Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državni šampionat u pesmi štiglića i bastarda.
  • 14.06.2018. 16:15

Bačka Palanka: U Bagremari se natpevavali štiglići i bastardi

"Kao što postoje dijalekti u našem govoru, tako postoji i razlika u pesmi ptica iz  različitih krajeva", rekao je Rastislav Turčan iz udruženje sitnih životinja "Golub".

Foto: Rastislav Turčan
  • 1.053
  • 21
  • 0

Državni šampionat u pesmi štiglića i bastarda okupio je u Bačkoj Palanci, u lepom i mirnom ambijentu šume Bagremara, ljubitelje pesme ptica i to iskljućivo štiglića i bastarda-mešanaca, kojima jedan od roditelja mora biti štiglić. Organizator ovog šampionata bilo je bačkopalanačko udruženje sitnih životinja "Golub" u saradnji sa Srpskom ornitološkom federacijom.

"Prvi put je ovako takmićenje održano u Vojvodini, s obzirom na to da je do sada održavano na jugu Srbije, gde je to i tradicija. Došlo nam je 17 takmičara iz Leskovca, Niša, Pirota, Kruševca, Vlasotinca, sa ukupno 50 ptica. Prešli su dug put, pojedini oko 400 kilometara, ali su otišli nazad zadovoljni i puni utisaka", rekao je u ime organizatora i domaćina Rastislav Turčan.

Seminar o uzgoju, zaštiti, proučavanju i posmatranju ptica

Takmičarskom delu prethodio je seminar koji je održan u prostorijama odmarališta Crvenog krsta u Bagremari,  na kome su o uzgoju i zaštiti, posmatranju i proučavanju ovih ptica govorili eminentni stručnjaci iz ove oblasti,  avikulturisti i ornitolozi. Među predavačima bio je Slobodan Kulić, predsednik sudijske organizacije Srpske ornitološke federacije, potpresednik  Svetske ornitološke  konfederacije. O zakonskim regulativama vezanim za odgoj ptica govorio je Robert Tomek predsednik SOF. Slobodan Knežević i Miroslav Vračarić, predstavnici Društva za zaštitu i proučavanje ptica, govorili su o zaštiti,  kao i o zanimljivim lokacijama za posmatranje ptica, a učešće na ovom seminaru uzeli su i  Vladimir Nikolić, Slaviša Ćirić, sudije za pesmu štiglića i bastarda, kao i Milan  Đorđević sudija za faunu Evrope i Nenad Radojčić svetki sudija za kanarince.

Pet sati pesme i takmičenja

Takmičenje  u ocenjivanju pesme trajalo je pet sati u četiri kategorije, s obzirom na to da su se natpevavali mladi i stari štiglići, kao i madi i stari  bastardi. Sudije Slaviša Ćirić i Vladimir Nikolić ocenjivali su pesmu ptica, tako što su po tri ptice iznošene pred njih da u roku od 15 minuta otpevaju svoju najlepšu pesmu.

Ptice
Takmičenje u natpevavanju najpopularnije na jugu Srbije

U kategoriji mladih štiglića najlepše su pevale ptice Milivoja Filipovića iz Leskovca, drugo mesto pripalo je Goranu Mitroviću iz Niša, a treće Leskovčaninu Bogdanu Nikoliću. U "seniorskoj" konukrenciji kod štiglića, po oceni sudija, najlepše pesme pevale su ptice Bojana Stojanovića iz Leskovca, pa Slaviše Ćirića  takođe iz Leskovca, a treće mesto osvojio je opet Leskovčanin Nenad V. Jovanović.

U konkurenciji mladih bastarda (jedan od roditelja može biti kanarinac, ili neka druga ptica pevačica) najbolje su pevali oni koje je prikazao Vladimir Nikolić, član udruženja "Štiglić" iz Leskovca, drugo i treće mesto pripala su Bojanu Ivanoviću, članu "Zlatnog pera" iz Kruševca. U konkurenciji starih bastarda najlepše su pevale ptice Bojana Ivanovića iz Kruševca, pa sledi Saša Berkić iz Kruševca, a treće mesto pripalo je Milanu Stankoviću članu "Vlasine" iz Vlasotinca.

30 godina sa pticama

Apsolutni pobednik šampionata je Bojan Ivanović, član udruženja "Zlatno per" iz Kruševca, čije su ptice u više kategorija po oceni sudija najlepše pevale. "Sa pticama se družim punih 30 godina, praktično od detinjstva. Trenutno imam kanarince i bastarde. Nemam neke posebne prostorije i držim ih uglavnom u stanu i na terasi koja je zastakljena. Gde sam ja - tu su i moje ptice. To je moj hobi. Često ptice poklanjam i nikada ih nisam prodavao, jer sam kao i ostali članovi udruženja veliki protivnik prodaje I trgovine pticama", rekao je Ivanović, dodajući kako svaka ptica lepo peva, ali ipak postoje specifičnosti i različitosti u glasu.

Turčan: Postigli smo cilj

Cilj ovog okupljanja i takmičenja, kako nam je potvrdio Rastislav Turčan, bila je popularizacija ove oblasti, druženje, okupljanje i razmena iskustava, napominjujući da se nada da će ovo takmičenje doprineti da se i ovdašnji odgajivači i ljubitelji ptica više angažuju kada je u pitanju pesma ptica:

"Kod nas je sada poraslo interesovanje da naučimo naše ptice da pevaju za potrebe takmičenja. Kao što postoje dijalekti u našem govoru, tako postoji i razlika u pesmi ptica iz  različitih krajeva. Najbolje je kad mlade ptice uče od starijih, a onda je potrebno  naučiti pticu da peva pred komisijom koja ih ocenjuje, da otpeva što više takozvanih 'tura'. U svakom slučaju, drago nam je što smo se okupili, a ovo takmičenje je Srpska ornitološka federacija visoko ocenila".


Tagovi

Natpevavanje ptica Štiglić Bastard Bačka Palanka Rastislav Turčan Bojan Ivanović


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.