Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 51. LORIST
  • 20.09.2018. 10:15

LORIST: Od lova i ribolova preko turizma do sporta

Od 3. oktobra kapije Novosadskog sajma otvaraju se za ljubitelje lova i ribolova, a od 4. počinju sajmovi turizma, ekologije i sporta. Pojedinačne ulaznice staju 300 dinara, kolektivne 200. Petak je porodični dan. U nedelju od13h do 16h ulaznice će biti simboličnih 150 din. Radno vreme sajma je od 10 do 19 sati.

Foto: Novosadski sajam
  • 495
  • 20
  • 0

Ono što je gotovo izvesno ja da posetilaca na Loristu neće nedostajati. Manifestacije koje pojedinačno ne bi izazvale pažnju kao recimo Poljoprivredni sajam, objedinjene svakako će na Novosadski sajam privući one koji love, pecaju, vole prirodu i ekologiju a ni putovanja im nisu strana. Osim izložbenog i B2B programa posetioci će moći da pucaju i gađaju u improvizovanom strelištu ili da se spuštaju ZIP lajnom. Utisak je ovo nakon konferencije za novinare održane u Kaćkoj šumi koja najavljuje ovogodišlji 51. Lorist.

51. Međunarodni sajam lova i ribolova

Svakako da će ovaj segment sajma zavrevredeti najveću pažnju posetilaca. Bilo da obnove svoju opremu ili da se upoznaju sa novitetima. Biće izloženo lovačko i sportsko naoružanje, pištolji, revolveri, lovačke puške, karabini, lovačka municija domaćih i stranih proizvođača, vazdušne puške, lovački noževi, optički nišani, dvogledi, obuća i odeća za lov. Uz renomirane svetske brendove izložiće i "hand made" proizvođači. Svake godine, pa i ove, se na Loristu najavljuju popusti proizvođača i distributeri lovačkog naoružanja i ribolovačke opreme, a na posetiocima je da procene kojliko će te ponude biti primamljive.

Kragujevačka Zastava oružje će predstaviti ponudu domaćeg tržišta, u kojoj će se između ostalog naći najpriznatiji lovački karabini poput modela M07 match ili M808, standardni karabini M70 i M85, lovačke puške i poluautomati, pištolji iz porodice CZ i EZ, dakako i "tetejci" i "duge devetke". Zastava oružje priprema posebne popuste povodom jubileja, 165 godina postojanja.

Lov
 Uz renomirane svetske brendove izložiće i "hand made" proizvođači

U Auli i Hali 1 naći će se i brodovi, čamci i druga plovila. Izlagači će ponuditi i kvadove, a na otvorenom prostoru se organuzuje prodajna izložba terenskih vozila.

U Hali 1 objedinjen nastup će imati nacionalni parkovi Srbije. Posetiocima će biti predstavljena Fruška gora, Tara, Kopaonik i Đerdap, dok će izlagači iz Bosne i Hercegovine prezentovati Kozaru i Unu. Biće to prilika i za diskusiju o očuvanja biljnih i životnjiskih vrsta na tim područjima.

Lovni turizam prilika za dobru zaradu

Iz Javnog preduzeće Vojvodinašume navode da se segment lovnog turizma razvija iz godine u godinu. Samo podatak da lovci papreno plate za ulov preko 3.000 komada jelenske divljači sam za sebe govori. Naravno, sajam će biti prilika da se govori o stanju i potencijalima lova i ribolova u Vojvodini. U lovačkim specijalitetima publika će moći da uživa u restoranu, odnosno lovačkoj kući, na otvorenom delu Sajmišta kod Hala 1 i 1a.

U streljani da se isproba oružje

U Hali 1 biće napravljena streljana u kojoj će posetioci moći da se okušaju u gađanju iz vazdušne puške ili luka i strele, dok će kupcima biti omogućeno da isprobaju oružje koje žele da kupe. Za profesionalce će biti organizovana i takmičenja, a svi mogu da računaju na rekreativno pucanje. Streljana će biti obezbeđena sa svih strana, za posetioce je priprema MP Tropic, a sve vreme biće prisutni instruktori.

Lovci će se na Sajmu takmičiti u kuvanju paprikaša, a biće organizovan i ribolovački kotlić, u kojem će kulinarska umeća odmeriti čarde.

Izložba kunića, golubova i pasa

Lorist će obogatiti izložba sitnih životinja postavljena u Hali 1a, dok će Berza biti organizovana u nedelju, 7. oktobra na otvorenom prostoru. Organizatori su Klub odgajivača rasne živine Novi Sad, i udruženja za zaštitu i odgoj sitnih životinja Novi Sad, odgajivača kunića "Orijaški šarac" i odgajivača golubova prevrtača. U nedelju, 7. oktobra u Hali 6 Novosadskg sajma biće priređena i Izložba pasa.

Ribolov
Promocija aktivnog odmora

Na sajmu turizma ponuda Dunavskog regiona

Sajam turizma predstavlja objedinjenu ponudu Dunavskog regiona. Apostrofira receptivni turizam i dovođenje stranih turista u Srbiju i zemlje regiona, a promoviše aktivan odmor, što ove godine čini i Turistička organizacija Srbije. 

Turističku ponudu Srbije predstaviće oko 70 gradova i opština, a Udruženje banja Srbije nastupa sa oko 20 banja i hotela, koji će pozvati posetioce da borave kod njih. Više od 20 čardi i salaša oslikaće tradiciju, kulturu i gastronomiju Vojvodine, a promovisaće se i oko 30 proizvođača hrane i pića iz cele Srbije. Na Sajmu će učestvovati 10 turističkih agencija. Iz inostranstva dolazi oko 15 turoperatera u cilju ostvarivanja saradnje sa domaćim agencijama i pružaocima turističkih ponuda i usluga.

