Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najveći festival vina
  • 26.02.2018. 14:00

BeoWine 2018. - naša vina potvrdila kvalitet

Ljubitelji vina su među 170 izlagača, od kojih 60 iz inostranstva, mogli da odaberu ona koja će im biti favoriti u ovoj godini. Sa ovogodišnjeg BeoWine-a izostalo je nekoliko veoma značajnih vinarija iz Vojvodine, Šumadije, Župe i Negotinske krajine.

  • 207
  • 12
  • 0

Najveći vinski događaj u Srbiji BeoWine održan je po deveti put zajedno sa Beogradskim sajmom turizma. Od četvrtka 22. do subote 24. februara više hiljada posetilaca na Beogradskom sajmu bilo je u prilici da proba vina 170 izlagača među kojima više od 60 iz inostranstva.

Vinari Vojvodine - objedinjeno

Troškovi za izlagače na jednom ovakvom sajmu nikako nisu mali, pa su vinari iz Vojvodine pozitivno ocenili potez pokrajinske administracije da im omogući besplatno predstavljanje vina. To potvrđuje i Siniša Popov iz vinarije Kiš:

Siniša Popov
Popov: Dobro je da je država prepoznala vinarstvo

"Gotovo svako godine izlažemo na BeoWineu. Prvi dan sajma, u četvrtak, bilo je dosta posetilaca iz sfere ugostiteljstva, koji su nama ciljna grupa. Drugog dana je bila dosta veća poseta, a u subotu je bila najveća gužva. Prema mom mišljenju, propust je što sajam vina nije trajao i u nedelju. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam pokrio je troškove nas izlagača što je za svaku pohvalu. Dobro je da je država prepoznala vinarstvo i da je stala iza nas".

Između ostalih 30-tak vinara iz Vojvodine, na zajedničkom štandu su izlagali i vinarija Vinum, Tonković, Dumo, Manufaktura Spasić i drugi.

Kadarka Tonković - priča o hrabrosti 

Italija - veliki, lepi vinograd

Od specijalizovanih događanja na BeoWine-u treba istaći masterclass "Italy, one big beautiful vineyard". Iz regija Abruco, Veneto, Pulja i Toskana na degustaciju je ponuđeno 12 vina od penušavih do crvenih. Vinski poznavaoci su izdvojili tri crvena vina koja zaslužuju pažnju i to: Chianti Classico DOCG 2015, 2007 Biagi 'Ipnosi' Montepulciano d'Abruzzo i 2013 Allegrini Amarone della Valpolicella Classico DOCG .

Vino i mediji

Poslednjih godina sve je više specijalizovanih tv emisija o vinu, pokreću se časopisi, a svetlo dana je ugledalo nekoliko portala, a naročito blogova o vinu. Dakle, na panelu su predstavnici od mejstrim medija, preko vinskih kritičara, pa do blogera koji pišu o vinu otvorili niz značajnih pitanja: Ko može da ocenjuje vina? Koliko je taj sud relevantan? Koliki je uticaj sajtova na vinsku publiku? Kakav je uticaj oglašivača na sadržaj u medijima posvećenim vinu? Kako vinari ocenjuju našu vinsku medijsku scenu?

BeoWine
Sajam je prilika da se upoznate i sa predstavnicima vinarija

BeoWine 2018 - prednosti i nedostaci

Najveći deo ponuđenih vina opravdao je izlazak na festivalsku scenu. Zna se koliko je potrebno znanja, iskustva, rada, strpljenja da bi vino završilo u boci, ali pojedinim vinarima svakako bi trebalo ukazati da na festival ne iznose vina koja su podbacila, pa ko veli, po onoj narodnoj, "Ajd' da ga podelimo".

Na žalost, sa ovogodišnjeg BeoWine-a izostalo je nekoliko veoma značajnih vinarija iz Vojvodine, Šumadije, Župe i Negotinske krajine. Beogradskom sajmu svakako neka bude za nauk da se sledeće godine bolje organizuje i spreče točenje vina maloletnicima.

A svim ostalim savet: ako ste u prilici da probate omiljena od više stotina ponuđenih vina i napravite svoju vinsku listu za godinu u koju smo tek zakoračili, nemojte žaliti mizernih 300 dinara za ulaznicu. Sajam je prilika da se upoznate i sa predstavnicima vinarija, koji će vam vina direktno dostavljati i na kućnu adresu. I tako zaobići trgovce. Malo li je?

Foto: Đorđe Simović


Foto prilog


Tagovi

BeoWine 2018 Sajam vina Beogradski sajam Siniša Popov Vinarija Kiš


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P