Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zasavica
  • 25.04.2017. 14:30

Dan magaraca - promocija delikatesa

Dan magaraca je manifestacija koja se održava u Zasavici. To je prilika da se promovišu magareći gastronomski delikatesi - mleko i proizvodi od njega, kao i magareće meso. Održava se i takmičenje u pravljanju magarećeg paprikaša.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 2.884
  • 131
  • 0

U čast magaraca već godinama se u aprilu u Zasavici održava neobična manifestacija - Dan magaraca, na kojoj se, uz ostale sadržaje, promovišu magareći gastronomski delikatesi - mleko i proizvodi od njega, kao i magareće meso. Održava se i takmičenje u pravljanju magarećeg paprikaša.

Magarci sačuvani od uništenja

Sve je počelo pre petnaestak godina, kada je upravnik specijalnog rezervata "Zasvica" Slobodan Simić kupovao magarce po celoj Srbiji. Od tada do danas u rezervatu se proizvodi ne samo magareće mleko, nego i dimljeni magareći sir, koji dostiže cenu i do 1.000 evra. Važno je da se ova plemenita životinja sačuvala od uništenja, ističe Simić:

Slobodan Simić

"Ovo je dan plemenite životinje, koju smo spasili od uništenja i najveći smo čuvari u jugoistočnoj Evropi. Da bi to uspelo, morali smo razviti čitav program, posebno magarećeg mleka, koje je izuzetno po tome što je slično ljudskom i što je pre svega dobro za decu, za lečenje bronhitsa, astme, oporavak ljudi i slično. Skupoceno mleko smo pretvorili u niz kozmetičkih proizvoda, kao što su kreme za lice, sapuni, a zatim smo jedini i prvi u svetu napravili sir od magarećeg mleka. To je pobudilo veliko interesovanje kod javnosti, kako kod nas tako i u svetu”.

Kuvanje paprikaša od magarećeg mesa

Na nekoliko mesta u svetu održava se slična manifestacija, ali po takmičenje u kuvanju paprikaša od magarećeg mesa "Zasavica" je jedinstvena. Đorđe Belomarković, dugogodišnji radnik u rezervatu, čuva tajnu i ne odaje tehniku i način pravljenja ovog jela. Kaže da magareći paprikaš ili gulaš ima poseban ukus, meso je po strukturi drugačije, posnije, pošto su biljojedi, a samim tim i zdravije.

Magareći paprikaš ima poseban ukus

Priznanja stižu i iz Evrope

Specijalni rezervat prirode "Zasavica" nedavno je dobio priznanje Saveta Evrope za razvoj krajolika, tako da je trenutno među pet nacionalnih parkova i rezervata u Evropi sa ovim priznanjem. Priznanje je dobijeno za projekat "Zaštita i upravljanje Specijalnim rezervatom prirode Zasavica kao sredstvo za održivi razvoj" (Protection and Management of Zasavica Special Nature Reserve, as a tool for sustainable development), koji je za nagradu predložilo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.

"Ja pretpostavljam da je sigurno jedan od jačih elemenata za dobijanje priznanja iz Brisela prepoznatljivost rezervata po proizvodima od magarećeg mleka”, kaže Simić.

Lekovita svojstva mleka

Magareće mleko je nekada bilo daleko više cenjeno nego danas. Na primer, Grci su ga smatrali odličnim lekom, Rimljani luksuznim pićem. Hipokrat ga je preporučivao za mnoge bolesti, naročito trovanja i rane. Ono ima revitalizujuće dejstvo na ceo organizam.

Veoma je efikasno protiv problema kože, za jačanje imuno sistema, za oporavak i protiv hroničnog umora. Sadrži šezdeset puta više vitamina C nego kravlje. Preporučuje se pacijentima pod hemoterapijom, kod plućnih bolesti, astme, bronhitisa i suvog kašlja.

Foto: Zlatko Markovinović


Tagovi

Dan magarica Zasavica Mleko Sir Krema za lice Paprikaš Kuvanje Puladi Magarac Nagrada Priznanje


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".