Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ivanjdan
  • 10.07.2018. 08:00

Kada Sremac sremuje - muzika, gozba i konji

Ivanjdanski dani u Klenku i Fijakerijada u Laćarku bili su prilika da posetioci vide kako se sremuje!

Foto: Zlatko Markovinović
  • 399
  • 14
  • 0

Iako je vreme poljoprivrednih radova, Sremci nađu vremena i za predah i druženje. Skoro svakog vikenda organizuju se razne manifestacije i to sa nekim povodom. A povod je lako naći. Udruženje žena Ljiljak iz Klenka obeležilo je proteklog vikenda raznim manifestacijama seosku slavu.

Manifestacija koja nosi naziv Ivanjdanski dani okupila je veliki broj gostiju, a članice brojnih udrženja žena iz Srema izložile su rukotvorine i kolače.  Predsednica tog udruženja Ljiljana Stanić kaže da je ovo treći put da na ovakav način obeležavaju seosku slavu: "Nekada su slave bile obeležavane i po nekoliko dana. Dolazili su gosti sa svih strana, pa smo mi, želeći da malo ozivimo naše selo, odlučile da organizujemo Ivanjdanske dane. I mogu da kažem da smo uspele. Sada u selu imamo i slučajnih prolaznika, koji znaju da se u Klenku slavi, ali i gostiju koje ciljano zovemo. Naše gošće i ovoga puta su bile članice brojnih udruženja žena koja su donela i kolače i ručne radove, ali pre svega želju za druženjem".

Kad domaćin nije besan, ni kuća nije tesna

I baš kako dolikuje svetkovanju, igralo se u centru sela. Članovi Abraševića izveli su nekoliko koreografija, kada je vreme dozvolilo, a igralo se i u tamošnjem Domu kulture. Ovde su, zbog vremenskih neprilika, upriličene i izložbe ručnih radova i kolača. Malo prostora ali sve je stalo. Sremci kažu - kad domaćin nije besan, ni kuća nije tesna. I nije bilo tesno. Članice udruženja žena iz Srema donele taman toliko koliko je bilo potrebno.

Breskvice
Breskvice su jedan od najpopularnijih kolača u Sremu

"Mi smo treći put u Klenku. Volimo ovakve manifestacije, kako zbog druženja, ali i prilike da pokažemo šta naše udruženje radi, pošto izrađujemo razne predmete koje prodajemo i tako finansiramo naš rad. Naravno, pokazujemo i naše umeće u pravljenju kolača, a ovoga puta akcenat je stavljen na kolač breskvicu, koji je omiljen u Sremu“, kaže Mirjana Jelovac predsednica udruženja žena Desanka Maksimović iz Šašinaca. Upravo ovo Udruženje je dobilo nagaradu za najukusniji breskvicu.

Sledeći skup u Kraljevcima - "Žetva 2018"

Najlepši ručni rad imale su članice Udruženja žena iz Kupinova, dok su najlepši sto sa etno motivima imale žene iz Kraljevaca, koje pozivaju na svoju manifestaciju "Žetva 2018".

"Kao i prethodnih godina 15.  jula u Kraljevcima počinje naša manifestacija pod sloganom 'Bez žita nema života'. Ono što je specifično za ovu žetvu je da ćemo u jednoj njivi pod pšenicom obaviti žetvu kao nekada. Sve se radi ručno, bez kombajna i traktora. Do njive odlazimo fijakerima. Nakon žetve uživamo uz sremačke specijalitete i tamburaše", kaže Snežana Bogdanović predsednica udruženja žena Kraljevčanke.

Parada konja i fijakera u Laćarku

Na drugom kraju Srema, u Laćarku, najvećem selu u Sremu - Fijakerijada, četvrta po redu. Organizator je bio konjički klub Stari fijaker, koji postoji već pet godina. Fijakerijada je počela defileom zaprega kroz selo, da bi se zatim nastavila takmičenjima u dvorištu seoske škole. Na manifestaciji je učestvovalo oko 40 zaprega, održana su takmičenja u nekoliko disciplina, a za najbolje su pripremljene bile i nagrade. Pobednik takmičenja u dvopregu je Milloš Plavšić iz Dobanovaca, dok je u memorijalu prvo mesto zauzeo Ivica Vasić iz Pećinaca.

Konji
Fijakerijada je u Laćarku održana po četvrti put

Bila je to prilika i da žene iz Laćarka, članice tamošnjeg udruženja žena, izlože svoje ručne radove i zarade koji dinar. Finansiraju se sopstvenim sredstvima, ali i uz pomoć lokalne samouprave. Grad Sremska Mitrovica je i ovog puta stao finansijski iza ove Fijakerijade. 


Tagovi

Ivanjdan Ivanjdanski dani Ljiljana Stanić Klenak Žetva 2018 Snežana Bogdanović Mirjana Jelovac Milloš Plavšić Ivica Vasić. Fijakerijada Laćarak


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u