Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicijski ribolov
  • 21.09.2018. 18:00

Žele spasiti tradicijski ribolov u Parku prirode Lonjsko polje

U nacrtu novog Zakona o slatkovodnom ribarstvu, tradicijski ribolov nije reguliran, stoga stanovnici na području PP Lonjsko polje ne mogu koristiti tradicionalne alate niti se baviti tradicijskim ribolovom.

Foto: Bigstockphoto/Yastremska
  • 605
  • 23
  • 0

U Krapju, u Parku prirode Lonjsko polje, u ponedjeljak je održan okrugli stol na temu novog Zakona o slatkovodnom ribarstvu sa zaključkom da će se uputiti inicijativa ministru poljoprivrede RH Tomislavu Tolušiću kako bi se novim Zakonom omogućio tradicijski ribolov na područjima na kojima struka utvrdi da postoje dostupni resursi te da se isti može odvijati na održivi način s propisanim selektivnim alatima.

Okrugli stol organizirala je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u suradnji s Gradom Novskom i Javnom ustanovom Park prirode Lonjsko polje.

Stanovnici se ne mogu baviti tradicijskim ribolovom

Tradicijski ribolov u Lonjskom polju proglašen je kulturnim nematerijalnim dobrom rješenjem Ministarstva kulture RH od 3.5.2008. godine, no u postojećem Zakonu o slatkovodnom ribarstvu te nacrtu novog Zakona, tradicijski ribolov nije reguliran. Stoga stanovnici na području PP Lonjsko polje ne mogu koristiti tradicionalne alate niti se baviti tradicijskim ribolovom, stoji u priopćenju europarlamentarke Petir.

"Time je lokalno stanovništvo bitno ograničeno u svojima aktivnostima, a njihov život u tom području nije ekonomski održiv. To je u suprotnosti s idejom da lokalno stanovništvo  treba živjeti u suživotu s prirodom i imati koristi od Parka prirode koji im treba biti 'dodana vrijednost' za njihova poljoprivredna gospodarstva i seoski turizam te druge vrste malog poduzetništva koji opet moraju biti u skladu s ciljevima zaštite tog prostora", istaknula je Marijana Petir. 

Marin Piletić, gradonačelnik Grada Novske upozorio je kako se broj stanovnika u Krapju drastično smanjuje, jer se ljudima ne dopušta ono što je sastavni dio svakodnevnog života ovog kraja. Naglasio je kako domaćem stanovništvu treba omogućiti da se bavi tradicijskim ribolovom i pomoći našim OPG-ovima da se razvijaju i promiču taj prekrasni zaštićeni dio Hrvatske. Apsurdno je, kako kaže, da "kada želite kušati izvorne delicije, nađete se u zakonskom prekršaju i  ne možete jesti ovdje ulovljene ribe, već se riba mora kupiti u trgovačkom centru".

Tradicijskim ribolovom poboljšala bi se turistička ponuda

Ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Lonjsko polje Ivor Stanivuković istaknuo je kako je to područje postalo park prirode upravo zbog stoljetne simbioze stanovništva koje se bavilo stočarstvom, lovom, ribolovom i tradicijskim ribolovom.  

"Ako želimo zadržati stanovništvo ovog kraja i vratiti one koji su otišli, nužno je omogućiti im da se bave tradicijskim ribolovom i onime što je stoljetna tradicija u ovom području", naglasio je Stanivuković.

Mijo Vojković, član Udruge za očuvanje tradicionalnog ribarenja Općine Jasenovac je rekao kako bi se tradicijskim ribolovom poboljšala turistička ponuda te zadržalo domaće stanovništvo. U protivnom, kako je naglasio, za nekoliko godina imat ćemo pusta sela i neće imati tko sačuvati običaje, tradiciju i kulturnu baštinu.

Spriječilo bi se uništavanje i izlov ribe

Načelnica općine Jasenovac Marija Mačković  je istaknula kako s domaćim stanovništvom već više godina traže rješenje da se tradicijskim ribolovom omogući da svako kućanstvo može za sebe uloviti onoliko ribe koliko mu je potrebno. Dodala je kako je to turistički kraj pa bi, uz to što je proglašen nematerijalnom kulturnom baštinom, tradicijski ribolov trebao biti i alat za razvoj turizma ovog kraja. 

Predsjednik Udruge za očuvanje tradicijskog ribolova općine Jasenovac Marijan Škledar rekao je kako bi se reguliranjem tradicijskog ribolova održala tradicija, a ujedno spriječilo uništavanje i izlov ribe. Također, konačno bi se zaustavio odlazak mladih ljudi iz tog kraja jer na ovaj način nemaju perspektivu. 


Tagovi

Marijana Petir PP Lonjsko polje Ribarstvo Tradicijski ribolov


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.