Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 17.05.2017. 14:00

BIH traži šansu za izvoz u region i Rusiju

Na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu predstavlja se 28 kompanija iz Bosne i Hercegovine, koja je partner manifestacija, a njih 14 je iz Republike Srpske. Sajam je prilika za jačanje izvoza ove zemlje u region, ali i na rusko tržište.

Foto: Aleksandra Kekić
  • 610
  • 29
  • 0

Kada je reč o poljoprivrednoj proizvodnji, 70% u odnosu na 30% je prednost Republike Srpske u odnosu na Federaciju Bosne i Hercegovine. Zajednički se predstavljaju na Sajmu sa 28 kompanija, od čega je 14 iz Srpske.

Povezana tržišta

Ti proizvođači imaju kapacitete, bave se izvozom i ispunjavaju određne standarde - spremni su za nastup na inostranom tržištu, rekao je Vladimir Blagojević, portpalor Privredne komore Republike Srpske:

"Srbija je najznačajniji spoljno-trgovinski partner BIH, kada je pitanju izvoz na dugom mestu, a uvoz na prvom mestu. Ovo tržište je jako povezano sa Republikom Srpskom, a prostor za unapređenje saradnje svakako postoji, posebno kada je u pitanju izvoz naših proizvoda".

U ukupnom izvozu Srbije u 2016. godini, BIH je na trećem mestu. Izvoz iznosi 1.118,6 miliona evra, za 6% više u odnosu na 2015. godinu. Uvoz je povećan za 5,3% - 406 miliona evra. Suficit u robnoj razmeni iznosi 712,6 miliona evra.

Podstrek za izvoz

Na ovogodišnjem Sajmu predstavlja se ukupno 40 firmi, a ostatak je došao u samostalnoj organizaciji.

"Sajam je bitan podstrek firmama u jačanju izvoznih mogućnosti u Srbiju i region. Agro i prehrambeni sektor BIH iz godine u godinu beleži značajan deficit. Najznačajniji partneri su nam Srbija i Hrvatska, a one su u suficitu u robnoj razmeni u ovim sektorima sa nama", rekao je Amir Hujić, iz Spoljnotrgovinske komore BIH.

Najviše je prehrambenih proizvođača

Slobodna trgovina

Obe zemlje su potpisnice CEFTA sporazuma, koji omogućava slobodnu trgovinu među njima. Ipak, problema i dalje ima sa necarinskim barijerama za izvoz BIH proizvoda. Pojedini proizvođači su zbog toga i odustali.

"Moraju da se uključe sve institucije u ova pitanja, kako bi se ti problemi rešili i kako bismo omogućili da što više proizvoda iz Republike Srpske bude na tržištu Srbije, ali i obrnuto", rekao je Blagojević i dodao da se mnogi proizvodi iz Srbije u Srpskoj smatraju domaćim.

Objasnio je da je dodatna šansa za izvoz Vojvodina, jer se veliki broj stanovnika doselio baš na ovaj prostor.

Izlagači iz BIH izlažu: mlečne proizvode, suhomesnate proizvode, sadnice voća, konditorske proizvode, med, sokove, džemove, kafu i drugo.

Rusija kao cilj

Prošle nedelje štand BIH posetio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, a razgovaralo se i o dodatnom uspostavljanju saradnje kroz zajedničke nastupe.

Zajednički cilj svih izlagača je izvoz

Cilj je i da se iskoriste prednosti koje ima Srbija, posebno kada je reč o slobodnoj trgovini sa Rusijom. BIH za sada može da izvozi na ovo tržište proizvode biljnog porekla.

Foto: Aleksandra Kekić


Tagovi

Bosna i Hercegovina Komora Republika Srpska Amir Hujić Vladimir Blagojević Marko Čadež Izvoz


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner