Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obustava ribolova
  • 25.11.2020. 16:30

Zbog pandemije Covid-19 nova privremena obustava ribolova

Sufinanciranje je predviđeno i za privremenu obustavu ribolovnih aktivnosti pridnenim povlačnim mrežama – koćama i okružujućim mrežama plivaricama - srdelarama, navode iz Ministarstva.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
  • 1.151
  • 73
  • 0

Ponovno će se provoditi privremena obustava ribolova radi izvanrednih okolnosti izazvanih širenjem pandemije Covid-19, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

"Sufinanciranje je predviđeno i za privremenu obustavu ribolovnih aktivnosti pridnenim povlačnim mrežama – koćama od 20. studenoga do 31. prosinca i okružujućim mrežama plivaricama - srdelarama od 1. do 31. prosinca", pojašnjavaju dodajući da obustave nisu obvezne te ribari sami odlučuju žele li sudjelovati u njoj.

Kako podsjećaju, provedba ovih mjera je počela u travnju, a do sada je u njima sudjelovalo 302 korisnika kojima je dodijeljeno 16,5 milijuna kuna, a isplaćeno gotovo 15 milijuna kuna.

"Cilj privremenih obustava ribolova je uvijek isti, zaštititi ribolovnu flotu i ribarstvo te osigurati tržište od značajnog pada vrijednosti te posljedično prekomjerni izlov i iskorištavanje ribolovnih resursa", stoji u priopćenju. 

Podsjećaju i da je Hrvatska kao predsjedavajuća Vijećem bila jedna od inicijatorica promjene postojećeg okvira mjera u sklopu Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Izmjenama se omogućilo financiranje obustave ribolova proglašene kao izvanredne mjere uslijed situacije uzrokovane korona virusom, bez primjene dotadašnjeg vremenskog ograničenja od maksimalno 6 mjeseci, i to isključivo za privremena ograničenja radi zaštite resursa.

Obustave su, pak, omogućile ribarima koji koriste male, pasivne alate, i koji svoje ulove pretežito plasiraju u ribarnice i restorane da ostvare lakši put do potrošača. U situaciji nemogućnosti izvoza i prodaje ribe restoranima povećala se prodaja s ribarskih plovila i na ribarnicama. Također, nije došlo do velikog pada cijene, distribucija je ubrzana, a potrebe tržišta zadovoljene.

"Posljedično obustavi očekuje se i bolja slika stanja male plave ribe", zaključuju iz Ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Privremene obustave ribolova Koća Srdelar Covid


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).