Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugrožene ribe
  • 10.07.2020. 15:00

Zagrijavanje voda prijeti opstanku brojnih ribljih vrsta o kojima čovjek ovisi

Među ugroženim vrstama su neke najkomercijalnije poput atlantskog bakalara, aljaške kolje ili buljookog lososa te ribe koje su favoriti u sportskom ribolovu poput sabljarke, barakude ili potočne pastrve.

Foto: Depositphotos/Goodluz
  • 302
  • 22
  • 0

Povećanje temperature vode, zagrijavanje oceana i rijeka moglo bi predstavljati ozbiljnu prijetnju ribljim vrstama o kojima ovisi čovječanstvo, alarmantni je zaključak nove znanstvene studije.

Istraživanje je proveo tim stručnjaka sa sjedištem u Njemačkoj, koji je analizirao podatke o temperaturnoj toleranciji za gotovo 700 vrsta morskih i slatkovodnih riba širom svijeta.

Među ugroženim vrstama su neke najkomercijalnije poput atlantskog bakalara, aljaške kolje ili buljookog lososa te ribe koje su favoriti u sportskom ribolovu poput sabljarke, barakude ili potočne pastrve.

Ugroženo čak 60% vrsta

Ako se klimatska kriza nastavi ovim tempom, oko 60% ribljih vrsta obuhvaćenih istraživanjem moglo bi do 2100. u sadašnjim staništima imati teškoće u razmnožavanju, navode znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Science.

Kada i ako bi se vlade obvezale da zadrže globalno zatopljavanje do 1,5 °C, broj ugroženih vrsta bio bi mnogo manji, utvrdili su znanstvenici, samo 10%.

Globalni komercijalni ribolov pao za 6,5% - mnogi ribari pribjegavaju izravnoj prodaji

"Više od polovice vrsta koje su potencijalno izložene riziku zapanjujuć je podatak. Zato izričito naglašavamo da je važno poduzeti akcije i ispuniti političke obveze prema smanjivanju klimatskih promjena i zaštiti morskih staništa", kaže dr. Flemming Dahlke morski biolog s njemačkog Instituta Alfred Wegener i jedan od autora studije.

Druga znanstvena studija iz siječnja otkrila je podatak da se svjetski oceani zagrijavaju brzinom kao da je pet hirošimskih atomskih bombi svake sekunde bačeno u vodu, navodi cnn.

Posljedice za ljude ogromne

Dosadašnje studije osjetljivosti riba na promjene temperatura koncentrirale su se na odrasle riblje jedinke. No, kako bi doista shvatili kako će toplije vode utjecati na vrste, istraživači su ustvrdili da je ključno sagledati najugroženije faze u životnom ciklusu ribe, one koje su ključne za reprodukciju i opstanak vrsta.

U gotovo svim slučajevima riblji embriji i ribe koje se spremaju proizvoditi jajašca i spermije osjetljivije su na temperaturne promjene od odraslih. "Postoji razlika u toleranciji na promjene temperature od gotovo 20°C između ribljih embrija i odraslih", kaže Dahlke.

Potpisan Plavi manifest, cilj - čišći oceani i mora do 2030. godine

Kako bi preživjele, mnoge bi vrste bile prisiljene evoluirati da bi se mogle nositi s toplijim temperaturama, ali s obzirom na brzinu kojom ljudska aktivnost zagrijava planet, mnoge možda neće u tome uspjeti. 

"Gotovo je sigurno da su se svjetski oceani počeli zagrijavati od 1970. i apsorbiraju 90% prekomjerne topline planeta. Posljedice za ljude mogle bi biti ogromne. Danas se oko 3 milijarde ljudi oslanja na ribu i plodove mora kao svoj glavni izvor proteina“, zaključio je Flemming.


Tagovi

Zatopljenje Vode Ribe Ugrožene vrste Istraživanje Embrij Klimatske promjene


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić