Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam šljive
  • 18.06.2018. 15:00

45. Sajam šljive u Gradačcu krajem augusta i početkom septembra

Nakon opsežnih, ali rekordno brzo izvršenih priprema prvi "Dan šljive", je održan 30. i 31. avgusta 1969. godine.

Foto: Pixabay/jill111
  • 1.024
  • 56
  • 0

Najstarija privredna manifestacija u BiH, Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive, održava se od 29.08. do 01.09.2018. godine u Gradačcu.

Na 45. Sajmu u Gradačcu nastupit će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prereađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih prerađevina, bezalkoholnih i alkoholnih pića, alata i mehanizacije, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava, ambalaže za prehrambenu industriju, uzgajivači domaćih životinja te finansijske, naučne i prometne ustanove i organizacije. 

Prema pisanim dokumentima i svjedočenjima direktnih aktera tih događaja, te 1969. godine, rod šljive je bio nezapamćen. Proizvođači su se našli u situaciji vrlo otežanog plasmana, a prerađivački kapaciteti su bili premali. Sama po sebi nametnula se potreba da se ukaže na Gradačac i njegove potencijale vezane za šljivu.

Nakon opsežnih, ali rekordno brzo izvršenih priprema prvi "Dan šljive", je održan 30. i 31. avgusta 1969. godine. Ono što je važnije od svega je činjenica da se od tog avgusta daleke 1969. godine, drži jedna nevjerovatno jaka veza između sajma i Grada. Valjda nigdje, ne postoji tako ukorijenjen običaj da u dane kad traje ova manifestacija, cijeli grad postaje dio toga, i svaki njegov stanovnik, bez obzira šta radio i gdje se nalazio. 

Sajam u Gradačcu je mjesto bogate ponude i potražnje, mjesto i prilika za brojne i sadržajne poslovne kontakte, mjesto promocija novih proizvoda i tehnologija, mjesto i prilika susretanja proizvođača i prerađivača sa trgovcima i potrošačima kao i neposrednih susreta građana sa naučnicima i finansijskim institucijama te prilika za kontakte građana i vlasti. 

Za kvalitet izložbenih proizvoda, dodijelit će se odgovarajauća priznanja

 


 


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Sajam šljive Gradačac Gradačački sajam Šljiva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.