Hosted bayer program i B2B sastanci

Posebnu pažnju učesnika na Sajmu turizma privlači Hosted Buyer program, koji se realizuje uz podršku Ministarstva trgovine i nemačke agencije Evintra. Najavljeni poslovni posetioci dolaze iz Nemačke, Rusije, Turske, Azerbejdžana, Danske, Portugalije, Norveške, Mađarske, Izraela, Španije i bivših jugoslovenskih republika.

Strani turoperateri će 4. i 5. oktobra imati poslovne sastanke sa izlagačima. Tokom ta dva dana, organizuje se i posrednički događaj - međunarodni B2B susreti. Organizacijom tih sastanaka pruža se podrška kompanijama da nađu međunarodne partnere na Sajmu. Učestvovanje je besplatno, ali je neophodno online prijavljivanje na platformi tourismb2b2018.talkb2b.net.

Od ZIP lajna do gastro izazova

Izlagači su ove godine osmislili veoma atraktivne nastupe na Sajmu. Posetioce očekuju brojni zanimljivi sadržaji. Na ulasku u Halu Master sačekaće ih ZIP lajn, koji će svi moći da probaju. To je svojevrsna najava onoga što nas uskoro očekuje na Fruškoj gori, a biće deo aktivnog odmora u Srbiji. Turistička organizacija Srbije priprema izložbu upravo pod nazivom "Aktivan odmor u Srbiji". Viminacijum avantura je nova turistička ponuda Viminacijuma, adrenalin park za decu i ponuda za tim bilding za odrasle. Sajam turizma podrazumeva i segment gastronomije. Međunarodna takmičenja učenika, studenata i profesionalaca organizuju se pod nazivom "Gastro izazovi", a biće upriličen i međunarodni Gastro kup Srbija. Specijalni gost i počasni sudija biće i  Đorđo Diana (Michelin star restaurant chef). "Čiste ruke" su takmičenje u kojem će 12 uglednih kuvara, vlasnika čardi, poznatih majstora proveriti ko najbolje priprema riblju čorbu.

Konferencija
Konferencija za novinare održana je u Kaćkoj šumi (Foto: Đorđe Simović)

Na sajmu ekologije o očuvanju životne sredine

Da su očuvanje životne sredine i vraćanje prirodi među prioritetnim ciljevima u ovoj i godinama pred nama, biće vidljivo i pri ulasku u Aulu Novosadskog sajma. Posetiocima će izlagači ponuditi znanja, iskustva i proizvode, uz kreativne ambijente za odmor i uživanje.

Novosadsko Udruženje "Čepom do osmeha" će organizovati radionice o zaštiti životne sredine i ekologiji i napraviti mozaik od plastičnih čepova. Mozaik i takmičarske igre za decu će realizovati i na otvorenom prostoru Sajmišta. Na celom Sajmištu će biti postavljeni punktovi za prikupljanje čepova.

Pokret gorana Vojvodine, sa kojima će nastupiti i brojni ekološki pokreti, predstaviće aktivnosti, projekte i programe u funkciji razvoja ekologije. Informacije o očuvanju životne sredine posetioci će imati priliku da dobiju i na štandu magazina Ekolist.

Poljoprivredna škola sa domom učenika, Futog i Tehnička škola Mileva Marić Ajnštajn oblikovaće ambijentalne celine.

Izlagači će prodavati med, preparate na bazi meda, semensko bilje, aranžmane od cveća, aromatična ulja, ekološke lepkove, garderobu za zaštitu na radu, proizvode od kože (kaiševi, tašne, oprema od kože za lovce), grnčariju, pletene mreže i opremu za kućne ljubimce.

Biljke
Vraćanje prirodi među prioritetnim ciljevima 

Afirmacija sporta u školama

I ove godine u programe sajma sporta biće uključeni svi zainteresovani za sportske aktivnosti, od predškolaca, učenika osnovnih i srednjih škola, ali neće biti zaboravljeni ni najstariji sugrađani.

U halama i na otvorenom delu Sajmišta predstaviće se više od 100 klubova sa teritorije grada Novog Sada. Nastupiće i sportska udruženja i društva, savezi, obrazovne institucije u oblasti sporta, resorne gradske, pokrajinske i republičke institucije i sportski centri. Biće ponuđena sportska oprema i rekviziti, a sadržaj će upotpuniti i edukativni programi namenjeni deci, rekreativcima i profesionalnim sportistima.

Biće postavljeni poligoni spretnosti, organizovani turniri u malom fudbalu, odbojci i basketu "tri na tri", demonstracije rvačkih i borilačkih veština, boks mečevi u profesionalnom ringu. Planiran je i Međunarodni memorijalni turnir u rvanju grčko - rimskim stilom "Jovan Bogić Pufika".

U okviru Sajma sporta od ove godine su i međunarodna konjička takmičenja. U petak, subotu i nedelju planirana su nadmetanja u preponskom jahanju, dok će takmičenje u vožnji zaprega biti održano u četvrtak.


Tagovi

Lorist 2018 Novosadski sajam ZIP lajn Sport Zastava oružje Vojvodinašume Turistička organizacija Srbije Udruženje banja Srbije Đorđo Diana Gastro kup Srbija Čepom do osmeha


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D