Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicija seoske mobe
  • 25.06.2016. 10:00

Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu manifestacija je koja čuva tradiciju seoske mobe, na kraju letnje kosidbe livada u brdsko planinskim krajevima. Ove godine održaće se u periodu od 15. do 17. jula.

  • 244
  • 7
  • 0

Kosidba na Rajcu manifestacija je koja čuva tradiciju seoske mobe, na kraju letnje kosidbe livada u brdsko planinskim krajevima. Ove godine održaće se u periodu od 15. do 17. jula.

Reč je o događaju duge tradicije poznatom i van granica Srbije. Kosidba je međunarodna manifestacija kosaca, pobednika na prethodno održanim takmičenjima u bližem okruženju, ali i širom Balkana i Evrope. Prvo takmičenje kosaca na Rajcu održano je davne 1892. godine, a mnogo godina kasnije javila se ideja da Kosidba na Rajcu postane turistička manifestacija, što se i dogodilo 1970. godine.

Takmičari se nadmeću u košenju planinske trave. Kosači su u narodnoj nošnji, sa slamenim šeširima i izvezenom, šarenom torbom na ramenu. Samo takmičenje je prilika da učesnici pokažu svoju veštinu, a oni najveštiji se brzo izdvoje. Na kraju kosidbe najveštiji, a obično i najizgledniji po nošnji, stasu i pesmi proglašava se za Đidiju ili Kozbašu, a na sledećoj kosidbi on je taj koji predvodi kosače. Takmičenje se završava tradicionalnim kosačkim ručkom na travi, postavljenim na ćilimima i belim čaršafima.

Ko može učestvovati na revijalnom takmičenju?

Pravo učestvovanja na revijalnom delu manifestacije Kosidba na Rajcu imaju svi učesnici koji se prijave i dođu na košenje sa potrebnom opremom i obaveznom kosačkom nošnjom koja podrazumeva belu vezenu košulju, pojas, bele pantalone, vežene čarape i opanke ili nošnjom koja je karakteristična za mesto iz koje kosač dolazi. Prijave za takmičenje dostavljaju se organizatoru mannifestacije elektronskim putem, pisanom ili telefonskom prijavom putem sledećih kontakata: Karađorđeva 7, 14240 Ljig , tel: +381 14 3443 300, a sve dodatne informacije možete dobiti putem i maila: info@kosidba.com. Svi prijavljeni takmičari dužni su doći najkasnije do 10 časova na dan manifestacije.

Foto:kosidba.com


Tagovi

Kosidba na rajcu Seoska moba Tradicija Takmičenje