Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beočin
  • 12.01.2023. 10:00

Edukacija beočinskih poljoprivrednika: Od zaštite bilja i stočarstva do eAgrar-a

Edukacije imaju veoma veliki značaj za unapređenje poljoprivredne prooizvodnje, a upravo zbog toga stručnjaci organizuju predavanja za poljoprivrednike

Foto: Zlatko Markovinović
  • 135
  • 22
  • 0

Poljoprivredna stručna služba Novi Sad organizovala je nedavno tribinu za Beočinske poljoprivrednike. Bila je to prilika da paori iz te opštine saznaju nešto više o novim dostignućima iz oblasti zaštite bilja, stočarstva i odgajivačkih programa, uzorkovanja i hemijske analize zemljišta, ispitivanja stanja i kvaliteta semena, a beočinski poljoprivrednici su informisani i o elektronskoj platformi eAgrar, putem koje će poljoprivrednici od februara ove godine moći da registruju svoja gazdinstva ali i da učestvuju na konkursima za subvencije u radu.

Šta se dobija eAgrar-om i zašto je potreban eID broj?

Imajući u vidu značaj tema o kojima se govorilo ne čudi što je interesovanje poljoprivrednika bilo izuzetno veliko. Svi su sa posebnom pažnjom slušali izlaganja poljoprivrednih stručnjaka iz Poljoprivredne stanice Novi Sad. Jedan od takvih poljoprivrednika je i Milan Miljević iz Suseka koji kaže da ovakve tribine značajno doprinose edukaciji poljoprivrednika, posebno što se nova dostignuća, da bi se postigli bolji rezultati, moraju primeniti i u praksi, odnosno na njivama.

"Svaka ovakva tribina nam je dobro došla. Zato se trudim da na svaku koja je organizovana kod nas u opštini, obavezno prisustvujem. S obzirom da su na našoj teritoriji podjednako zastupljeni i ratarstvo i stočarstvo, ali i voćarstvo i posebno vinogradarstvo, saveti koje smo čuli su nam neprocenjivi", kaže Miljević i dodaje da tu prvenstveno misli na značaj analize zemljišta koju treba obavezno raditi, ali i na važnost preporuka koje dobijamo od stručnjaka, a koje se odnose na unošenje mineralnih đubriva.

Ovakve tribine značajno doprinose edukaciji poljoprivrednika, navodi Miljević

"Veoma važno je i to što smo čuli i sve ono što se odnosi na korišćenje platforme eAgrar, koju bi trebalo da koristimo od februara ove godine", rekao je posle tribine ovaj poljoprivrednik.

Teme su novine, ali i razni konkursi

Iz Poljoprivredne stanice Novi Sad poručeno je beočinskim poljoprivrednicima da su njihovi stručnjaci uvek na raspolaganju paorima za bilo koju vrstu Informacije i pomoći. Direktor Poljoprivredene stanice Novi Sad Vladimir Mihić je rekao da su i ovoga puta seljaci mogli da čuju nešto više o novinama u oblasti zaštite bilja, ishrane stoke, a ono o čemu se uvek razgovara su i podsticaji i konkursi sa pokrajinkog i republičkog nivoa.

"Predstavljajući naš rad odgovarali smo na brojna pitanja poljoprivrednika iz različitih oblasti, a ono što je veoma važno je da su naši paori dobro edukovani i da su spremni da sve novine u agraru imlementiraju u svoj posao", rekao je Mihić.

Mihić je rekao da je veoma važno da su naši paori dobro edukovani

Poljoprivredna stanica Novi Sad je jedna od 34 u Srbiji čije usluge su za poljoprivrednike potpuno besplatne. Predstavljajući rad stanice po segmentima rukovodilac PIS zaštite bilja Vojvodine Milena Maričić je pozvala poljoprivrednike da i u narednom periodu računaju na pomoć stručnjaka te službe koja pokriva devet vojvođanskih opština. To se, kako je rekla, odnosi na savetodavnu pomoć u direktnoj proizvodnji, ali i kod konkurisanja za podsticaje i subvencije u smislu poštovanja rokova i ispravnosti potrebne mehanizacije.

Pomoć pri organizaciji ove trbine pružila je i beočinska lokalna samouprava, tako da je i predsednica te opštine Biljana Janković istakla značaj edukacije poljoprivrednika kako bi postizali što bolje rezultate. Ona je obraćajući se poljoprivrednicima istakla da je za 2023. godinu iz opštinske kase na ime pomoći poljoprivrednicima obezbeđeno 9,5 miliona dinara, a koji će biti raspoređeno za nekoliko mera podrške.


Tagovi

PSS Novi Sad EAgrar Milan Miljević Edukacija poljoprivrednika Predavanje u Beočinu Vladimir Mihić Milena Maričić Biljana Janković


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".