Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gastronomija
  • 10.09.2018. 12:00

Festival "Ukusi Vojvodine" - uživanje svim čulima

Ukusi Vojvodine - autentični proizvodi i jela vojvođanske kuhinje, mali proizvođači i mnogo uživanja. Evo kako je bilo u Novom Sadu!

Foto: Verica Matić
  • 439
  • 38
  • 0

Minulog vikenda u Novom Sadu, u Limanskom parku održan je drugi gastronomski festival "Ukusi Vojvodine". Promovisani su autentični proizvodi i jela vojvođanske kuhinje, a tokom dvodnevnog praznika ukusne hrane i još bolje zabave predstavili su se najbolji mali proizvođači i prerađivači hrane iz Vojvodine, kao i restorani sa tradicionalnom vojvođanskom kuhinjom.

Zato su posetioci mogli da degustiraju i uživaju u hrani i piću, kao i da probaju supu od fazana, perkelt, sekelji gulaš, paprikaš od petla ili mangulice, langoš, pečene turijske kobasice, nasuvo, gomboce, štrudlu ili rezance s makom.

Predstavljamo vam najinteresantnije proizvođače i njihove proizvode!

Liker od bundeve

Na ovoj manifestaciji veliku pažnju provuklo je udruženje "Banatska lenija" iz Kikinde. A kako i ne bi kada su u izobilju hrane i Novosađanima ponudili nešto novo i pitko - liker i sokove, ali i slatko od bundeva. Mnogi smatraju da se bundeva koristi samo u kolačima, a ovi izlagači su dokazali da može da se koristi i na druge načine. Inače, ovo udruženje osnovano je pre 15 godina, a cilj im je da unaprede poljoprivredu Kikinde i okoline.

Salaš Idei Temerin

Za ljubitelje bio hrane, potrudio se Zoltan Idei, koji je izlagao organski proizvedene proizvode. Njegov salaš se nalazi oko dva i po kilometra od Temerina. Kako je rekao za naš portal, u prodaji i proizvodnji ima široku lepezu proizvoda od nekoliko sorti paradajza, preko patlidžana, paprike, bundeva, batata, tikvica, luka i krompira. Takođe gaji i kupus, bamiju, pasulj, blitvu, šargarepu, beli luk, cveklu, rabarbaru, čičoku, artičoku.

"Svoje proizvode prodajem svakog dana u organskoj ulici na Ribljoj pijaci i Novom Sadu. Od svega mi je najteže da da sačuvam slatki kompir, jer njega najčešće napadaju štetočine", kaže Zoltan.

Kozji trapist sir

Na našem području nepravedno je zapostavljen u odnosu na kravlji - zdrav, oštrog ukusa, aromatičan kozji sir, koji je zapravo u svetu izuzetan delikates. On ima i lekovita dejstva jer snižava nivo šećera i holesterol i ima dokazana antikancerogena svojstva. Zato nije ni čudo, što su posetioci pohrlili na tezgu Jerka Marića iz Đurđeva, koji već godinama proizvodi i prodaje koziji sir, a svoju tezgu ima i na Limanskoj pijaci. Kod njega možete probati odličan parmezan, ali i kozji dimljeni sir.

Sir
Zdrav, oštrog ukusa, aromatičan kozji sir

"Za pola kilograma sira potrebno je 12 litara kozijeg mleka, zato je skuplji. Od poljoprivrede se ne može baš najbolje živeti, ali uz trud i rad je sve moguće", kaže Jerko.

Molski povrtar

Po našem mišljenju, na manifestaciji je najlepše izložbeno i prodajno mesto imalo udruženje"Molski povrtar" z Mola. Kod njih su se mogle kupiti ljute papričice neobičnog oblika sorte trešnja. Kako smo saznali one nisu "otrovno ljute", ali su ljute dovoljno za sve one koji vole začinjeniju hranu. Kako saznajemo, ovo udruženje u svom mestu jednom nedeljno, posebno u zimskim mesecima, organizuje za svoje članove družneja, razna edukativna predavanja i prezentacije o novostima iz poljoprivrede.

Aktiv žena "Vojvođanke"

Novo udruženje koje okuplja žene iz Novog Sada, predstavilo je svoje rukotvorine, dekupaž, kao i razne kolače, koje su pravile vredne ruke članica aktiva. Kako saznajemo, ovaj aktiv je nastao pre mesec dana, a ideja je bila da okupi Novosađanke koje su se i do sada bavile rukotvorinama. Kod njih su kolači bili jeftiniji u odnosu na ostale tezge, pa se tako velika pogača mogla kupiti za svega 500 dinara.

Dobra zabava uz neodoljive ukuse

Sem prodajnog dela, na manifestaciji "Ukusi Vojvodine" okupilo se više od 100 kuvara iz sveta, a takmičili su se u pripremanju jela u četiri kategorije - moderna jela, jela od rečne ribe, jela od testenine i restoranski dezert, pod uslovom da se svako od jela pripremi na vojvođanski način.

Limanski park
Uživanje za najmlađe i one malo starije

Sve ovo začinio je odličan izbor muzike - po nešto od rok i pop muzike, preko klasične muzike, do tamburaša bez kojih ovakve priredbe ne mogu da se zamisle. Za najmlađe organizovano je takmičenje u skakanju u džakovima, preskakanju vijače, u nošenju jajeta u kašiki, a organizovane su i razne radionice, od kojih je deci bila najzanimljivija kulinarska.


Foto prilog


Tagovi

Ukusi Vojvodine 2018 Novi Sad Liker od bundeve Kozji sir Molski povrtar Salaš Idei Vojvođanke


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.