigne posjećenost na nivo koji se očekuje", izvršni direktor kompanije KITE DOO Đorđe Mišković.

Posjeta predsjednika Srbije i Mađarske?

Kako dalje napominje Cvetković, ovogodišnji bit će 85 posto sajma iz 2019. godine koji se smatra za najposjećeniji do sad. Također, očekuje se posjeta mađarskog predsjednika Viktora Orbana i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Organizatori podsjećaju da će na dan otvaranja, u subotu, 21. maja, Aula Novosadskog sajma biti zatvorena za prodaju ulaznica do 13 časova. Do tada posjetioci mogu da koriste Teretni ulaz I i Teretni ulaz II iz ulice Branka Bajića i Ulaz između Hale 8 i Hale 9, u ulici Novosadskog sajma.


Tagovi

Poljoprivredni sajam Novosadski sajam Slobodan Cvetković Najteži bik Blagoje Milinković Aleksandar Švonja Đorđe Mišković Predrag Klepić Aleksandar Čortan Siniša Pratljačić Senad Mahmutović Atila Pinter


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...