Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 22.06.2021. 13:30
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Subotica

Festival organskih proizvoda BIOFEST u Subotici od 5. do 8. oktobra

Tokom trajanja festivala organizuju se brojni programski sadržaji, promocije i izložba organske hrane, a najboljim proizvođaćima iz ove oblasti na kraju će biti uručene prestižne nagrade.

Foto: Depositphotos/viki2win
  • 86
  • 23
  • 0

Tradicionalni festival organskih proizvoda BIOFEST, 17. put biće održan u Subotici od 5. do 8. oktobra ove godine, prenosi Ekapija.

BIOFEST je jedinstveno mesto susreta poljoprivrednih proizvođača organskih proizvoda na kome mogu da se razmene iskustva i obezbedi plasman robe. Tokom trajanja festivala organizuju se brojni programski sadržaji, promocije i izložba organske hrane, a najboljim proizvođaćima iz ove oblasti na kraju će biti uručene prestižne nagrade.

Kako se ističe na sajtu Turističke organizacije Subotice, osnovno usmerenje manifestacije je jačanje kapaciteta organskih farmera i obezbeđivanje uslova za siguran plasman, te promovisanje ruralne sredine organizovanjem posete organskim farmama. 

"Rastu" površine pod organskom proizvodnjom, ali ne i broj proizvođača

Podsetimo, posmatrajući period od 2010. do 2019. uočava se trend rasta ukupnih površina pod organskom proizvodnjom. U tom periodu su ukupne površine uvećane za čak 260 odsto, dok su se obradive površine u istom vremenskom periodu uvećale za skoro 470 odsto. U poslednje dve godine (2018. i 2019.) se može primetiti i značajnije povećanje površina pod livadama i pašnjacima zbog razvoja stočarske proizvodnje.

Tokom 2019. godine oko 6.260 proizvođača je bilo uključeno u sertifikovanu organsku proizvodnju, od čega 530 nosilaca sertikata, a 5.730 kooperanata u sistemu grupne sertikacije. Upoređujući 2019. i 2018. godinu zapaže se da se smanjio ukupan broj proizvođača za 445, kao i broj kooperanata, a povećao broj nosilaca sertikata.


Tagovi

Biofest Subotica Organska hrana Izložba


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)