Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 4. Farm show
  • 28.08.2017. 16:00

Demonstracija agro-titana u radu

U Osijeku se mogao videti vrh ratarske mehanizacije i opreme. Bilo bi dobro da u sledećim godinama bude ponešto od mehanizacije i za voćare, vinogradare, povrtare i stočare.

Foto: Đorđe Simović
  • 483
  • 29
  • 0

Od petka 25.08. do nedelje 27.08. na sportskom aerodromu Čepin u Osijeku održan je četvrti Farm show. Reč je o manifestaciji koju je organizovalo hrvatsko Udruženje prodavaca mehanizacije i opreme. Slično udruženje imamo i u Srbiji, ali se ono, bar za sada nije odvažilo da napravi svoj sajam.

Šta se moglo videti u Osijeku?

Za ulaznicu od 25 kuna (oko 400 dinara) posetioci su mogli da vide ono najbolje od ratarske mehanizacije. Gotovo istovetno što mogu da vide na sajmovima u Bolonji ili Hanoveru. Reč je o vrhunskim traktorima, kombajnima, plugovima, setvospremačima, sejalicama, prskalicama i transportnim sredstvima. Kvalitet sajma u Osijeku je upravo u tome što uz stacionaran prikaz posetioci mogu da vide i prikaz mašina u radu. A to, često, odlučujuće može da doprinese pri donošenju neke odluke za kupovinu pogonske ili priključne mašine.

Sajam smo posetili prvog dana, u petak, i začudilo nas je koliko malo ljudi je prisustvovalo sajmu. Na samoj demonstraciji mašina u radu nije bilo više od 30 zainteresovanih. Samo da podsetim da je traktore i priključnu mehanizaciju u radu, a u Kaću, u organizaciji 100P+ gledalo bezmalo 1.000 ljudi.

Valtra u radu

Prazno je bilo i na samoj aerodromskoj pisti gde su bile izložene mašine - stacionarno. Najveću gužvu prvog dana je izazvao ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je konstatovao da je zahvaljujući merama ruralnog ratvoja na tržištu poljomašina u Hrvatskoj za prvih šest meseci ove godine prodato tri puta više traktora nego u prošloj godini.

Uz mehanizatore, štandove su imale tri semenske kuće: BC, KWS i Dekalb, a bili su prisuti i savetodavci koji su uključeni u ovogodišnji program.

Šta nije moglo da se vidi na Farmshow-u?

Nismo bili u prilici da vidimo mehanizaciju namenjenu voćarstvu, vinogradarstvu, povrtarstvu i stočarstvu. Ako ima istine u onoj trgovačkoj da se izlaže samo ono što može da se proda, onda dolazimo do situacije slične onoj preko Dunava, u Vojvodini. Jedan baba, dva sina, tri traktora i stotine hektara pod pšenicom, kukuruzom, sojom ili suncokretom. A tada nema ni R od ruralnog razvoja. Za razliku od prethodnih godina, nije bilo ni ogleda semenskih kuća.

U trci traktora pobedio je Fendt 724/Grapak, 11.11 sekundi, dok su iza njega bili John Deere 6145R/Novocommerce, 12.92 sekundi i New Holland T4 90F/Agraria, 12.73 sekundi.

Demostracija mašina u radu

Mašine u radu su pokazale svoju izuzetnost i opravdale cenu koja se meri u više desetina pa i stotina hiljada evra.
Prvog dana, u petak, se oralo i podrivalo. Prikazani su (između ostalih): John Deere traktor serije 6130M + SIPTEC RB5 / DEUTZ-FAHR serije 6 i plub KUHN / Valtra + Vaderstad gruber Cultus CS 300.

Drugog dana, u subotu, prikazani su setvospremači i sejalice. Posetioci su mogli da vide: John Deere traktor serije 7 + Kuhn Espro 6000 pneumatsku sejalicu / DEUTZ-FAHR serije 6 i setvospremač REGENT / sejalicu Horsh Pronto 6 DC + Claas Axion 850 265 KS.

Poslednjeg dana, u nedelju, prikazani su rasipači, prskalice, kombajni i transportna sredstva. U "akciji" su se mogli videti: Class Tucano 450 / Amazone prskalica UF 901 / vučena prskalica Navigator 3000 / 18, samohodna prskalica Agrifac 4000 / 24.

U svakom slučaju, organizator "Farm show"-a zaslužuje sve pohvale uz smernicu da bi trebalo da prošire asortiman mehanizacije i opreme, ali da se prikaže i repromaterijal pa možda i deo sa prehrembenim proizvodima. A Slavоnija i Baranja svakako mogu dosta toga da ponude.

Foto: Đorđe Simović


Foto prilog


Tagovi

Farmshow 2017 Tihomir Tolušić Ratarstvo Traktor Sejalica Plug Kombajn


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."