Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Roštiljijada
  • 16.06.2021. 14:00
  • Jablanički okrug, Leskovac

Leskovačka roštiljijada od 23. do 29. avgusta

Roštiljijada, 31. po redu, biće održana nakon godinu dana pauze zbog epidemije korona virusa.

Foto: Depositphotos/paulprescott
  • 190
  • 9
  • 0

Najveći gurmanski festival na Balkanu, leskovačka Roštiljijada, biće održan od 23. do 29. avgusta ukoliko se ne pogorša epidemiološka situacija, saopštili su organizatori iz Turističke organizacije Leskovac (TOL), prenosi Beta.

Roštiljijada, 31. po redu, biće održana nakon godinu dana pauze zbog epidemije korona virusa. U toku su pripreme, te da se za prateći muzički program obavljaju razgovori sa estradnim zvezdama.

Ova manifestacija se održava u centru Leskovca u Ulici Bulevara oslobođenja, koja zahvata i deo Široke čaršije. Tu će se naći roštiljdžije sa svojim štandovima i baštama, a drugi deo ulice rezervisan je za vašarske prodavce.

Poseta od preko pola miliona ljudi

Kako se navodi na sajtu manifestacije "Roštiljijada", od ideje o organizaciji gastronomskog festivala u gradu roštilja, koja je nastala davne 1965. godine, do realizacije Prve "Roštiljijade" 1990. godine, proteklo je četvrt veka. U narednim godinama, ova manifestacija će postati najveći gastronomski događaj na prostoru Balkana i jedna od najvećih u Evropi. Obzirom na broj posetilaca, izlagača i prateće sadržaje, ova manifestacija je jedna od najznačajnijih u Republici, te sa pravom zauzima posebno mesto u republičkom kalendaru priredbi Turističke organizacije Srbije.

Procena Organizatora je da je dvadeset i sedmu, "Roštiljijadu 2016" posetilo više od pola miliona ljubitelja dobre hrane i kvalitetnog provoda i taj broj se sveke godine povežava. Leskovac, kao nekadašnji "Mali Mančester" - grad tekstila, "grad kozmetike", "sajamski grad", danas se na turističkoj karti Srbije prepoznaje po specijalitetima sa roštilja i "Roštiljijadi".

Na naslovnici sajta navodi se i jedan od "bisera" Roštiljade čiji je autor Rade Jović, a koja na svojevrstan način dočarava ovaj događaj.

"Ako nemaš merak na jedenje, ne se pipaj oko ćebapi. Ćebapi nesu za budale, Ćebapi su za ljudi. Od meljeno meso, od plećku, Od šiju na bika, Od paflaku... Kad se meso ubavo izmesi, Turi se da prespije, Ujutru se pa izmelje. Kad meso odvugne, Praviv se ćebapi i pljeskanice, I turav se na žar. Ćumur mora da je iz planinu, Domaćica da je ubava, Domaćin da neje budala. Kad se toj udesi, ćebapi sami na čoveci u usta. Takvi gi ćebapi imav samo u Leskovac....."


Tagovi

Roštiljijada Leskovac Manifestacija Rade Jović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...