Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Završena 54. Agra u Gornjoj Radgoni
  • 26.08.2016. 08:00

Čime se Vojvodina predstavila na "Agri"?

Uspostavljeni poslovni aranžmani daju za pravo onima koji insistiraju da nas u Gornjoj Radgoni bude više i sa širim asortimanom.

  • 801
  • 293
  • 0

Gotovo 1.800 kompanija iz cele Evrope, 70.000 m2 izložbenog prostora, dostignuća u proizvodnji hrane razgledalo više od 130.000 posetilaca. U najkraćem, 54. Agra, u Gornjoj Radgoni. Brojevi za respekt. Ali gde su tu naši izlagači?

Vojvodina - mora više i sadržajnije

To što pominjemo Vojvodinu nije stvar politike već činjenica da tek pokoja firma iz centralne Srbije nastupa na "Agri". Uz to već 10 godina objedinjeno firme iz Vojvodine, bar većina njih, nastupa na štandu Pokrajinske vlade. Tu se prikazuju nosioci znaka "Najbolje iz Vojvodine". A evo šta smo videli:

U Gornjoj Radgoni predstavilo se, što pojedinačno, što grupno i više od 30-ak naših izlagača. U hali gde izlažu giganti u proizvodnji semena ratarskih kultura poput Pioneer-a i KWS-a godinama izlaže i Institut za ratarstvo i povrtarstvo. Direktor Jan Turan kaže da sajam u Sloveniji jednostavno ne mogu da propuste. "Ovde su prisutni kupci iz Slovenije, Mađarske, Austrije, pošto je lokacija sajma odlična. Ako niste tu, znači da vas nema. Slovenija je članica Evropske unije i preko njihovih komisija se priznaju sorte u EU", kaže Turan.

Miloš Mladežić - "Majevica"

Na štandu Pokrajinske vlade - 26 izlagača

Na štandu Pokrajinske vlade objedinjeno je nastupilo 26 izlagača: kompanija, zanatskih radnji, turističkih organizacija a autentične proizvode našeg sela predstavila su porodična gazdinstva.

Kompanija "Majevica", iz Bačke Palanke, na sajmu "Agra" izložila je traktorsku prikolicu nosivosti 4 tone aktuelnu za vinogradarsku proizvodnju kao i četvororednu sejalicu atraktivnu za manja porodična gazdinstva. Miloš Mladežić iz "Majevice" kaže da je odnos cene i kvaliteta njihovih mašina ono što privlači posetioce zainteresovane za kupovinu poljoprivrednih mašina. "Majevica svojim proizvodnim programom, prvenstveno tehničkim karakteristikama i kvalitetom proizvoda, može da konkuriše i stranim firmama koje su ovde prisutne. Jeftiniji smo od stranih brendova, a ispunjavamo zahtevane standarde", naglašava Mladežić.

Proizvođači rakije planiraju da naprave klaster

Dragan Milojević je na "Agri" izložio voćne rakije. On kaže da zainteresovanost za njegove proizvode postoji, ali da poslovne aranžmane mogu da sklope tek sledeće godine kada porodična gazdinstva, koja proizvode voćne rakije, jedinstveno izađu na tržište. "Mi ćemo da napravimo mali klaster, pa ćemo uz tehnologa, kako to Zakon nalaže da propratimo i da po istoj tehnologiji proizvodimo i tako dobijemo ujednačen kvalitet", objašnjava Milojević.

Maskote na sajmu Agra u Gornjoj Radgoni

Manjež je, što je dobro, u centralnom delu sajma pa su posetioci mogli da vide defile životinja sa izuzetnim performansama. Nedaleko odatle predstavljene su slovenačke autohtone životinjske rase: goveda, konji, svinje, sitna stoka, male životinje, riba kao i oprema za pčelarstvo. Hobistima je prikazana permakulturna bašta, a na sajamskoj njivi su prikazane baštenske trave, kukuruz šećerac, industrijska konoplja kao i začinsko i aromatično bilje, zatim zasad hmelja, vinove loze, kao i stare sorte. U okviru "Agre" održano je više od 100 pratećih stručnih, poslovnih i društvenih događaja u čijem je središtu primarna proizvodnja, prerada, plasman ali sve to na ekološkim principima.

Foto galeriju koja dočarava atmosferu na štandu Pokrajinske vlade na 54. Sajmu "Agra" u Gornjoj Radgoni pogledajte u nastavku teksta.


Foto prilog


Tagovi

Agra Slovenija Gornja Radgona Jan Turan Miloš Mladežić Majevica Božidar Drinić Dragan Milojević


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!